Menu

Onderdeel van Pixfactory

Haagwinde

Wie kent ze niet, de pispotjes die in heggen en hekken groeien, met hun witte porseleinen bloemen. Tot in september kun je de opvallende witte kelken tegenkomen. In de winter verdwijnen ze, maar hun diepe wortelstokken overleven de kou. In het voorjaar groeien ze snel uit en winden de meterslange stengels zich om de vegetatie.
Een bloem van haagwinde wordt nog veel mooier met wat regendruppels. Fotograaf: Ron Poot

De haagwinde is een algemene klimplant van natte ruige gebieden. Een overvloed van voedsel en water heeft hij nodig om goed te gedijen en op die plaatsen groeit hij snel. Net zoals brandnetels en kleefkruid, die je vaak in de nabijheid ziet. De stengels worden wel drie meter lang. Ze slingeren zich omhoog langs andere planten om zo hun bloemen naar het licht te brengen. Ook slingeren de stengels wel eens over de grond. Maar dan komen er nooit bloemen aan, die bloeien alleen op de windende stengels.

De bloem heeft de vorm van een trechter, als je goed kijkt zie je dat deze bestaat uit vijf vergroeide bladeren. Het getal vijf zie je aan de binnenkant terug in de lijnen en het aantal meeldraden.

De bladeren hebben een karakteristieke pijlvorm, die ook de andere leden van de windefamilie kennen. Zoals de kleinere akkerwinde die vaak over de kale akkergrond kruipt of de forse zeewinde van de kustgebieden.

Ook de binnenkant van de bloem is decoratief.
Ook de binnenkant van de bloem is decoratief. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De haagwinde is een soort van natte ruigten. Daar groeien nog meer forse en vaak mooi bloeiende soorten zoals wilgenroosjes en koninginnenkruid. Probeer eens een kleurige compositie met die planten te vinden.
  • De bloemen zijn extra leuk op de foto als je ze in een groepje fotografeert. Vaak groeien ze met twee of meer bij elkaar. Neem ze ook eens van de zijkant.
  • De trompetvormige bloemen zijn ook van binnen erg mooi, leuk voor een macrofoto. De strepen aan de binnenkant, de stampers en de meeldraden zijn interessante details.
  • De bloemen worden graag bezocht door insecten. Even geduld en ze komen vanzelf langs.
  • Met wat regen of dauwdruppels worden de bloemen extra mooi. Dan lijken ze nog meer op pispotjes.
  • Pas om met te fel daglicht. Je hebt snel overbelichting met uitgebeten witte plekken op je foto. Probeer ook in het wit detail te behouden, door een stop onder te belichten of door een parapluutje of schermpje te gebruiken.

Leefomgeving

Voedselrijke vochtige plaatsen. Heggen, akkerranden, ruigten, tuinen.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een karakteristieke vlinder van de windes is de windepijlstaart. Deze bijzondere vlinder heeft haagwinde en akkerwinde als waardplant. Het is een nachtvlinder, die tijdens de schemering afkomt op geurende witte buisvormige bloemen zoals kamperfoelie en siertabak. Je kunt ze lokken met licht. Het is een trekvlinder uit Zuid Europa en bij ons vooral van juni – oktober te vinden. De soort is niet erg algemeen bij ons.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: