Menu

Onderdeel van Pixfactory

Startrails maken

Startrail van 1,5 uur.
Startrail van 1,5 uur. Fotograaf: Bob Luijks

Na de vele grijze dagen, krijgen we nu weer een aantal heldere nachten voorgeschoteld. Je kunt lekker warm binnen blijven zitten of genieten van de sterrenhemel. Eerder beschreven we al tips voor het vastleggen van de sterrenhemel. Je kunt natuurlijk nog een stapje verder gaan door de beweging van de sterren langs de hemel vast te leggen: sterrensporen ofwel startrails.

Onze aarde draait rond zijn as. Dat betekent dat ook de sterren aan de hemel bewegen. Bij een sluitertijd langer dan 10 tot 20 seconden worden de sterren korte streepjes in plaats van puntjes. Wanneer je de sluiter nu lang genoeg open laat staan, krijg je vanzelf hele lange sporen. Helaas werkt het zo niet. Allereerst hebben we hier veel lichtvervuiling, waardoor de foto’s bij lange sluitertijden volledig overbelicht zouden raken. Daarnaast produceren de camera’s veel ruis bij dergelijke sluitertijden.

Maar hoe dan wel? Door vele foto’s te maken met een korte sluitertijd van 30 seconden. Maak eerst een testfoto die er goed uitziet. Kies een zo hoog mogelijke ISO-waarde, zonder dat een foto te licht wordt. Dankzij de hoge ISO-waarde krijg je veel sterren op de foto. Het diafragma kun je ver open zetten (laag getal), tenzij de voorgrond een belangrijk onderdeel uitmaakt van de foto. Is de testfoto gelukt, dan kan het grote wachten beginnen. Maak gedurende minimaal een uur onafgebroken (!) foto’s. Handig is een draadontspanner die je vooraf kunt programmeren. Je krijgt dan een groot aantal foto’s die je in Photoshop of speciale programma’s zoals Starstax over elkaar heen kunt leggen.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Kleine rectificatie: Hoe langer de sluitertijd, juist hoe minder signal noise je krijgt (4x langer belichten = 2x minder signaalruis) en omdat je met de ISO naar beneden kan, krijg je ook minder read noise. Wel krijg je dan meer dark current noise, maar dit is op te lossen door dark frames te schieten en mee te nemen in de stack 😀

    Los daarvan klopt het advies wel: Beter hogere ISO en zo meer sterren, dan langere sluitertijd en dan minder felle sterren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u