Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse heide is onderdeel van het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide aan de Nederlands/Belgische grens dat een totale oppervlakte heeft van 37,5 km2. De Kalmthoutse Heide omvat het heidegebied aan de Belgische zijde van het natuurgebied en is ca. 12 km2 groot. Het gebied kenmerkt zich door hoge zandduinen, vennen en heide en is omringd door met name dennenbos.
Stille getuigen van de brand
Stille getuigen van de brand. Fotograaf: Pieter Egelmeers

In 2011 is tijdens een grote brand ca. 600 ha van het gebied in vlammen opgegaan. Deze brand was een zware slag voor de natuur in dit gebied. Her en der staan de verbrande bomen nog in het landschap als stille getuigen hiervan. Na de brand vergrastte het landschap door een explosieve groei van het pijpenstrootje. Door onder andere begrazing en plaggen wordt getracht de heide zich te laten herstellen.

Ideaal voor

Het open gebied met duinen en vennen leent zich bij uitstek voor landschapsfotografie, met name in de vroege ochtend bij zonsopkomst wanneer het licht nog erg fraai is. Doordat op veel plaatsen de boomrestanten van de grote brand nog zichtbaar zijn kun je dan mooie opname’s maken met een bijzondere, wat desolate sfeer. Ook hangt er in de vroege ochtend regelmatig een laagje dunne mist wat extra sfeer geeft aan de opnames.
Het is een uitgestrekt heidegebied met diverse vennen en zandverstuivingen waardoor het landschap erg veranderlijk is en je in korte tijd veel foto’s kunt maken van zeer gevarieerde uitzichten.

Zwarte heidelibel op pijpenstrootje
Zwarte heidelibel op pijpenstrootje. Fotograaf: Pieter Egelmeers

Ik maak daarnaast graag macro-opnames van vlinders, rupsen en libellen. Ook dan is de koele, vroege ochtend het beste tijdstip omdat je dan rustig de tijd hebt om foto’s te maken en je vaak als bonus de aanwezige dauw op de diertjes kunt fotograferen.
Midden op de dag kom ik er niet vaak. Ik vind het er dan te druk om foto’s te maken en ook vind ik het licht dan minder interessant.

Beste plekken

Eén van de mooiere plekken in het park is voor mij vlakbij de parkeerplaats aan de Frans Raatstraat te Kalmthout. Hier loopt een weg (verboden voor gemotoriseerd verkeer) die de oost- en westzijde van het park met elkaar verbindt. Enkele minuten wandelen vanaf de parkeerplaats kom je al bij het Pluisven dat vanaf de weg uitstekend gefotografeerd kan worden. Vanaf dit ven kan je dan vrij vlot doorlopen naar het Stappersven of de Drielingvennen. Ook kan je van daaruit direct het heidegebied in met het open landschap met zandverstuivingen.

Aan de andere zijde van de hierboven genoemde weg is ook een parkeerplaats en ik ga ook vaak van daaruit wandelen, met name omdat dit een van de rustigste ingangen is van het park en ik minder wordt gestoord. Vooral loslopende honden hebben niet al te veel respect voor mijn hobby en kunnen je plezier daarom wel eens verpesten.

Interessante soorten binnen het gebied

In het park nestelt de zeldzame nachtzwaluw, maar ook de geoorde fuut, boomleeuwerik en tapuit voelen zich er thuis. Bijzondere amfibieën zijn heikikker, kamsalamander, vinpootsalamander en alpenwatersalamander. In de natte gedeelten komen zeldzame planten voor als klokjesgentiaan en beenbreek. Andere bijzondere planten zijn snavelbies, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw. Ook komen diverse libellen en vlinders voor in het park.

Op de kaart

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: