Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hasbruch

Voordat de middelste bonte specht zijn opmerkelijke rentree maakte in de Nederlandse vogelwereld moest je als vogelaar de grens over om deze mooie soort te zien. Woonde je in het noorden van het land dan kwam je al snel in Hasbruch terecht, een uurtje rijden over de grens tussen Oldenburg en Bremen. Op die manier leerde ik dit ‘oerbos’ kennen en ontdekte ik dat het gebied heel wat meer te bieden heeft dan alleen spechten.
Hasbruch
De Brookbäke is de grootste waterloop in het Hasbruch. Fotograaf: Jaap Schelvis

Bij oerbos denk je wellicht aan een ondoordringbare jungle waar nooit een mensenhand een boom heeft omgehakt, maar dat is hier zeker niet het geval. Het ‘Hasbrucher Urwald’ is weliswaar zeer oud, de eerste vermelding is uit het jaar 1258, maar het gebied is eeuwenlang beheerd voor houtproductie. Wel is het een heel oud bos met in het centrale deel een zogeheten Naturwaldreservat waar enkele zeer indrukwekkende oude eiken staan. Meningen over de leeftijd van de oudste van deze bomen variëren van 500 tot meer dan 1200 jaar.

Hasbruch
Kenmerkend voor Hasbruch is de aanwezigheid van zeer oude eiken. Fotograaf: Jaap Schelvis

Hasbruch (uitgesproken als Hasbruuch) is ongeveer 630 ha groot. De kalkrijke leembodem en hoge vochtigheid zijn ideaal voor een zogenaamd eiken-haagbeukenbos. In het voorjaar staat het vol bloeiende kruiden als bosanemoon, bosklaverzuring, longkruid, slanke sleutelbloem en op de meest vochtige delen goudveil.

Ideaal voor

Hoewel er naast de al genoemde middelste bonte specht zo ongeveer iedere andere west-Europese specht in het bos voorkomt zul je daar als wandelende vogelfotograaf weinig plezier aan beleven. Zoals in de meeste bossen is de kans op een geslaagde vogelfoto niet erg groot zonder gebruik te maken van een schuilhutje.

Hasbruch
Wie durft er nog te zeggen dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben? Fotograaf: Jaap Schelvis

Het bos zelf is natuurlijk een prachtig onderwerp voor landschapsfotografie, maar fotograferen van bossen – zeker meer natuurlijke bossen – is bepaald niet simpel.

Voor macrofotografie zijn er heel veel mogelijkheden, de voorjaarsfauna is zeer de moeite waard met hele velden bosanemonen en veel sleutelbloemen. Het vele water in de vorm van poeltjes en stroompjes zorgt ook voor een rijke amfibieën-fauna met onder andere heikikker en vuursalamander.

Het vele dode hout levert tot slot een indrukwekkende variatie aan insecten en paddestoelen.

Beste plekken

De monumentale eiken zoals de nog staande ‘Friederikeneiche’ en de in 1982 omgewaaide ‘Amalieneiche’ zijn zeker de moeite waard. Door het hele bos lopen verschillende wandelpaden en er is een gemarkeerde rondwandeling die een goede indruk geeft van het hele gebied. De Brookbäke en een vijver vormen aantrekkelijke landschapselementen in het bos.

Interessante soorten binnen het gebied

Voorjaarsbloeiers, vuursalamander, eeuwenoude eiken.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: