Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote muur

Uitbundig wit op houtwallen en in bossen, dat is grote muur in het voorjaar. Zoals de naam al zegt, heeft deze muursoort forse bloemen. Dat maakt hem tot een geschikt onderwerp dat je fotografisch op verschillende manieren kunt benaderen.
Compositie in wit. Fotograaf: Ron Poot

Grote muur is een opvallende voorjaarsbloeier die grote witte plakkaten kan vormen. Het is een lid van de anjerfamilie en verwant met de bekende ‘onkruiden’ vogelmuur en grasmuur. De bloemen zijn mooi stervormig gevormd waarbij de geel gekleurde meeldraden een aardig detail vormen. De bloemen hebben 5 diep ingesneden witte kroonbladen, die fier rechtop staan. Na de bestuiving echter buigen ze het hoofd en vormen ze een doosvrucht waarin de zaden rijpen. De latijnse naam ‘stellaria’ betekent stervormig, naar de vorm van de bloemen, de naam ‘holostea’ betekent benig, waarschijnlijk vanwege de nogal knokig aandoende stengelleden.

Fototips

De individuele bloemen van grote muur zijn mooi van vorm, de helderwitte bloemblaadjes zijn gegroefd en staan stervormig uit. Binnenin zitten tien meeldraden met opvallende oranjegele helmknoppen. Leuk om hier met de macrolens detailfoto’s van te maken.

Kies je een lager standpunt, dan krijg je de groeiwijze van de plant beter in beeld, de vorm van de gevorkte vertakkingen van de stengels, de knoppen en de spitse blaadjes gaan dan mee doen in het plaatje.

De regelmatige gevorkte vertakkingen van de stengels zijn een kenmerk van de anjerfamilie, waar grote muur bij hoort. Het is het experimenteren waard om bij het fotograferen deze karakteristieke vormen te gebruiken in je compositie. Ook zonder bloemen.

De massale bloei van grote muur is een andere interessante kant. Toch valt het nog niet mee om die massaliteit mooi vast te leggen. Een tip is om de dure spiegelreflex even terzijde te schuiven en een compactcamera te gebruiken met een macrostand. Je kunt dan heel dichtbij een bloem komen terwijl de omgeving van de bloem ook scherp op de foto komt. Zo kun je een combinatie van enkele bloemen dichtbij en de massa in de omgeving op de foto krijgen.

Grote muur, opname met een compactcamera in macrostand. Zowel individuele bloemen als omgeving komen hiermee goed in beeld.
Grote muur, opname met een compactcamera in macrostand. Zowel individuele bloemen als omgeving komen hiermee goed in beeld. . Fotograaf: Ron Poot

Een ander trucje is om de bloemen door de vegetatie heen te fotograferen. Vooral als er kleurige voorjaarsbloemen in de buurt staan (bosviooltjes, speenkruid) kun je kleurige beelden krijgen. Hier is de macrolens weer heel geschikt voor, de bloemen waar je doorheen fotografeert vervagen in kleurige vlekken terwijl je scherpstelt op een of enkele muurbloemen (zie ook de tutorial Spelen met onscherpte).

De bloemenzee breng je niet alleen in beeld door alle bloemen zo scherp mogelijk te krijgen. Juist een paar scherpe en de rest als vage witte vlekken eromheen geeft een karakteristieke sfeer aan de foto en maakt het dat je opname uitstijgt boven een doorsnee bloemenfoto.

 

Leefomgeving

Loofbossen, heggen, bosranden en struwelen, houtwallen, licht beschaduwde bermen.

Vindtijd

april tot juni

Bescherming

Geen beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Geen kwetsbare soort.

Verspreidingskaart

Vooral algemeen in het midden, oosten en zuiden van het land.

Verspreidingskaart waarneming.nl

En dan nog dit!

Vroeger werd dit kruid ook wel ‘ogentroostgras’ genoemd, omdat het sap werd gebruikt tegen oogaandoeningen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: