Menu

Onderdeel van Pixfactory

Harkwesp

De harkwesp is een grote vriendelijke reus en in tegenstelling tot veel andere wespensoorten totaal niet agressief. Het vrouwtje bezit wel een angel, maar deze wordt gebruikt voor het steken van prooien, niet voor mensen. Door hun bijzondere verschijning zijn harkwespen een dankbaar onderwerp voor (macro)fotografen en ook hun gedrag is interessant om eens van dichtbij te volgen.
roeselien_harkwesp_bloem

De harkwesp is één van onze grootste graafwespen. Hij is zwart-geel gestreept met groenige ogen en een lange, snavelvormige bovenlip, die hem een wat excentriek, bijna grappig uiterlijk geeft.

Mannetjes patrouilleren boven zandgronden, op zoek naar wijfjes. Ondertussen wordt er volop gejaagd op vliegen en dazen.

Bijzonder om te zien, is de manier waarop de harkwesp haar nest maakt. Met snelle, gesynchroniseerde bewegingen van de voorpoten graaft zij een gang, onder een hoek van ca. 40°, die uitmondt in de nestkamer.
Ook kan deze wespachtige razendsnel om zijn eigen as draaien. Het klapperen van de vleugels maakt daarbij een zoemend geluid, dat aan een gyroscoop doet denken. Voor zover bekend is dit verschijnsel nog niet gefotografeerd. (…)

Fototips

  • Harkwespen komen voor op relatief grote zandvlaktes en zijn pas actief vanaf een temperatuur van 22°C, dus met koud weer hoef je als fotograaf niet op deze modellen te rekenen.
  • Ze zijn zeer honkvast en nestelen elk jaar op dezelfde plek, dus eenmaal gevonden is de kans groot dat je ze het jaar erop weer op dezelfde locatie kunt vinden.
  • Harkwespen zijn weinig schuw en dus goed te benaderen.
    Een korte telelens is echter wel aan te raden, om verstoring, of beschadiging van de nesten te voorkomen.
  • Harkwespen vliegen veel rond in de buurt van het nest, soms met prooi. Een mooie kans voor de geduldige fotograaf om eens te proberen om de harkwesp vliegend, met prooi te fotograferen.

Leefomgeving

De harkwesp is te vinden op zandige, schrale terreinen. In Nederland en België komt hij enkel voor op zandgronden en kustduinen en is inmiddels op veel plaatsen verdwenen. Deze graafwesp nest in glooiende, schaarsbegroeide hellingen van los zand. De harkwesp is, in de nabijheid van zandgronden, ook op bloemen te vinden. Het voedsel van de volwassen harkwespen bestaat onder andere uit nectar van het Jakobskruiskruid en Watermunt.

Vindtijd

Half juni tot eind september

Bescherming

Kwetsbaarheid

Het dichtgroeien van open zandvlaktes en toenemen van recreatie vormt een bedreiging van de harkwesp, die tegenwoordig als zeldzaam te boek staat.

En dan nog dit!

De harkwesp dankt zijn naam aan zijn voorpoten, die zijn voorzien van stekels, waarmee ze in de grond kunnen ‘harken’ en nesten in het zand kunnen graven.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: