Menu

Onderdeel van Pixfactory

Samerrott

Mooie voorjaarsbossen zijn zeldzaam in Nederland. Soms loont het de moeite om net iets de grens over te gaan om te genieten van een uitbundige voorjaarsflora. Samerrott is hier een voorbeeld van. Ongeveer 20 kilometer over de grens bij Oldenzaal, ten zuidoosten van Schuttorf kun je dit voorjaarsbos vinden. Het is al een heel oud bos, al in 1100 komt het voor in de geschriften. Er is geen eigenaar, want het is een gemeenschappelijk bos, dat wil zeggen dat het in gebruik is bij meerdere boeren uit de buurt. Deze komen er vooral om hout uit te kappen.
Het Samerrott eind april met onder meer veel sleutelbloemen.
Het Samerrott eind april met onder meer veel sleutelbloemen. Fotograaf: Ron Poot

Het Samerrot is 266 hectare groot. Het centrum van het bos is wat hoger gelegen met veel eiken en beuken, aan de rand is het bos lager en vochtig. Hier komt het bijzondere eiken-haagbeukenbos voor. In dit bostype komen in het vroege voorjaar veel voorjaarsbloemen voor en daar is het bos bij natuurliefhebbers beroemd om. De ondergrond is van keileem, en daardoor is het lemig en vochtig. Als je er heen gaat: laarzen mee!

Je kunt het gebied bereiken per auto via de A1 en bij kruispunt Schuttorf de A31 op en bij de eerste afslag (nr 28) Schuttorf Ost er af. Twee mogelijkheden: linksaf naar het dorpje en daar de eerste straat links (Am Diek), onder de snelweg door (Reiner Damm) tot aan het bos. Of rechtsaf richting Salzbergen, voor de hoogspanningsdraden rechtsaf (Lütke Brook) en doorrijden tot aan de grote veeschuren. Daarachter ligt het bos.

Voor de goede speurder is er bloeiende schedegeelster te vinden.
Voor de goede speurder is er bloeiende schedegeelster te vinden. Fotograaf: Ron Poot

Veel parkeergelegenheid is er niet bij de genoemde ingangen. Je kunt ook gebruik maken van de carpoolplaats bij de afslag en van daar naar het bos lopen, een wandeling van 2-3 kilometer.

Ideaal voor

Voor de voorjaarsflora moet je zijn in het noordelijk gedeelte, waar vooral loofbomen (eiken, beuken, haagbeuken) groeien. In het goede seizoen (half april tot half mei) kom je allerlei karakteristieke soorten tegen en vaak grote aantallen. Een tapijt van speenkruid, bosanemoon en bosviooltjes lacht je tegemoet. Als je iets beter zoekt het fragiele schedegeelster, muskuskruid en bingelkruid. Slanke sleutelbloem is er algemeen en vanaf de paden te fotograferen. En iets later in het voorjaar massale bloei van daslook met een kenmerkende uiengeur en enkele plekken met eenbes.

Groep bloeiende donkersporige bosviooltjes.
Groep bloeiende donkersporige bosviooltjes. Fotograaf: Ron Poot

Ofschoon de voorjaarsbloemen de eerste trekpleister zijn, is er in zo’n bos nog meer te beleven. De bekende bosvogels zoals boomklever en grote bonte specht kom je tegen, maar ook groene en zwarte specht en met wat geluk een havik.

In het najaar kun je er goed paddenstoelen zoeken en fotograferen. Er komen enkele speciale paddo’s voor die je alleen om hun naam al eens zou willen zien: prachtamaniet, paarse pelargoniumgordijnzwam, schaapje, wantsenvezelkop, bleekrandslijmkop of bleek viltvliesje. Kom daar in Nederland maar eens om!

 

Beste plekken

In het midden van het bos ligt de Rabenbaum. Dit is een restant van een oude eik van honderden jaren oud. Vroeger was dit een plaats waar recht werd gesproken. In de omgeving van deze markante plaats vind je de meeste voorjaarsplanten wel.

Vanaf twee plaatsen kun je het rijkbloeiende voorjaarsbos gemakkelijk in: bij de ingang aan de Rheiner Damm bij Schüttorf en de ingang voorbij de grote veestallen aan Lütke Brook. Je komt de mooie soorten al meteen tegen langs het pad.

Interessante soorten binnen het gebied

Slanke sleutelbloem
Schedegeelster
Daslook
Donkersporig bosviooltje
Eenbes

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: