Menu

Onderdeel van Pixfactory

Deens lepelblad

Een heel bijzondere “footprint” is die van Deens lepelblad. Van oorsprong een kustplant, die graag op iets zoute gronden groeit. Dankzij het strooien van de wegen zijn onze bermen zo verzilt, dat het een geschikt biotoop is geworden voor deze plant. Sinds de tachtiger jaren trekt deze soort de binnenlanden in. In het begin langs snelwegen, inmiddels ook langs secundaire wegen. Je kunt hem in het vroege voorjaar gemakkelijk herkennen aan de witte plakkaten in de berm. Let er maar eens op.
lepelblad
De bloemen van Deens lepelblad van dichtbij. Fotograaf: Ron Poot

Deens lepelblad is een zogenaamde pekeladventief. Een adventief is een plant of dier, die door menselijke toedoen op een andere plek is terecht gekomen en zich daar vestigt. Bij een pekeladventief is de oorzaak van de verschuiving het strooien van zout op de wegen. Als je de verspreidingskaart van Deens lepelblad van 10-15 jaar geleden bekijkt, dan zie je het patroon van de snelwegen op het kaartje terug! Inmiddels is de soort zo uitgebreid, dat hij ook langs kleinere wegen algemeen voorkomt en is dat effect verdwenen.

Het is niet de enige soort die dit gedrag vertoont. Een andere bekende pekeladventief is hertshoornweegbree, dat je vaak in gezelschap van Deens lepelblad tegenkomt. Deze soort is alleen wat minder opvallend, met zijn groene bladeren en bloemen. Een ander voorbeeld is mooi roze gekleurde engels gras, dat op enkele plaatsen langs de A1 groeit en zich daar nog steeds uitbreidt.

Het beste laat Deens lepelblad zich zien in het vroege voorjaar. Eind maart, begin april begint de bloei. In het begin is de plant nog erg laag en zie je massale bloemenzee als witte plakkaten langs de weg. Daar waar het groeit, is de door strooizout verontreinigde zone te herkennen.

Het plantje zelf is klein en eenvoudig van bouw. Vier witte bloemblaadjes en zes meeldraden, een volwaardig lid van de kruisbloemenfamilie waar ook bekende planten als vroegeling, koolzaad, pinksterbloem en herderstasje toe behoren. De blaadjes zijn ruitvormig tot pijlvormig en nogal vlezig. Een aanpassing van veel zoutminnende planten om zoveel mogelijk vochtomtrekking door het zoute milieu tegen te gaan.

Fototips

  • De massale bloei langs de bermen leent zich voor een landschapsfoto die meteen een verhaal in zich draagt: het verhaal van de pekeladventieven.
  • De massaliteit kun je ook in beeld brengen door een plakkaat van boven te fotograferen.
  • Voor de macrofotograaf is het een aardig plantje, vooral als de vruchten wat rijper zijn.
  • Kijk uit naar combinaties met andere bermplanten, zoals muurpeper, om het beeld te verlevendigen.

Leefomgeving

Op licht verzilte grond. Aan de kust, langs wegen.

Vindtijd

April-mei

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

Het plantengeslacht Lepelblad staat bekend om zijn vitamine rijkdom, vooral vitamine C. Het is om die reden een geliefd kruid geweest bij de scheepslieden van weleer, die na maanden op zee leden aan scheurbuik. Eenmaal aan land plukten ze snel lepelblad om het vitaminetekort bij te werken. Zo heeft lepelblad vele voorvaderen het leven gered.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: