Menu

Onderdeel van Pixfactory

Goudvink

Zo’n fel gekleurd vogeltje zal wel enorm opvallen in de bossen, denk je misschien als natuurfotograaf. In praktijk kom je hem minder vaak tegen dan je verwacht en zal je tijd moeten investeren om hem op de foto te zetten. Laat je niet teleurstellen want het is de moeite waard! Deze vink is erg fotogeniek en een foto met een fel gekleurd mannetje staat garant voor een schitterende opname.
Goudvink
Fotograaf: Jeffrey van Houten

Wanneer deze vogel in beeld komt, zie je direct dat het een goudvink is. Het is een vrij forse vinkensoort met een grote snavel. De fel oranje borst bij mannetjes en de wat valere oranje borst bij vrouwtje zijn zeer kenmerkend. De opvallende witte stuit is goed te zien tijdens de vlucht. De zwarte kruin en de donkere staart en handpannen zijn onmiskenbaar bij deze gedrongen, vrij trage, maar acrobatische vink.

Fototips

Deze mysterieuze vinken doen veel aan hun uiterlijk. Bij een schuilhut kunnen ze wel meer dan tien keer per dag langs komen om te badderen en te drinken. Het moment dat ze zich dicht bij de grond bevinden, biedt de mooiste kansen voor de fotograaf. Kenmerkend is het heldere zuivere gefluit van zowel het mannetje als vrouwtje. Je hoort ze al van verre aankomen en eenmaal op de vaste landingsplaats weet je dat ze de vogelvijver van dichtbij komen bekijken. Ga direct in de aanslag staan met je apparatuur, want binnen enkele ogenblikken zullen ze voor je lens verschijnen. Dit gedrag zie je bij goudvinken vooral in het voorjaar en tijdens warme zomerdagen. De schuwheid van de vogel is erg afhankelijk van het individu. Het hangt er daarnaast ook van af hoe goed het dier de plek kent.

In de winter tijdens vorst en sneeuwval kunnen ze zeer frequent voederplaatsen bezoeken. In een vrij kleurloos landschap kunnen ze dan mooi contrasteren met de omgeving. Een close-up van een goudvink kan natuurlijk mooi zijn en veel fotografen stellen zich dat ten doel, maar wanneer goudvinken in een omgeving met sneeuw en weinig kleur foerageren is het een uitdaging om het dier meer in het landschap te plaatsen. Dat kan verrassende beelden opleveren die je minder vaak voorbij ziet komen.

Leefomgeving

Goudvinken kun je vinden in zowel loof- als naaldbossen. Je komt ze ook tegen in agrarische gebieden met lage struiken. Ze zitten vaak verstopt in de beschutting en daarom worden ze niet veel waargenomen. Ze eten voornamelijk zachte knoppen, groene scheuten, zaden en insecten. De insecten voeren ze voornamelijk aan de jongen.

In heel Europa zijn ze te vinden met uitzondering van Noord-Scandinavië en hogere delen van Scandinavië. Het is een standvogel. De broedvogels trekken in de winter naar het zuiden.

Vindtijd

Het hele jaar door kan je goudvinken voor de lens krijgen. In de winter zijn ze ook nog wel eens aanwezig op voedertafels in wat grotere groepjes van vijf tot tien stuks. In de zomer leven ze veel meer verborgen en zijn goudvinken veel minder makkelijk te vinden. Je komt ze dan meestal tegen in paartjes.

Meer weten?

Vogelbescherming

Waarneming soort info

Hayman, P., Hume, R. (2008). Alle vogels van Europa. Tweede, herziene druk. Baarn, Tirion. 517

Flora en faunawet

Bescherming

Beschermde soort als bedoeld in de Flora- en faunawet artikel 4.

Kwetsbaarheid

Hoewel de vogel nog in ruime getalen aanwezig is, neemt het habitat voor deze soort af. Het is een vogel die zich voornamelijk in bosgebieden bevindt. In zowel bossen die iets meer open zijn als bossen die dicht zijn komen deze goudvinken voor. Deze bossen nemen in heel Europa nog steeds in omvang af.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: