Menu

Onderdeel van Pixfactory

Koppelsprengen, Ugchelen

Beken en sprengen, ze worden nogal eens door elkaar gehaald. Er is verschil. Een beek is een natuurlijk water dat vanuit een natuurlijke bron afstroomt. Een spreng is een gegraven bron.
Overzicht spreng

Veel Veluwse sprengenbeken zijn in de zeventiende en achttiende eeuw gegraven. Dat gebeurde om de papiermolens van energie te voorzien en ook voor de papierindustrie.
Deze wateren hebben nu nog een cultuurhistorische functie. Door de industriële revolutie hebben ze hun oorspronkelijke gebruikswaarde verloren. Er zijn gelukkig nog wel een aantal watermolens behouden gebleven.

Vanwege de zeer goede waterkwaliteit zijn er bijzondere planten en dieren in het Sprengengebied aanwezig. In de winter zijn de sprengen en beken van belang voor de ijsvogels. Het water bevriest namelijk niet. Het water heeft een constante temperatuur van ongeveer 10 graden.

Een andere bijzondere bewoner van het gebied is de beekprik. Het filmpje hier onder toont paaiende beekprikken in het vroege voorjaar.

Ideaal voor

  • Landschap: de sprengenbeken zijn fraai landschappelijk vast te leggen.
  • Macro: langs de sprengenbeken groeien en bloeien allerlei planten, ideale macro-onderwerpen.

Beste plekken

De gegraven koppen van de sprengen zijn op diverse plaatsen goed te zien. Het water is sterk ijzerhoudend, wat te zien is aan de bruine kleur. Vanaf een paar bruggetjes kun je overzichtsopnames maken.

Er loopt een voetpad langs de sprengen met een vlonderpad. In het voorjaar kun je daar het paarbladig goudveil langs de oevers zien bloeien, net als de witte klaverzuring. De kanten staan dan vol met varens, zoals het dubbelloof.

Interessante soorten binnen het gebied

dubbelloof, beekprik, paarbladig goudveil

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: