Menu

Onderdeel van Pixfactory

Overasseltse en Hatertse Vennen

Dit landschappelijk zeer afwisselende Natura 2000 gebied ligt ten zuidwesten van Nijmegen. Het bestaat uit glooiende rivierduinen, met in de laagtes 28 grotere en kleinere vennen. In enkele vennen groeit nog ‘levend hoogveen’. Het gebied staat verder bekend om zijn soortenrijkdom aan libellen, juffers en amfibieën. Een prima gebied voor allerlei vormen van natuurfotografie in alle jaargetijden.
Een mistige ochtend.
Een mistige ochtend. Fotograaf: Michel Lucas

De natte natuur van het gebied dreigde in de afgelopen decennia te verdrogen onder andere door de toenemende bosontwikkeling. Al die bomen verdampten teveel water. Zo kon de waterspiegel in een warme zomer ver wegzakken en dreigden bijzondere planten en dieren te verdwijnen. Eind 2013 heeft Staatsbosbeheer daarom een groot maatregelenpakket uitgevoerd, waarbij veel bomen zijn gekapt. Het landschap is hierdoor veel opener geworden.

Gewone pantserjuffer.
Gewone pantserjuffer. Fotograaf: Michel Lucas

Ideaal voor

Als landschapsfotograaf voel ik mij hier vooral aangetrokken door al dat water. Het zorgt ervoor dat er zich snel mist vormt, wat bijdraagt aan sfeervolle/verstilde foto’s. En alle verschillende oeverlijnen en reflecties zijn sterke elementen voor de compositie van landschapsfoto’s. Net als een aantal karakteristieke (staande en liggende) dode bomen.

Verder zijn veel vogels, libellen, juffers en amfibieën gebonden aan het water. Het liefst fotografeer ik deze soorten als onderdeel van het landschap met een groothoek- of korte telelens.

Maar natuurlijk zijn er ook goede mogelijkheden om deze soorten met je macro- of lange telelens lens in close-up te fotograferen. Vooral het fotograferen van de vele soorten heidelibellen in een decor van bloeiende heide kan mooie resultaten opleveren.

Ik ga het liefst ’s morgens vroeg op pad, vooral als er weinig wind is en een beetje mist. In het zomerhalfjaar heb ik er graag wat dauw bij, in het winterhalfjaar een beetje rijp. Ik kijk altijd erg uit naar perioden met sneeuw en ijs, maar ook een goede storm biedt mooie kansen voor beelden met beweging erin.

Het is bij deze bijzondere weersomstandigheden dat ook de gewone soorten in het gebied, zoals het pijpenstrootje en de pitrus, hun fotogenieke kant tonen. Ik denk hierbij aan de patronen van de pitruspollen en de kleurschakeringen in de pitrusvegetaties. Ik voel me steeds meer aangetrokken tot het verbeelden van deze subtielere kanten van het gebied.

Beste plekken

Het gebied is niet heel groot. De beste plekken zijn te vinden bij de verschillende vennen. Deze zijn alle goed bereikbaar vanaf de parkeerplaatsen bij Kaasboerderij De Diervoort, Staddijk 17, Wijchen en restaurant Sint Walrick, Sint Walrickweg 5, Overasselt.

Interessante soorten binnen het gebied

In de vennen en natte heide komen bijzondere plantensoorten voor als kleine veenbes, hoogveenmos, beenbreek, moerashertshooi, gevlekte orchis en lavendelheide. Ook komen diverse libellensoorten en bijzondere vlindersoorten als het heideblauwtje in het gebied voor.

In het gebied komt een belangrijke populatie levendbarende hagedis voor. Ook vindt je er bijzondere amfibieën als de knoflookpad en de kamsalamander.

In de drogere delen van het gebied komen een 2-tal bijzondere sprinkhaansoorten voor, de steppesprinkhaan en de wrattenbijter. De steppesprinkhaan komt binnen Nederland alleen in dit gebied voor.

Op de kaart

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: