Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bargerveen

Het Bargerveen is één van de grootste hoogveengebieden van Nederland. Springlevend kun je je hier als landschapsfotograaf, macrofotograaf of vogelfotograaf helemaal uitleven.
Bargerveen. Fotograaf: Ineke van Os

In Drenthe, ten zuidoosten van Emmen ligt het natuurreservaat Bargerveen. Het is een van de grootste aaneengesloten hoogveenrestanten van Nederland en is onderverdeeld in drie gebieden, het Meerstalblok, het Amsterdamse veld en het Schoonebekerveld. Samen goed voor een oppervlakte van ongeveer 2100 hectare.
Het gebied kenmerkt zich door een grote afwisseling van landschappen. Moeras, grasland, heide, bos en water. Door deze afwisseling aan terreinomstandigheden is er ook een grote rijkdom aan flora en fauna. Er komen meer dan 220 vogelsoorten voor, 25 soorten dagvlinders, meer dan 30 soorten libellen, alle 4 soorten zonnedauw en diverse soorten veenmossen.

Verder vind je er reeën, wezels, hermelijnen, adders, gladde slangen en levendbarende hagedissen. In het noordelijkste gebied, het Meerstalblok, vindt door de groei van veenmos nog veenvorming plaats. Het Bargerveen wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Ideaal voor

Het Bargerveen biedt eindeloze mogelijkheden voor de natuurfotograaf en macroliefhebber. Afwisselende landschappen, vogels, planten, veenmossen, vlinders, libellen, insecten, slangen (adders) en orchideeën. Door het vele vocht, krijg je hier ’s ochtends vaak mist voorgeschoteld, zeker in de windluwe delen.

Beste plekken

Het Meerstalblok: dit is het kleinste gebied van het Bargerveen, maar dit gebied combineert alle landschapstypen die in het Bargerveen voorkomen. Hier zijn ook de meeste vlinders en libellen te vinden. De stronken van verdronken berken zijn fotografisch interessant, zeker op een mistige, mysterieuze ochtend.

Vogelkijkhut in het noordelijke gebied: hier kijk je uit over twee waterbekkens met daarin tal van watervogels. Je kijkt richting het oosten. ’s Ochtend levert dat in combinatie met mist sfeervolle plaatjes op. Vanaf de middag staat het licht voor het waarnemen en fotograferen van de meeste soorten echter gunstiger. Toppers zijn hier de grauwe klauwier (lente en zomer) en klapekster (winter).

Amsterdamse Veld: hier is weinig veen meer te vinden, maar wel een indrukwekkend uitgestrekt heidelandschap. In augustus kleurt het landschap paars. Liefhebbers van spectaculaire wolkenluchten kunnen hier hun hart ophalen.

Interessante soorten binnen het gebied

Vlinders: heideblauwtje, aardbeivlinder en de bruine vuurvlinder
Planten: lavendelheide, veenbes, witte snavelbies, beenbreek en alle soorten zonnedauw
Libellen: noordse witsnuitlibel, noordse glazenmaker
Vogels: grauwe klauwier, blauwe kiekendief, geoorde fuut

Op de kaart

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: