HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Eindoordeel: dit is dé beste camera!

Een vraag die ik veel hoor tijdens lezingen, workshops of reizen is ‘wat is de beste camera?’. Soms zijn het mensen die graag de overstap willen maken naar spiegelreflex, soms zijn het mensen die graag bevestiging zoeken van hun aankoop, maar soms ook mensen die menen dat de kwaliteit van de foto van de camera afhangt. Daarom deze keer een relaas over wat ik nou de beste camera vind.

Eindoordeel: dit is dé beste camera!
Belediging #1 van de fotograaf "wat een mooie foto... jij hebt zeker een dure camera" Fotograaf: Johan van der Wielen
Delen

Wat is je doel?

Mijn eerste wedervraag is altijd: “wat wil je gaan fotograferen?” En het grappige is dat juist de mensen die dit vragen vaak nog geen echt doel hebben. Zelfs als je wel weet wat je wilt fotograferen, maar nog geen idee hebt welke camera handig is, is het een kwestie van de specificaties en reviews lezen om erachter te komen welke camera bij jou past. Daarom richt ik mij nu maar even op de enthousiaste beginner. Wees welkom hier!

Beginnen met fotografie

Gelukkig bestaat dé beginner niet. Soms is het iemand die gepensioneerd is en een hobby zoekt of iemand met liefde voor natuur die na jarenlange taxonomische flora inventarisaties bezig wil met het vastleggen ervan. Even vergelijken met autorijden. Als je net je rijbewijs hebt ben je vooral bezig met leren rijden. Dan zijn snelheid, terreinwaardigheid of grootte niet zo van belang, dan gaat het om het rijden, genieten en leren kennen van het fenomeen ‘auto’. Zo is het ook met fotografie. Leren kennen van het fenomeen.

Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik
Het hoogst haalbare: heerlijk kunnen genieten van ieder onderwerp, tevreden zijn met simpele dingen en genieten van elke klik. Fotograaf: Johan van der Wielen

Op fotografische ontdekkingstocht

Het fantastische van beginnen met een hobby is dat je heerlijk uitprobeert, snuffelt aan techniek en geen beperkingen ervaart aan je apparatuur. In alle eerlijkheid, ik ben daar stikjaloers op. Gewoon lekker doen en blij zijn met ieder resultaat. Niet na elke 10 foto’s peinzen of je toch niet die andere lens had moeten pakken of mijmeren over duurder glaswerk. Die houding is niet naïef, die is juist fantastisch. De fase van beginnen is niet ‘iets waar je doorheen moet’, maar een fase waar je achteraf misschien wel nooit uit had willen groeien. De fotografische ontdekkingstocht, verwondering van alle mogelijkheden en de enorme ontwikkelingsstappen die je in deze eerste fase maakt, maak je daarna nooit meer. Je kunt van goed fotograferen wel komen tot ‘beter’ fotograferen. Maar een zo grote ontdekking als “Oh, zó werkt scherptediepte” doe je daarna nooit meer!

Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van 'wilde' damherten ipv naar Kenia hoeven voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht
Beginnen met fotografie: van blijdschap kunnen stuiteren bij het zien van ‘wilde’ damherten in plaats van naar Kenia moeten voor leeuwen, en dan nog klagen over het licht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Dan nu…. dé beste camera!

Natuurlijk hoor ik nu een aantal moralistische dooddoeners voor de voeten te gooien als:

“de beste camera is … je eigen camera”

of..

“de beste camera is … de camera die je altijd bij je hebt”

Maar dat is flauw. Hoe waar ze ook zijn, het zijn wel typische opmerkingen van zichzelf respecterende fotografen die zelf het hele assortiment aan Canon of Nikon in hun tas hebben. Nee, ik wil toch oprecht mijn mening geven, voorzover ik de wijsheid in pacht heb natuurlijk.

Moralistische fotografen wijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment!
Moralistische fotografenwijsheid: de beste camera is degene die je in je hand hebt op het goede moment! Fotograaf: Johan van der Wielen

Voor mensen die starten met fotografie raad ik één van de instapmodellen aan. Daarbij ben ikzelf voorstander van Canon of Nikon, niet omdat de andere merken slechter zouden zijn, maar vanwege de grotere beschikbaarheid van lenzen en accessoires, ook (of juist) van de third-party merken die hun hele (kwalitatief goede) assortiment juist voor Canon en Nikon maken. Daarnaast zijn Canon en Nikon zó aan elkaar gewaagd dat ze elkaar tot grote hoogte drijven als het om kwaliteit gaat.

Maar waarom dan een instapmodel? Niet omdat je niet meer waard bent, maar omdat je je nog gewoon heerlijk aan het oriënteren bent. Dan kun je wel veel geld uitgeven maar aan wat? Als je nog geen idee hebt wat je handig lijkt aan een auto ga je toch ook niet investeren in een Land Rover (zoals ik)? Lekker als je na een jaar in de stad komt te wonen met kleine straatjes en vooral in je eentje woon-werkverkeer moet doen. Dankzij een instapmodel kun je kijken waar je interesses liggen en later alsnog een duurder specifieker model kopen. Gewoon fotograferen tot je tegen de grenzen van je camera aanloopt. Instapmodellen kunnen alles, zijn niet al te duur, makkelijk in gebruik, niet al te zwaar, niet al te groot en minder jatgevoelig. Wat mij betreft dé perfecte camera.

Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel... en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang!
Als je geen volle tas hebt met dure lenzen is de keuze simpel… en geniet je misschien meer van een mooie zonsondergang! Fotograaf: Johan van der Wielen

En lenzen (eigenlijk ‘objectieven’)?

Wat mij betreft koop je er gewoon de kitlens bij (iets van 18mm tot 55mm) en een losse telelens van iets van 70mm tot 300mm. Een heerlijke set, divers, niet al te duur en… heerlijk weinig keuzevrijheid. Met twee lenzen ben je veel meer bezig met daadwerkelijk fotograferen dan met een 20kg volle tas met 10 lenzen. Dan zit je te vaak te peinzen:  “kan ik nou beter die…of toch die…”.

En waarom dan geen 18-300 lens? De kwaliteit van twee afzonderlijke is zoveel groter dan van zo’n alles-in-één lens. En als je ècht ‘geen lenzen wilt wisselen’, koop dan een ‘bridge camera’. Die zijn echt heel goed tegenwoordig!

Alleen kopen als je tegen grenzen aanloopt

Ja, als je naar specificaties gaat kijken lijkt alleen een camera van 6500 euro goed genoeg (de Canon 1Dx mark II is net aangekondigd) maar is dat ook dé beste camera? Iemand die door de bergen trekt is weinig blij met zo’n duur blok beton. Blijf daarom bij je doel, wat ga je ermee doen en wat is je budget. Loop je tegen de grenzen van je camera aan? Is er noodzaak van 14 foto’s per seconde, afdrukken op behangpapier of 4K filmen op 60fps? Nee, blijf dan lekker bij je eigen camera.

Rest mij af te sluiten met mijn laatste moralistische dooddoener:

“de enige manier om beter te gaan fotograferen,…   is meer fotograferen”

Deze dames discussieerden niet over de beste camera... maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien.
Deze dames discussieerden niet over de beste camera… maar genoten van hun beelden van de rendieren die we net hadden gezien. Fotograaf: Johan van der Wielen

Heel veel fotografieplezier!

En? Eens? Of heb jij toch een bepaalde camera die je ‘het beste’ vindt? Laat het hier weten…

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Hugo Overvliet op 23 november 2016 om 09:33

  Ik heb diverse camera’s : compact, spiegelreflex, Polaroid, Cambo pasfotocamera, DSLR en ook bridge camera’s. Ik pak waar ik zin in heb of welk doel ik voor ogen heb en neem dan de voor dat doel geschikte camera mee. Ben in 1978 gestart met n Revue 400L compactcamera. Ging foto’s maken bij n luchtvaartshow en kwam thuis met helikopters en straaljagers klein op de foto. Heb toen mn eerste SLR gekocht : Pentax ES II met Tamron 70-150. Er ging n wereld voor me open. Later kwam ik weer bij de fotozaak en kocht mn eerste SLR met bajonet : Pentax MX met 1.7/50 lens. Zodoende ben ik me meer in het fotograferen v diverse onderwerpen gaan verdiepen en heb in de loop der jaren ook kwalitatief betere lenzen aangeschaft. Geen Leica oid maar v Pentax, Tamron en Sigma. Ook met bridge camera’s maak ik prima foto’s. Het is maar net waar ik heen ga en wat ik wil gaan fotograferen. Met name portretfotografie is toch wel mijn passie. Ik heb geen studio en ook geen website. Als ik vroeger iemand op straat aansprak om model te staan was het prima. Ze nam dan evt haar vriend, moeder of vader mee. Als ik nu iemand vraag dan krijg ik vaak : ‘Heb je website waar ik kan kijken ?’ of ‘Waar komt mijn foto dan te staan ?’ Sinds het digitale tijdperk en omdat sommige mensen oneerbare voorstellen doen danwel foto’s musbruiken krijg ik dit soort vragen en zijn potentiele modellen soms wat wantrouwend. Daarom heb ik tegenwoordig meerdere voorbeelden bij me om direct te kunnen laten zien wat ik doe en kan. Ben het met de anderen eens dat je moet fotograferen wat je leuk vindt zonder je regels op te laten leggen !

  1. dank je wel voor je enthousiaste verhaal en heel veel plezier met fotografie!

 2. Door Ellen op 9 oktober 2016 om 22:27

  Op dit moment aan het fotograferen met mijn Samsung Galaxy s6 edge. De telefoon ja… en leuk dat ik het vind!! Ik heb wel een camera, een Panasonic, maar die is door verhuizing even niet bereikbaar. De kleuren van de herfst, de mooie plekjes opzoeken in drukke steden, heerlijk! Of het bos, het strand, duinen, allemaal even mooi!

  1. als je maar plezier hebt en de beste camera is degene die je altijd bij je hebt!

 3. Door Bob Bakker op 11 februari 2016 om 13:06

  Voordat ik mijn eerste spiegelreflex kocht had ik al uitgebreid onderzoek gedaan en op basis van de specificaties stond mijn keuze bij voorbaat al vast. Wat bleek echter in de winkel: De camera van mijn keuze bleek helemaal niet zo’n fijn apparaat. Het model paste niet goed bij de vorm van MIJN handen en sommige knoppen zaten op een VOOR MIJ onlogische plek. Een ander merk camera bleek veel natuurlijker bij mij (en mijn -toenmalige- capaciteiten) te passen. Ik heb die camera toen gekocht en er geen moment spijt van gehad. Dat beestje heeft mij verder het pad van de fotografie op gebracht, gewoon omdat hij mij als het ware van nature uitnodigde om hem uit de tas te halen en ermee te gaan spelen. Dus: Net zoals de enige goede wijn de wijn is die jij lekker vind, is de enige goede camera de camera die jou een goed gevoel geeft.
  Het gemak dient de mens, maar de mens dient het best als het gemakkelijk gaat.

  1. Klopt helemaal… het is het gevoel van de camera wat bij je past. Voor de rest kun je tegenwoordig bijna geen miskoop meer doen. Rest slechts veel op pad te gaan…

 4. Door Ruud Pronk op 10 februari 2016 om 12:00

  Het is maar wat je er mee wilt doen.
  Technisch gezien is voor mij Nikon de beste camera.
  Als ik een Nikon trigger heeft hij 60 milliseconden om de foto te maken. Bij Canon is dat 5x zo lang.

  1. Tja, als landschapsfotograaf is voor mij dit verschil nou niet echt relevant. Maar zelfs als ik dieren fotografeer heb ik nou niet bepaald het idee dat mijn Canon te traag is. En eerlijk gezegd zou dit verschil voor mij geen reden zijn om de één boven de ander te plaatsen. Iemand die goed kan fotograferen zal aan één foto voldoende hebben en kan zelfs met een vertraging prima overweg, toch?

 5. Voor mij was de keus niet moeilijk: altijd Pentax gehad. Van S3 tot nu K5II.
  Voordeel: Alle lenzen, tussenringen, balg enz. zijn te gebruiken. Lekker ouderwets fotograferen op M en zelf alles instellen. Een portret met de 2.5/135 of een macro met de 4/100 of stadsfoto’s met 2.8/28, geweldig. Althans voor mij. Daarom vind ik het altijd moeilijk anderen te adviseren. Hoeveel mens en hebben zo’n prachtige spiegelreflex met slechts één (reis)lens?

