Menu

Onderdeel van Pixfactory

Egel

De egel is een zeer kenmerkend zoogdier. Met zijn stekels is hij met geen enkel ander dier te verwarren. Als insecteneter is hij verwant aan de mol en spitsmuizen. Ze eten dan ook voornamelijk insecten en andere ongewervelden. Omdat dit voedsel in de winter niet te vinden is houden ze een winterslaap. De egel is zeer algemeen en komt door het heel land voor. Helaas ontmoeten we dit dier het vaakst in platgereden toestand.
egel
Egel in het strooisel. Fotograaf: Paul van Hoof

Egels hebben een uitstekend verdedigingsmechanisme. Bij onraad rollen ze zich op en zetten hun stekels op. Zo’n stekelbol is vrijwel ondoordringbaar voor mens en dier. Helaas werkt het averechts tegen auto’s.

Als je een egel wilt fotograferen moet je hem eerst vinden. Zomaar gaan zoeken naar een egel heeft weinig zin, vaak tref je ze gewoon bij toeval. Wees dan voorbereid. Egels zijn nachtdieren. Soms echter heb je het geluk er eentje aan het eind van de dag te treffen als het nog licht is.

Egels opereren meestal alleen. Ze hebben een territorium en maken gebruik van min of meer of meer vaste routes. Dus als je de ene dag een egel treft is de kans groot dat hij de rond de zelfde tijd weer terug keert.

De dieren zijn het makkelijkst te vinden door af te gaan op het geluid. Als ze door het strooisel lopen en tussen takken en bladeren scharrelen ritselt het stevig. Maar ook kunnen egels zelf geluid maken. Ze snuiven en knorren. Soms krijsen ze zelfs wat doet denken aan een kat.

Om er achter te komen of er egels in de tuin rond lopen kun je een cameraval plaatsen. Zet die bijvoorbeeld bij een bakje kattenbrokjes. Alleen brokjes is niet voldoende want als die op zijn weet je niet wie ze heeft opgegeten. Grote kans dat het een kat was.

Verder kun je letten op de aanwezigheid van keutels. Die zijn 3-4 cm groot en ca. 1 cm breed. Ze zijn stevig en vaak kun je er insectenresten in herkennen.

Fototips

  • Zoals bij alle dieren is het vaak het mooist om ze op ooghoogte te fotograferen. Voor een egel zul je dan plat op de grond moeten. Gebruik een hoekzoeker of een opklapbaar schermpje om het wat makkelijker te maken. Als een egel is opgerold duurt het vaak even voordat hij zijn kop weer omhoog steekt.
  • Door een telelens te gebruiken kun je wat verder van het dier af blijven en voelt hij zich beter op z’n gemak. Bijkomend voordeel is dat je met een groter brandpunt een mooie voor- en achtergrond onscherpte krijgt.
  • Meestal zal de egel weglopen, maar voelt hij zich op zijn gemak dan kun je hem verder benaderen. Misschien kun je dan met een korter brandpunt de omgeving in de foto betrekken.
  • Ook lenen egels zich goed voor close-ups. De stekels vormen prachtige details. Dat kan als hij zich heeft opgerold, maar pest hem niet te lang, want hij heeft zich niet voor niks opgerold! Het handige echter is dat je close-ups ook prima kunt maken van een verkeerslachtoffer. Die loopt niet weg.

Leefomgeving

Vochtige open biotopen; moerassen, vochtige heide en natte graslanden en greppels. Vaak met vegetaties van pitrus en pijpenstrootje.

Vindtijd

(april) mei – november

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Met afstand de grootste bedreiging voor de egel is het verkeer. Zowel direct door de vele slachtoffers die er vallen als indirect door versnippering van leefgebied door wegen.

En dan nog dit!

Wil je iets doen voor egels in de tuin, zorg dan voor rommelhoekjes, bladhopen of stapels takken. Koop of maak eventueel een egelhuis waar de dieren in kunnen schuilen. Geef ze nooit melk, daar raken ze van aan de diarree. Beter is het om kattenbrokjes te geven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: