Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoge ISO bij landschapsfotografie?

Ruis en vignettering ingezet als sfeermaker. Het was geen probleem om de foto bij lage ISO-waarden te maken.
Ruis en vignettering ingezet als sfeermaker. Het was geen probleem om de foto bij lage ISO-waarden te maken. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfoto’s maak je vanaf een statief. Dan ben je immers de basis over je camera-instellingen. Een groot voordeel is dat je met lage ISO-waarden kan werken; bewegingsonscherpte is toch geen issue. Deze basisgedachte klopt, toch zijn er genoeg situaties te bedenken dat een hoge ISO-waarde gewenst is.

De eerste is een inkoppertje. Om de één of de ander reden heb je geen statief bij je en wil je bij weinig licht toch beschikken over voldoende scherptediepte. Een hoge ISO-waarde is de enige remedie tegen bewegingsonscherpte.

Maar goed, we bedoelen toch eigenlijk hoge ISO-waarden bij het gebruik van een statief. De voornaamste reden om uit te wijken naar hoge ISO-waarden is het voorkomen van beweging van elementen in je landschap. We leven in een deel van de wereld dat het nogal eens waait. Dat betekent dat bijvoorbeeld planten in de voorgrond vaak in beweging zijn. Natuurlijk kun je dat effect bewust inzetten, maar wil je beweging voorkomen, zul je de sluitertijd kort moeten houden. Een ander voorbeeld is bewegend water van brekende golven of een bruisende waterval. Wil je iedere druppel, ieder detail terug zien, zul je eveneens moeten werken met (zeer) korte sluitertijden. Wil je geen compromis doen aan de scherptediepte (het diafragma), dan biedt een hogere ISO-waarde je deze mogelijkheid.

De ISO kun je niet ongestraft hoger zetten. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer korrel en ruis er in de foto ontstaat. Te veel vinden we vaak niet mooi, maar kan ook weer nieuwe kansen opleveren. Een hoge ISO-waarde kun je dus ook eens bewust inzetten vanuit creatieve overwegingen!

Veel licht, toch 1600 ISO om de wind geen invloed te laten hebben op de foto.
Veel licht, toch 1600 ISO om de wind geen invloed te laten hebben op de foto. Fotograaf: Bob Luijks

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u