Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips voor creatieve natuurfotografie

Binnenkort verschijnt het Praktijkboek creatieve natuurfotografie. Om alvast in de stemming te komen geven we je 10 tips om creatiever te fotograferen.

 

1. Bedenk wat je wilt en mooi vindt

Breng voor jezelf eens onder woorden wat jouw visie is. Wat vind je mooi en hoe wil je onderwerpen in beeld brengen? Neem eens een uurtje de tijd om hiervoor te gaan zitten en probeer bewust te maken wat er onbewust in je leeft. Zet eventueel de volgende stap door een project uit te werken. Wat wil je fotograferen en hoe wil je dit aanpakken vanuit de visie die je hebt verwoord. Op deze manier breng je verdieping in je fotografie.

2. Analyseer de essentie van wat je ziet

Als je een onderwerp ziet dat je wilt fotograferen, sta dan eerst eens stil bij wat je ziet voordat je los gaat. Wat is opvallend of ongewoon? Wat is de essentie van wat je ziet en hoe kun je dit het beste verbeelden? Als je een visdiefje steeds in het water ziet duiken naar visjes is de essentie wellicht het moment van de vangst met heel veel actie. Je zou kunnen kiezen voor het bevriezen van dat moment of juist met een lange sluitertijd de beweging willen benadrukken. Er is geen verkeerde keuze. Thuis kun je kijken welke foto het beste past bij de essentie.

Roeselien_creatieve_natuurfotografie

3. Begin gewoon

Dit lijkt tegenstrijdig met de vorige tip, maar het is een andere aanpak voor de doeners onder ons. Door te beginnen rol je vaak van het een in het ander. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om je onderwerp in beeld te brengen, je probeert andere instellingen, pakt een ander objectief of je ontdekt nieuwe onderwerpen waar je je op kunt uitleven.

4. Neem je tijd

Vlieg niet van het ene naar het andere onderwerp, maar neem je tijd. Ik heb ooit eens het advies van een collega vogelfotograaf gehad: je stopt pas met fotograferen als de vogel gevlogen is. Dit advies moet je trouwens niet toepassen bij een paddenstoel of bloemetje 😉 Voorwaarde is wel dat je ook echt tijd hebt en dat je hoofd leeg is. Als je gehaast bent is het gedoemd om te mislukken. Geloof me, ik spreek uit ervaring…

Roeselien_creatieve_natuurfotografie_2

5. Experimenteer

Je leest het al tussen de regels door in de twee vorige tips: experimenteer er lustig op los. Benader je onderwerp letterlijk van alle kanten als dat mogelijk is: probeer alle lichtinvallen die mogelijk zijn en werk met verschillende standpunten. Experimenteer vooral ook met je compositie, hiermee zijn oneindig veel variaties te maken.

6. Maak gebruik van alternatieve objectieven

Een nieuwe lens in je arsenaal kan een boost betekenen voor je creativiteit. Er zijn allerlei objectieven op de markt die helpen om creatief te fotograferen, zoals Lensbaby en Laowa, maar vergeet ook vooral allerlei oude objectieven niet. Er zijn bijvoorbeeld vintage objectieven op de markt die een hele mooie bokeh geven.

_GL44211

7. Maak eens een foto met dubbele belichting

Je voegt twee (of nog meer) foto’s samen die gemaakt zijn met bijvoorbeeld verschillende sluitertijden. Het resultaat kan een mooie dromerige sfeer opleveren. Je kunt dit zowel achteraf in een fotobewerkingsprogramma doen als ‘in-camera’.

8. Zoek een local patch

Zorg dat je een gebied vlakbij hebt zodat je weinig moeite hoeft te doen om er te komen. Als je ziet dat het licht mooi wordt kun je er snel zijn. Voordeel van zo’n plek is dat je er niets ‘moet’ en dat is heel goed voor je creativiteit. Je kent er elk plekje, weet waar wanneer het licht mooi is, waar in de herfst de paddenstoelen staan. En als ze er nog niet staan, niet getreurd, want je kunt er elk moment terugkomen.

9. Zoek de creativiteit buiten je onderwerp

Creativiteit schuilt lang niet altijd in het (hoofd)onderwerp dat je fotografeert en hoe je dat in beeld brengt. Het creatief gebruik van de voor- en achtergrond is minstens zo belangrijk. Hier ligt een grote potentie om afwijkende foto’s te maken. Het onderwerp porseleinzwam, groene kikker, bosanemoon of merel is voor iedereen hetzelfde. De context is voor iedereen anders, dus daarin kun je je onderscheiden.

wilde eend

10. Je neemt geen foto, je máákt een foto

Bij het nemen van een foto overheerst de zienswijze dat de situatie is zoals deze is en dat je daar als fotograaf weinig invloed op hebt. Het máken van een foto gaat uit van de zienswijze dat je een foto naar je hand kunt zetten en er je eigen interpretatie aan kunt geven. Accepteer niets als vaststaand, maar kneed je foto zoals een pottenbakker z’n klei, net zolang tot je tevreden bent.

5 reacties

  1. Inderdaad zo zie je de meeste mensen, ze kijken niet eerst goed wat er te zien is , ik ben helaas afhankelijk van een scootmobiel maar ben toch veel in de natuur en kan uren zitten wachten tot het moment er is om een foto te maken ik heb het geleerd meteen diaraampje op een stokje en daar doorheen kijken. Goed artikel !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Inderdaad zo zie je de meeste mensen, ze kijken niet eerst goed wat er te zien is , ik ben helaas afhankelijk van een scootmobiel maar ben toch veel in de natuur en kan uren zitten wachten tot het moment er is om een foto te maken ik heb het geleerd meteen diaraampje op een stokje en daar doorheen kijken. Goed artikel !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: