Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroomtip geocoding

geocoding

Geocoding, wat is het en wat kun je er mee? Ik geef toe dat de optie al een aantal versies in Lightroom zat voor ik er zelf het nut van ging inzien. Ten onrechte meende ik dat het alleen bruikbaar zou zijn wanneer je camera GPS aan boord heeft. Inmiddels heb ik een camera met GPS, maar ik weet nu dat geocoding juist ook erg handig kan zijn wanneer je camera die optie niet heeft.

Geocoding zonder GPS

Wanneer je geen gps-coördinaten aan je foto’s hebt toegevoegd kun je dat achteraf in Lightroom nog heel simpel doen. Je gaat dan naar de Kaart module en sleept eenvoudig je foto’s precies naar het plekje op de kaart waar je ze gemaakt hebt. Wanneer dat al wat langer geleden is of het gaat om veel foto’s dan zal het niet altijd meevallen om je dat nog precies te herinneren. Maar als je een goed geheugen hebt en er niet te lang mee wacht kan Lightroom je op deze manier van iedere foto de exacte coördinaten geven. Wanneer je bovendien in de catalogusinstellingen bij ‘Adressen opzoeken’ het bovenste vinkje hebt gezet geeft Lightroom je ook nog de plaats, staat/provincie en het land van die plek. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld materiaal levert aan een beeldbank waar dit soort metadata essentieel zijn.geocoding

Geocoding met GPS

Heeft je camera wel een GPS of heb je een losse GPS-module gebruikt tijdens de opnames dan is het allemaal nog wat simpeler. Lightroom verzamelt dan zelf deze data uit de exif-gegevens en toont op een kaart of satellietbeeld uit Google-earth waar je foto’s zijn gemaakt. js-20161007-0006Zeker in gebieden waar je minder bekend bent is dat een heel handig hulpmiddel. Zo heb ik in 2014 vlinderinventarisaties gedaan in een uithoek van de Georgische Kaukasus en kon ik na afloop per vallei precies zien welke soorten ik er had gefotografeerd. Dat je niet alleen de lengte en breedte-coördinaten vastlegt, maar ook de hoogte was daarbij nog een extra pluspunt. Sommige soorten zijn in hun verspreiding beperkt tot bepaalde hoogtes. Je GPS-data kunnen dan een extra hulpmiddel vormen bij de determinatie óf het kan nieuwe inzichten verschaffen in de verspreiding van soorten.

geocoding
Pseudochazara alpina is een vlinder die uitsluitend in de Kaukasus voorkomt en waarvan de verspreiding slecht bekend is.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Dit kan zelfs ook met losse gps of een telefoon (met bijv Topogps). Je neemt je wandeling, een track, op tijdens het fotograferen. Lightroom koppelt de foto’s aan de track op basis van de tijd waarop de foto genomen is. Enige voorwaarde: de klok in je fototoestel moet gelijk staan aan de gps. Gebruik ik zelf al jaren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u