Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dalkruid

Dalkruid kun je rustig rekenen tot de categorie “klein maar fijn”. Je loopt er zo aan voorbij, maar als je er even bij gaat liggen met je fototoestel kun je je eindeloos vermaken. De vorm van de plant, de tere bloemen, de fraaie nervatuur, het bokeh van het voorjaarsbos. Je vindt het dalkruid vooral in de eiken-beukenbossen van de zandgronden, waar het in het voorjaar flinke tapijten kan vormen.
De silhouetten van dalkruid bij tegenlicht. Fotograaf: Ron Poot

Een meibloem met twee bladeren. Dat is de letterlijke vertaling van de wetenschappelijke naam, Maianthemum bifolium. En dat geeft meteen aan wanneer je deze plant kunt vinden en hoe je hem kan herkennen.

De oppervlakkige waarnemer kan deze soort misschien verwarren met het lelietje-van-dalen, die ook witte bloemen en twee bladeren heeft, tot dezelfde familie (Aspergefamilie) behoort en samen met dalkruid in het bos gevonden kan worden. De laatste soort is echter wat forser, heeft bloemen die op hangende klokjes lijken en de bladeren staan rechtop. Bij dalkruid zijn de bladeren juist vlak.

Erg groot is dalkruid niet, hooguit 20 centimeter. Met zijn wortelstokken kan hij echter flink uitbreiden en een groot oppervlak van de bosbodem bedekken. Het is een vaste plant, elk jaar kun je hem op dezelfde plek weer terug vinden.

De bloempjes staan in een tros. Ze zijn wit en bestaan uit vier bloemdekblaadjes. Als de bloemen uitgebloeid zijn in het najaar ontstaan er bessen. Deze zijn eerst donker en gespikkeld, maar bij rijpheid worden ze rood. De bessen zijn giftig. De bladeren verdwijnen in de winter en dan is dalkruid even helemaal onzichtbaar.

De bladeren van dalkruid zijn mooi van vorm, hartvormig met kromme enigszins parallel lopende nerven. Meestal zijn er twee, bij uitzondering drie bladeren aan de stengel. De vorm van de stengel is opvallend, deze loopt als een soort zigzag. Van de zijkant kun je dat goed zien.

 

Walk Like An Egyptian. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De zigzag-vorm van de plant is van opzij te zien en geeft een interessant beeld. Kies daarbij een zo laag mogelijk standpunt. Ook bij tegenlicht is de vorm goed voor een mooi silhouet.
  • Fotografeer door de bladeren en bloemen heen voor een sfeervol of mystiek beeld.
  • Gebruik de achtergrond: het licht dat door de boomkruinen valt geeft een mooi bokeh.
  • Te donker? Gebruik eens een led-lampje. Je kunt er mooie schaduwen en contrasten mee maken. Flitslicht kan ook, maar is vaak erg hard.
  • Let eens op de hartvorm en gebogen nerven van de bladeren. Ze zijn prachtig voor op de foto.
  • Kom eens terug in de herfst, dan vergelen de blaadjes en komen de rode bessen te voorschijn. Mooi voor een sfeerrijke herfstfoto.

 

Leefomgeving

Bossen en houtwallen.

Vindtijd

Mei-juni

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: