Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 keer dat ultieme lentegevoel

Eééééindelijk: Voorjaar! Maar weinig mensen zijn immuun voor de bekende lentekriebels. Zeker na zo’n vlees-noch-vis winter als dit jaar, waarin het wél onaangenaam koud was, maar verre van lekker wit en winters, snakken we met zijn allen naar een vrolijke noot. Alles om ons heen is grauw en kaal en het is moeilijk voor te stellen dat die dooie boel ooit tot leven zal komen.
Bij op weg naar nectar
Bij op weg naar nectar

En dan gebeurt het!
Zomaar ineens wordt het gehavende wintergras opgesierd met wat vrolijke paarse details. De lente wordt ingeluid door de krokus, op de voet gevolgd door het sneeuwklokje.
Zodra de nachtvorstkans afneemt, lijken lammetjes als paddenstoelen uit de grond te komen. Grutto’s nemen massaal de drasplasjes over en de spontane uitbarsting van groene knopjes op schijnbaar levenloze takjes maakt het af. Als kleine cadeautjes van de natuur, die die hele waardeloze winter onder de grond verstopt waren, en nu alleen nog maar uitgepakt hoeven te worden.

Een uitgeslapen merel geeft een fluitend voorzetje en het hele bos begint spontaan te zingen. De eerste boerenzwaluwen vliegen ons land binnen en kondigen de lente aan. Een nog wat slaapdronken hommel vliegt langs je hoofd en maakt ook je oren duidelijk dat het nu echt begonnen is, die nieuwe lente. Eenden en zwanen zwemmen niet langer verplicht hun baantjes, maar spetteren met overgave, alsof ze, bij gebrek aan confetti, de lente maar met spetters vieren. En met succes, want het gevolg van deze lentemood zijn al snel de eerste jonge eendjes. Evenals de eerste kleine gansjes, die altijd weer zo prachtig parken en steden decoreren.

Bosanemoontjes versieren die veel te kale bodem met wat wit oogsnoep en kievitsbloemen verzorgen de kers op de taart.
Wij mensen gooien de ramen open, bergen die winterjassen op en maken de tuin lenteklaar en wij fotografen stoffen die lenzen eens goed af en staan aan het begin van een lang seizoen vol nieuwe fotokansen.
Er is geen houden meer aan…de lente is aan het losbarsten, dus rest er maar één ding…er met volle teugen van genieten! (en mooie foto’s maken natuurlijk!

 

1. Bosanemoon

De bosanemoon is een plant die al vroeg in het voorjaar bloeit, in warme jaren soms al in maart. Deze typische bossoort is met name te vinden in vochtige tot droge bossen. Daarnaast is deze soort ook veel te vinden als stinzenplant in parken en landgoederen.

Bosanemoon
Bosanemoon

 

2. Honingbij

De grootste uitdaging is dat bijen meestal zeer actief zijn en zelden langer dan een enkele seconde stil zitten op een bloem of bij hun nestplaats. Het vraagt kennis van zaken om de goede drachtplanten te vinden en de daarop foeragerende bijen te ontdekken. Een bloemrijke tuin kan een aardige podium vormen”.

Bij op weg naar nectar

 

3. Nijlgans

Jongen nijlganzen zijn er al in het vroege voorjaar. Deze snoezige wezentjes zijn qua uiterlijk compleet anders getekend dan hun ouders en fantastisch om te fotograferen.

Nijlgansjes op een rij
Nijlgansjes op een rij

 

4. Grutto

De grutto is onze bekendste weidevogel. In maart komen ze weer massaal naar Nederland en verblijven eerst in waterrijke gebieden. In de loop van april komen ze hun plekjes innemen in vochtige weilanden waar de balts begint en het bouwen van nesten. Beide ouders verdedigen hun broedplek fel totdat de jongen uitkomen in mei-juni.

Grutto in vlucht
Grutto in vlucht

 

5. Lammetjes

Zodra de eerste lammetjes in de wei staan, weet je het zeker: het is echt lente. Met hun tomeloze energie en rare sprongen bezorgen ze zelfs de grootste winterliefhebber lentekriebels.

Drinkend lammetje
Drinkend lammetje

 

6. Boerenzwaluw

Eind maart is het zo ver. Tijd voor de eerste zwaluw. Elk jaar een hoogtepunt voor menig vogelaar en natuurliefhebber. Voor velen het ultieme voorjaarsgevoel. De boerenzwaluw is over het algemeen de eerste zwaluw die aankomt in West-Europa. Oever- en huiszwaluw volgen meestal iets later.

Jonge, bedelende boerenzwaluwen
Jonge, bedelende boerenzwaluwen

 

7. Heikikker

Bijna het hele jaar zijn heikikkers vrijwel onzichtbaar door hun verborgen leefwijze en bruine schutkleur, zowel mannetjes als vrouwtjes. Alleen in het vroege voorjaar kun je ze goed vinden. Dan komen de heikikkers uit hun winterslaap en klitten bij elkaar in poelen, vennen en kleine ondiepe slootjes om te paren. De mannetjes worden in die periode vaak knalblauw (“smurfen”) en zijn dan een geliefd onderwerp voor fotografen. Pas op, ze zijn maar een paar dagen zo mooi blauw!
De paartijd is van februari/maart tot begin april

Heikikkers, inclusief blauwe versie
Heikikkers, inclusief blauwe versie

 

8. Spreeuw

Ergens in april weerklinkt er uit zo’n spreeuwenwolk een oorverdovend: NU! Het startsein voor het broedseizoen. Dit is het enige moment in het jaar dat spreeuwen met zijn tweeën zijn. Overal zie je opeens paartjes spreeuwen vliegen met strootjes en ander nestmateriaal. Ze broeden onder jouw dak of in andere gaten en holten, bijvoorbeeld in bomen of in nestkasten. De eieren worden een kleine twee weken bebroed. Al heel gauw na het uitkomen hoor je de jonge spreeuwen bedelen.

Hongerige jonge spreeuwen
Hongerige jonge spreeuwen

 

9. Kievitsbloem

Eind april bloeit de misschien wel mooiste bloem die Nederland rijk is. De kievitsbloem, vroeger ook wel Hollandse tulp genoemd en familie van de lelie’s, is een prachtige, zeer zeldzame rode lijst soort. Apart aan de bloem is de geblokte structuur en de regelmatige zeshoek van de bloemvorm, de enige bloem met deze wiskundige vorm! Het gros is paars, op een paar witte albino’s na.

Kievitsbloemen in ochtendlicht
Kievitsbloemen in ochtendlicht

 

10. IJsvogel

Nu het weer goed gaat met de ijsvogel in ons land, is die blauwe flits niet langer een zeldzaamheid en ook de schelle hoge piep waarmee ze hun komst of vertrek aankondigen is steeds vaker te horen. IJsvogels kunnen wel 3 nesten per jaar krijgen, waarmee ze een eventueel gereduceerde ijsvogelstand door strenge winters razendsnel compenseren.

Ijsvogels, vlak voor de paring
Ijsvogels, vlak voor de paring

Welke dieren of planten geven jou dat ultieme lentegevoel?

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: