Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boomsprinkhanen

De boomsprinkhaan is een inheemse soort, de zuidelijke boomsprinkhaan is een exoot uit Zuid-Europa. Waarschijnlijk meegelift met auto’s is hij voor het eerst in 1992 in Nederland gevonden. Sindsdien heeft de soort zich over het hele land uitgebreid. Eerst vooral in stedelijk gebied, maar nu is hij overal te vinden. Het is op dit moment onduidelijk of de soorten last hebben van elkaars concurrentie.
Boomsprinkhaan, vrouwtje. Fotograaf: Paul van Hoof

Beide soorten sprinkhanen lijken sterk op elkaar. Ze zijn vrij klein, licht groen en slank met lange poten en voelsprieten. Ze hebben een gele streep over de rug. De mannetjes hebben twee kromme aanhangsels aan het achterlijf, de vrouwtjes hebben een licht gekromde legboor, waarmee ze de eitjes afzetten.

Het onderscheid tussen beide soorten is bij volwassen dieren makkelijk te maken op basis van de voorvleugels. De boomsprinkhaan heeft lange vleugels die het hele lichaam bestrijken. De zuidelijke boomsprinkhaan heeft korte vleugelstompjes.

Verwarring is eventueel mogelijk met de struiksprinkhaan. Deze soort is ongeveer even groot, maar veel plomper en vleugelloos. De kleur is donker groen met kleine bruine spikkeltjes. De vrouwtjes hebben een brede kromme legboor.

Boomsprinkhanen tjirpen niet zoals de meeste andere sprinkhanen. De mannetje kloppen met hun achterpoten op bladeren of boomschors, iets wat normaal gesproken voor ons niet hoorbaar is.

Boomsprinkhanen zijn de herfstsoorten onder de sprinkhanen. Hoewel ze al ’s zomers actief zijn net als de meeste andere sprinkhanen kun je ze tot laat in het jaar tegenkomen. Als de eerste herfststormen zich aandienen waaien ze soms uit de bomen en zijn ze op het keukenraam, de voordeur of auto te vinden.

Boomsprinkhanen zijn nachtactief en moeilijk te vinden. Het makkelijkst om ze te vinden is om in het donker met een zaklamp struiken en heggen af te zoeken. Dan zijn ze op jacht en goed te zien. Soms zijn ze ook bij buitenverlichting te vinden.

Zuidelijke boomsprinkhaan, vooraanzicht van een vrouwtje.
Zuidelijke boomsprinkhaan, vooraanzicht van een vrouwtje. Fotograaf: Paul van Hoof

Fototips

Als je boomsprinkhanen overdag aantreft kun je ze fotograferen in bestaand licht net als alle andere macro-onderwerpen.

Aangezien het nachtdieren zijn blijven ze overdag vaak stil zitten. Bespeuren ze gevaar dan drukken ze zich plat tegen de ondergrond, waarbij ze de achterpoten naar achteren uitstrekken.

Ga je in het donker op zoek naar de dieren, bijvoorbeeld in de tuin, dan is fotograferen lastiger. Vaak zullen ze wegspringen als je er met de zaklamp op schijnt. Doen ze dat niet, dan heb je een kans. Vanzelfsprekend heb je flitslicht nodig. Gebruik bij voorkeur twee flitsers of een ring- of macroflitser om harde slagschaduwen te voorkomen. Ook kun je een flitsdiffusor gebruiken om het flitslicht te verzachten.

Maak eerst een paar testopnamen voordat je op zoek gaat. Dan weet je zeker dat alle instellingen kloppen als het diertje in de zoeker verschijnt.

Leefomgeving

Bossen (m.n. bosranden), parken en tuinen, vaak in loofbomen, hoge struiken en heggen.

Vindtijd

juni-oktober (november)

Meer weten?

Boomsprinkhaan: Nederlandse soortenregister

Zuidelijke boomsprinkhaan: Nederlandse soortenregister

 

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Beide soorten zijn algemeen en weinig kwetsbaar.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaarten van Boomsprinkhaan en Zuidelijke boomsprinkhaan.

 

En dan nog dit!

Boomsprinkhanen zijn volledig carnivoor. Dat is uitzonderlijk, want de meeste sprinkhanen zijn vegetarisch, of leven van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dat maakt boomsprinkhanen nuttig, want hun favoriete voedsel is bladluizen.

Met hun legboor leggen de vrouwtjes eitjes in spleten van boomschors. In het geval van de zuidelijke boomsprinkhaan kan dat ook in spleten van schuttingen zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: