Menu

Onderdeel van Pixfactory

6 manieren om n.a.v. onze zintuigen te fotograferen

Met fotograferen gebruiken we onze ogen. Wist je dat onze andere zintuigen ons ook informatie geven, die we kunnen gebruiken bij het maken van onze beelden? Ze geven ons informatie over wat we horen, ruiken, voelen of proeven. Iedereen gebruikt de zintuigen op een eigen, persoonlijke wijze. Sommigen nemen globaal waar waarbij alle zintuigen tegelijk worden gebruikt. Anderen nemen juist heel gedetailleerd waar en horen alleen dat ene vogeltje of zien alleen dat ene bloempje.
Zintuigen Anja Zwanenburg

We hebben allemaal onze eigen stijl van waarnemen. Fotograferen is gericht op het visuele. Door echter ook de andere zintuigen bewust te gebruiken, verruimt dat ons perspectief. We zien dan niet alleen, maar verbinden datgene wat we willen fotograferen ook bijvoorbeeld met een geluid of een gevoel. Hierdoor zijn we meer betrokken en krijgt een onderwerp meer betekenis.

1. Zien

Onze ogen zijn het belangrijkste zintuig als het gaat om fotograferen. Dit zintuig kun je aanscherpen door bijvoorbeeld de volgende oefening te doen. Ga rustig staan en kijk voor je uit. Wat zie je ver weg, wat zie je halverwege, wat zie je dichtbij? Draai telkens een kwartslag en kijk opnieuw. Let er ook op, hoe de dingen worden uitgelicht. Maak tot slot foto’s van datgene, wat het meeste je aandacht heeft getrokken.

Zien
Zien. Fotograaf: Anja Zwanenburg

2. Ruiken

Door goed te ruiken, krijg je meer informatie over je onderwerp. Je kunt globaal ruiken, bijvoorbeeld de geur van een bos. Je kunt ook gedetailleerd ruiken, door bijvoorbeeld een handvol aarde op te pakken en eraan te ruiken, of mos, of schors. Probeer vervolgens de sensatie die dit oproept, te vertalen in een foto. De bedoeling is, dat als jij deze foto terugziet, je dan de geur onmiddellijk weer ruikt.

Ruiken
Ruiken. Fotograaf: Anja Zwanenburg

3. Horen

Maak een wandeling waarbij je focust op geluiden. Benoem voor jezelf wat je allemaal hoort. Welke geluiden komen van veraf, welke van dichtbij? Ga na je wandeling foto’s maken die bij deze geluiden passen. Bijvoorbeeld het ruisen van rietstengels omdat de wind daar doorheen waaide. Wil je die beweging ook laten zien, gebruik dan een lange sluitertijd.

Horen
Horen.

4. Proeven

Sommige dingen kennen wij wel van smaak, zoals bramen, of zuring of een sappige peer. Er zijn echter heel veel dingen in de natuur die wij niet kennen van smaak. Als je proeft, geeft dat extra informatie zodat jij dat onderwerp ook anders vast kunt leggen. Neem de proef op de som! (maar pas op voor giftige paddenstoelen…)

Proeven
Proeven. Fotograaf: Anja Zwanenburg

5. Voelen (fysiek)

Gebruik ook eens je tastzin voordat je gaat fotograferen. Loop rond en voel aan boomstammen, mossen, distels, rietstengels, grassen…..Ga vervolgens vastleggen hoe dit voelde. Je kunt hierbij het beste laag zijlicht gebruiken. Dan komt de stofuitdrukking het meeste tot zijn recht. Ook licht bewolkt weer leent zich goed voor het vastleggen van structuren.

Voelen (fysiek)
Voelen (fysiek). Fotograaf: Anja Zwanenburg

6. Voelen (emotioneel)

Vraag jezelf eens af, hoe jij je voelt op het moment dat je wilt gaan fotograferen. Ook deze gemoedstoestand geeft je informatie en kan een inspiratiebron zijn voor het maken van je beelden.
Je kunt je bijvoorbeeld kalm en rustig voelen, of juist heel onrustig……

Voelen (psychisch)
Voelen (psychisch). Fotograaf: Anja Zwanenburg

 

Heb jij al ontdekt, wat jouw voorkeur zintuig is? Je kunt dan bewust ook eens een andere zintuiglijke ingang kiezen om je waarnemingen te vergroten en andere ervaringen op te doen. Succes, en ik lees je ervaringen graag!

4 reacties

  1. Dank je wel Anja, jouw bijdrage komt precies op tijd! Dit is hoe ik wil fotograferen! Door teveel theorie was het plezier weg, nu kan ik weer vooruit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Dank je wel Anja, jouw bijdrage komt precies op tijd! Dit is hoe ik wil fotograferen! Door teveel theorie was het plezier weg, nu kan ik weer vooruit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: