Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gehoornde klaverzuring

Ooit verwelkomd als sierlijk bordergewasje, nu tot ongewenste vreemdeling verklaard door veel tuinliefhebbers. Gehoornde klaverzuring is een fraai plantje, dat vermoedelijk uit Noord Amerika ons land is binnen gekomen. De laatste decennia heeft het zich enorm uitgebreid, met name in de stedelijke gebieden. Eenmaal aanwezig is het zeer lastig te bestrijden. Er zit maar een ding op: genieten van de schoonheid van deze kleurling onder de planten.
Gehoornde klaverzuring groeiend tussen de stoepstenen. Fotograaf: Ron Poot

De kleur van de bladeren is wel een van de opvallendste kenmerken van deze exoot. Bruine blaadjes, vooral waar de plant in de zon groeit. Als je goed kijkt zie je wel dat onder het bruin wel degelijk een groen blad zit. Dat bladgroen heeft het, net als alle andere groene planten nodig voor de fotosynthese, daar groeit de plant van.

Naast de kleur is de vorm van het blad karakteristiek. Drietallig, net als bij klaver. Toch is het geen familie van de bekende rode en witte klaver. Het hoort tot een eigen clan, de klaverzuringfamilie. Net als de bekende bosplant witte klaverzuring. De blaadjes bevatten oxaalzuur en smaken zuur, vandaar de gelijkenis met zuring, die dat ook heeft.

Gehoornde klaverzuring heeft sierlijke gele bloempjes. Ze zijn vijftallig en vaak wat oranje aangelopen. Alleen bij zon gaan ze open, ’s avonds en bij bewolkt weer sluiten de bloempjes. Ook de bladeren laten hun hartvormige deelblaadjes dan hangen.

Het is een echte straatjongen, deze plantensoort. In tuinen, plantsoenen, langs de gevel, tussen de tegels, daar voelt hij zich thuis. Wie er van af wil heeft een zware klus, deze straatvechter laat zich niet makkelijk verjagen. Soms leven ze maar een jaar, maar vaak overleven de plantjes ’s winters ondergronds om in de zomer snel weer boven te komen.

Fototips

Creatieve benadering: laag standpunt, groot diafragma en licht afgewerkt.
Creatieve benadering: laag standpunt, groot diafragma en licht afgewerkt. Fotograaf: Ron Poot

Hoe lastig gehoornde klaverzuring voor de tuinliefhebber dan ook is, het blijft een mooi plantje en als fotograaf kun je je er goed mee amuseren. Het plantje is maar klein, dus een macrolens is een handig hulpmiddel.

Let op dat je de bloemen alleen midden overdag kunt fotograferen, anders zitten ze dicht. Ook bij donker weer is dit het geval. Van te veel zonlicht word je ook niet blij, want de gele bloemkleur loopt snel dicht bij al te fel licht en dan mis je de details. Wachten op dat ene wolkje of afschermen met een diffuusschermpje of parapluutje is het advies.

Van laag standpunt kun je het plantje mooi los krijgen uit zijn omgeving en focussen op de details. Die heeft de plant genoeg: de bloem, het drietallige blad of de doosvrucht. Het zijn stuk voor stuk interessante onderwerpen voor de macrofotograaf.

Kijk ook eens naar de plant van boven. Vaak groeit het tussen de tegels en leent zich voor een aardig beeld met wat abstracte vormgeving. De kleuren steken mooi af tegen lichte stenen.

Leefomgeving

Stedelijk gebied. Tussen tuintegels, in plantsoenen, in moestuinen, op straat.

Vindtijd

Van april tot oktober.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De vruchten van gehoornde klaverzuring zitten verpakt in een soort peultjes. Bij rijpheid springen ze bij de geringste aanraking open en schieten de zaden meters ver weg. Zo verspreidt de plant zijn zaden in de wijde omgeving en neemt de soort in enkele jaren bezit van de tuin.

De vruchten van gehoornde klaverzuring. Bij rijpheid knallen ze open.
De vruchten van gehoornde klaverzuring. Bij rijpheid knallen ze open. Fotograaf: Ron Poot

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: