Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips voor betere landschapsfoto’s

Geef een interessante wolkenlucht alle ruimte. De door de zon aangelichte helmgrassen kleden de voorgrond aan.
Geef een interessante wolkenlucht alle ruimte. De door de zon aangelichte helmgrassen kleden de voorgrond aan. Fotograaf: Bob Luijks

Landschappen zijn overal, toch valt het nog niet mee om landschappen goed in beeld te brengen. Deze tien tips helpen je van een gewone landschapsfoto een bijzondere landschapsfoto te maken.

  1. Zorg dat je je locatie op voorhand kent. Dat betekent goed rondkijken en je steeds de vraag stellen onder welke omstandigheden het landschap daar het beste tot z’n recht komt en dus op dat ene ultieme moment terugkeren.
  2. Licht is altijd de bepalende factor. Hoe mooi een locatie ook is, zonder uitzonderlijk licht blijft het een beetje een standaardplaatje. Ga dus op stap op die mistige ochtend of bij die dreigende wolkenlucht.
  3. De voorgrond voegt detail toe aan een foto. Zeker bij groothoekopnames is alles ver weg en relatief klein. Een voorgrondelement trekt de aandacht. Om de voorgrond optimaal te benutten, betekent dat je meestal een wat lager standpunt in moet nemen.
  4. Uiteraard is ook de achtergrond belangrijk. Graag willen we daar een blikvanger in, maar dan geen voorbij rijdend bestelbusje of GSM-mast. Helaas merk je dit soort storende elementen vaak pas thuis op…
  5. Wie vroeg opstaat, wordt beloond met prachtig licht. In veel gevallen krijg je er nog vocht bij als sfeermaker. De avond is natuurlijk ook mooi (en voor veel mensen comfortabeler), maar dan moet je het doen zonder de factor vocht.
  6. Let op je belichting. Het contrast tussen het landschap (donker) en de lucht (licht) is vaak groot. Zeker bij een licht bewolkte hemel of tegenlicht ontstaan problemen, met een witte lucht of een zwart landschap als gevolg. Houd je belichting dan ook binnen het histogram. Lukt dit niet, gebruik dan grijsverloopfilters of maak meerdere opnames.
  7. Gebruik ook eens een kort tele-objectief. Het ligt voor de hand om landschapsfoto’s met een groothoek te maken. Markante elementen in de verte worden dan snel al erg klein, waardoor deze nog slechts nog de functie van achtergrond hebben. Met een tele-objectief benadruk je juist dat markante element en wint de foto aan kracht.
  8. Een polarisatiefilter doet meer dan alleen maar de blauwe lucht benadrukken. Het filter haalt schitteringen weg die nagenoeg overal aanwezig zijn. Kleuren worden daardoor veel intenser, hetgeen een polarisatiefilter onmisbaar maakt. Het effect is digitaal niet na te maken.
  9. Let aandachtig op je compositie. Meestal wil je het meest markante element niet in het midden van een foto hebben (voorspelbaar). Dat geldt ook voor de horizon. Heb je een saaie lucht, besteed er dan weinig aandacht aan of laat ‘m zelfs helemaal weg. Is de wolkenlucht daarentegen erg boeiend, geef de lucht dan alle ruimte. In onze cultuur lezen we van links naar rechts. Met een foto is het eigenlijk niet anders. Plaats een markant voorgrondelement bijvoorbeeld linksonder en een achtergrondelement rechtsboven. Er ontstaat een denkbeeldige diagonaal die het oog door de foto leidt. Een letterlijke diagonaal (pad, rij paaltjes, etc) werkt natuurlijk ook.
  10. Neem de tijd. Het mooiste moment duurt maar kort. Ga niet rondlopen, maar blijf bij je gekozen plek hangen. Probeer het maximale uit die plek te halen. Kijk, kijk en blijf kijken! Oh ja, en een statief helpt. Niet alleen om van de gewenste camera-instellingen gebruik te kunnen maken, maar vooral ook om beter te kijken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u