  1. Het is maar wat je gewend bent inderdaad. Het feit dat je aan een merk gewend ben is voor mij ook belangrijker dan bij elke spec. verschil van merk te veranderen. Ik zie regelmatig mensen die hun hele assortiment opdoeken omdat toevallig een ander merk een net betere camera heeft uitgebracht. Dat heeft toch geen zin, alsof een betere camera mooiere foto’s maakt…

 6. Door mdebeer op 6 februari 2016 om 13:07

  Heel erg fijn stukje om te lezen. Dat lijkt me zeker het beste advies. Leuk ook dat je de hybride camera meeneemt als alternatief. Dat wordt vaak niet aangehaald. Ik werk daar zelf graag mee. Ondanks dat het natuurlijk zijn beperkingen heeft, heeft het ook veel flexibiliteit. Je kunt er erg leuke dingen mee doen en naar hartelust portemonneevriendelijk experimenteren. Van groothoek tot tele. En het weegt ook heel weing als je er op uit trekt. Ik gebruik deze hybride vaak voor macro ook gecombineerd met een close-up lens. Daar kun je erg leuk mee bezig zijn! En ze worden steeds beter inderdaad.

  1. Helemaal gelijk! Met een kleine auto kun je niet je hele huisraad verhuizen maar hij is wel goedkoper en makkelijker in te parkeren. De spiegelreflex camera is niet per definitie ‘de beste’ camera omdat kwaliteit ook wordt bepaald door wat de fotograaf voor behoefte heeft. Wil je meer onopvallend tussen mensen fotograferen of is gewicht van belang dat is een hybride duidelijk de betere keuze… of als je gewoon geen duizenden euro’s aan materiaal wilt of kunt besteden. Laat je dus niet gek maken met alle ‘adviezen’ dat je een full frame camera ‘nodig’ hebt met vooral veel dure professionele lenzen…

 7. Door Ernst van Erkelens op 6 februari 2016 om 10:20

  Geweldig artikel. Ik ben het er helemaal mee eens. Dan iets over de macrolens. Koop een macrolens als je eraan toe bent en de techniek leuk vindt. Ik heb ooit een echte macrolens gekocht maar die staat eigenlijk veel te vaak in de kast. Voor de herten en de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen heb ik niet vaak macro nodig gehad.

  1. Daarom, pas wat kopen als je iets mist in je tas en niet omdat het ‘nodig’ zou moeten zijn.

 8. Goed advies Johan. Zelf heb ik de hele route compact-bridge-DSLR APS -DSLR full frame afgelegd qua toestellen en gaandeweg vond er dus een verschuiving plaats van het interessegebied. Het is inderdaad niet te doen om meteen de beste camera aan te raden. Ga lekker naar een paar workshops, zou ik zeggen, en leer hoe anderen kijken naar fotografie. Dat geeft nieuwe inzichten en wellicht ontstaan gaandeweg andere eisen voor een nieuwe camera.

 9. Door Marcel op 5 februari 2016 om 18:59

  De beste camera is het toestel in de handen van de beste fotograaf. Dat technische gereedschap is slecht een middel op het bedachte en gemaakte beeld om te zetten in pixels. Al zit er wat wat verschil in kwaliteit maar uiteindelijk is de emotie, boodschap en kunstwaardigheid van de foto een belangrijkere waarde dan net iets minder ruis of iets meer scherpte …

  1. Helemaal uit het hart gegrepen… Een schrijver koopt ook niet een duurdere vulpen in de hoop betere boeken te schrijven

 10. Door peter wijn op 5 februari 2016 om 10:29

  als algemene aanbeveling voor ‘algemene’ natuurfotografie, mee eens.
  Ik zou al heel snel ook een redelijk lichtsterke macrolens aanraden. Om de natuur dichtbij (huis) en de mogelijkheden van het isoleren van je onderwerp te kunnen verkennen. 60mm f2,8 of zo.

  1. Is dat zo? Zelfs dan ben ik nog geneigd om mensen eerst lekker te laten verkennen. Want stel dat je insecten echt veel leuker vindt dan bloemen… wil je misschien toch liever een 100mm macro of een 150mm macro Of een close-up lens voor de tele, lekker goedkoop en divers (werk er graag mee met libellen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *