Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review Cullmann Concept One 622T

Het ideale statief is loodzwaar, maar weegt niets. Verder heeft het zo min mogelijk (extra lange) pootdelen, maar je vouwt het op tot een pakje dat korter is dan je telelens. Kortom, het ideale statief bestaat niet! Met inmiddels 4 statieven in mijn bezit, ben ik daar wel achter. Toch zijn er goede en slechte statieven en het aanbod in soorten en maten is duizelingwekkend. Tijd om er eens één te testen!
Cullmann Concept One 622T

Prijs-kwaliteit verhouding

Statieven heb je niet alleen in heel veel soorten en maten, ook de prijzen variëren enorm van luttele tientjes tot ver boven de 1000 Euro. Bij het maken van een keuze is het vooral zaak je vooraf te bedenken waar je het statief voor wilt gebruiken en daarmee dus ook welke camera/lenscombinatie er op komt. Laat je statief niet de sluitpost van je begroting zijn. Op workshops zie ik soms fotografen apparatuur van ettelijke kilo-euro’s balanceren op een zielig bosje aluminium; doodzonde! Van de andere kant hoef je niet je 13e maand aan te spreken om je instapmodel compactcamera te ondersteunen. Kortom, eerste advies is om een statief te kopen wat qua prijsklasse overeenkomt met de apparatuur die je gebruikt. Het Cullmann Concept One 622T statief in deze review valt in het goedkopere (maar zeker niet goedkoopste) prijssegment en zou ik dus verwachten onder een goede compact/systeemcamera of een (crop-) DSLR.

Cullmann Concept One 622T
Cullmann Concept One 622T, met recht een handzaam statief.

Review Cullmann Concept One 622T

Een reisstatief, want daar hebben we het hier over, heeft als voornaamste kenmerk dat het zeer licht is en heel klein kan worden opgevouwen doordat je de poten 180 graden kunt omklappen langs de kop en middenzuil. Wat dat laatste betreft scoort deze Cullmann zeer goed met een opgevouwen lengte van slechts 34 cm. Dit wordt bereikt doordat de poten uit 5 delen bestaan. Om die allemaal in elkaar te passen zijn de onderste uiteinden van de poten onvermijdelijk dun en met minder dan 1 cm in doorsnede maken ze een vrij kwetsbare indruk. In statievenland geldt bij uitstek dat ieder voordeel zijn nadeel heeft!
Het gewicht van ruim 1400 gram is dan weer niet bijzonder laag, maar voor een aluminium statief heel acceptabel. Reisstatieven van net iets meer dan 1 kg heb je ook, maar die zijn vrijwel altijd van carbon en meteen weer een stuk duurder.

Cullmann Concept One 622T
Over het nut van een (zware) tas aan een haak onder een licht statief zijn de meningen verdeeld. Het kan zeker extra stabiliteit geven, maar wanneer de tas niet 100% stilhangt kan het ook een bron van beweging zijn.

Algemene indruk

Het statief(je) maakt een degelijke indruk en de schuimbekleding op de poten zorgt zowel voor een prettige grip, ook wanneer het koud is, als voor bescherming en minder geluid in het gebruik. Verder is de set compleet met een balhoofd, een extra korte middenzuil, een ophanglus/-haak om je tas onder de lange middenzuil te hangen en liefst twee gereedschapssetjes. Een van die twee kun je in plaats van de uittrekbare haak onderaan in de middenzuil schroeven, iets wat overigens nergens in de handleiding wordt vermeld of afgebeeld.
De poten laten zich simpel onder 3 verschillende hoeken vastzetten en het in- en uitschuiven van de pootdelen gaat met prettig geribde draairingen. Een beetje een kwestie van persoonlijke smaak, maar ik vind dat een veel fijner systeem dan van die klemmen die je steeds moet bijspannen en waarmee je overal achter blijft haken. Ook de beide knoppen waarmee je de stand en draaiing van het balhoofd regelt hebben dezelfde fijne grip en wat ik bovendien erg handig vind is dat ze duidelijk verschillend van grootte zijn zodat je ook op de tast altijd zeker weet dat je de goeie knop te pakken hebt.

Het balhoofd is natuurlijk ook vrij klein (passend bij de rest van het statief), maar kan volgens de opgave van de fabrikant toch 5 kilo dragen en volstaat dus voor de meeste toepassingen. De snelkoppeling en het bijbehorende plaatje zien er doordacht uit. Bij een van mijn eigen statieven kom ik altijd met mijn batterypack in botsing wanneer ik het snelkoppelingsplaatje los maak. Bij deze Cullmann steekt die blokkering schuin naar beneden zodat je hem moeiteloos kunt bedienen. Ook handig is dat het snelkoppelingsplaatje niet alleen met de bijgeleverde imbus is vast te zetten, maar dat er ook een sleufje inzit zodat in geval van nood ook met een euromunt of de achterkant van je huissleutel het plaatje kan aandraaien.

Cullmann Concept One 622T
Met het korte middenzuiltje kom je laag bij de grond, maar je moet wel even sleutelen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Tot zover de pluspunten. Uiteraard valt er ook wel wat aan te merken op het statief. Wat in de eerste plaats opvalt (zeker voor een reisstatief) is dat je er geen tas bij krijgt. Voor de kleine onderdeeltjes zit er een minizakje bij, maar wil je je statief netjes verpakt en beschermd mee nemen zul je €30,- extra moeten neerleggen voor een bijpassende tas die je bij veel andere merken gewoon standaard er bij krijgt.
Een tweede minpuntje betreft het korte middenzuiltje. Natuurlijk is dat een handig extraatje om je camera met de poten in de meest gespreide stand zo laag mogelijk te krijgen, maar erg gebruiksvriendelijk is het niet. Je moet namelijk niet alleen het balhoofd overzetten, maar ook het plateautje waarmee je het balhoofd aan de middenzuil bevestigt. Dat lukt je niet zonder het meegeleverde gereedschap. Persoonlijk zou ik er dan eerder voor kiezen om de standaardmiddenzuil even om te keren en de camera onder het statief te hangen. Kom je sowieso nog lager en je hoeft er geen gereedschap voor te gebruiken.

Conclusie

Voor een schappelijke prijs van € 139,- (snelle internetscan juli 2016) heb je met de Cullmann Concept One 622T een prima reisstatief in huis. Compact en licht, daardoor wellicht niet super degelijk, maar een garantieperiode van liefst 10 jaar op fabricagefouten geeft wel aan dat de producent vertrouwen heeft in zijn product.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: