Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je de koraaljuffer?

Koraaljuffer met vuurrood achterlijf
Koraaljuffer met vuurrood achterlijf. Fotograaf: Hans Jansen

In de komende weken in juli en augustus is de koraaljuffer weer volop te bewonderen. Een prachtige kleine juffer, die zich door de dieprode kleur onderscheidt van alle andere juffers. Ze zijn niet zeldzaam en goed te vinden.

koraaljuffer
Een fragiel, nog niet uitgekleurd vrouwtje. Een deel van het achterlijf is zwart (f. typica). Fotograaf: Hans Jansen

Kenmerken

Rood gekleurde juffers zijn best bijzonder, want bij verreweg de meeste soorten overheerst de blauwe kleur. In Nederland zijn twee soorten rode juffers. De vuurjuffer, een ‘voorjaarssoort’ met zwarte poten en de koraaljuffer, een ‘zomersoort’ met rode poten. Door dit onderscheid zijn ze ook gemakkelijk uit elkaar te houden. De mannetjes zijn op het achterlijf egaal helderrood. Bij de vrouwtjes is er een drietal varianten, waarbij soms ook een deel van het achterlijf zwart kan zijn. De vrijwel geheel zwarte vorm is in Nederland echt zeldzaam.

 

koraaljuffer
Een geheel zwart vrouwtje (f. melanogastrum) is zeldzaam. Fotograaf: Hans Jansen

Opmars

De zuidelijke soort is met een opmars bezig om ons land te veroveren en je ziet ze vooral in het oostelijk en zuidelijk deel van ons land. In Drenthe en in het oosten van Noord Brabant is het inmiddels al een algemene soort. Maar de soort duikt ook steeds meer op buiten de zandgronden langs de rivieren. Koraaljuffers voelen zich het best thuis bij bos- en heidevennen op de zandgronden en je vindt ze daar vaak aan de rand op pitrus, pijpenstrootje, waterbiezen en zeggen. Ze komen op één plaats nooit in hele grote aantallen voor. Je moet er dus wel echt naar op zoek!

 

Koraaljuffer mannetje op pitrus
Mannetje op pitrus. Fotograaf: Hans Jansen

Fotografie van de koraaljuffer

Er is op deze site al veel geschreven over de fotografie van libellen. Het is erg afhankelijk van je eigen smaak welke kant je op wilt met je fotografie en welk aspect je wilt belichten. Wil je fotograferen op kleur, op vorm of detail of op sfeer met bijzonder licht?

Koraaljuffers zijn geen snelle vliegers en blijven gemakkelijk zitten. Voor scherpstelling van een klein juffertje als deze is het van belang dat je met de hand scherp stelt en bij voorkeur werkt met een statief. En je schuift dan geleidelijk steeds iets meer op in de richting van de libel. Voor precieze scherpstelling van het hele lijfje moet je proberen precies haaks te staan op de positie, want dan kun je ook met een klein diafragma het geheel goed scherp krijgen.

Koraaljuffer (man)
Koraaljuffer (man). Fotograaf: Hans Jansen

 

Geef een reactie

6 reacties

  1. Een mooie uitdaging voor de komende maand! Jouw foto’s werken sowieso erg inspirerend Hans!

  2. Prachttig Hans! Het woord fragiel komt hier goed tot zijn recht, wat een mooi juffertje met haar rode pootjes. Komen ze veel voor in Gelderland? De rode vuurjuffer heb ik (als ik het goed heb) dit voorjaar wel bij ons vijvertje gezien, zou ik deze koraaljuffer daar ook kunnen spotten? Dat zou leuk zijn. Mooie foto’s weer Hans.

    1. Dank je Trudi. De vuurjuffer zit inderdaad ook bij vijvers, maar de koraaljuffer zie je daar niet. Daarvoor moet je echt zoeken bij vennetjes in veen of heidegebieden op de zandgronden. En ook veel op kwelplaatsen. Dat is is Gelderland voldoende te vinden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u