Menu

Onderdeel van Pixfactory

Konijn

Mijn verwachting is dat iedereen wel bekend is met familie konijn. We zijn ermee groot gebracht! Denk aan Nijntje, Bugs Bunny, Stampertje, Flappie het kerstkonijn, of voor de volwassenen onder ons Playboy Bunny. Nu even geen aandacht voor pluisje, maar alle aandacht voor ons puur natuur, inheemse konijn. Het wilde konijn, die elke dag in weer en wind moet overleven in onze Nederlandse wildernis.
Konijn starend naar de maan, verzonken in gedachten.
Konijn starend naar de maan, verzonken in gedachten. Fotograaf: Danny Slijfer

Het konijn, ook wel Europees konijn genoemd (Oryctolagus cuniculus), komt uit de familie der hazen en konijnen en is de enige soort uit zijn geslacht. Het vrouwtje wordt ook wel een moer genoemd en het mannetje een rammelaar. Konijnen wegen gemiddeld 1 tot 2,5 kilogram en zijn 35 tot 50 cm groot. De haas verwar je met wat kennis niet heel snel met een konijn, hazen zijn namelijk veel groter. Ten opzichte van de haas heeft het konijn ook maar kleine pootjes. Hazen staan veel hoger op hun poten en hebben flinke achterpoten. Een logisch gevolg hiervan is dat het konijn dan ook veel minder snel is dan de haas. Konijnen hebben meestal een grijze of lichtbruine vacht, een haas is donkerder bruin. Bij konijnen zijn de pootjes, staart en de buik aan de onderzijde wit of licht gekleurd. Ook heeft het konijn kleine oren met een klein, bruin oorpunt. De haas bevat veel grotere oren en zijn in de punten flink zwart gekleurd. Ook in gedrag verschillen de haas en konijn erg, een konijn broedt namelijk ondergronds, zijn vaker in groepsverband en hoppen meer. Ook in een snelle vlucht zijn ze te onderscheiden, bij een konijn zie je dan het witte staartje, de haas houdt altijd zijn staart laag.

Twee konijnen zoeken warmte bij elkaar in een sneeuwstorm met een gevoelstemperatuur van -17.
Twee konijnen zoeken warmte bij elkaar in een sneeuwstorm met een gevoelstemperatuur van -17. Fotograaf: Danny Slijfer

Ook binnen de konijnfamilie bevinden zich rangordes, zo bepalen bijvoorbeeld dominante mannetjes het territorium, dit doen ze door een geur af te zetten met geurklieren in hun kin. Zien ze gevaar dan kunnen ze een hoge gil geven en stampen ze met hun achterpoten op de grond om vervolgens te vluchten. Ze kunnen daarbij kort, maar krachtig een bizarre snelheid van 55 kilometer per uur behalen. De energie om deze snelheden te behalen halen ze uit het eten van alleen maar grassen en nog eens grassen. Konijnen zijn echte vegetariërs, maar ook kruiden en akkergewassen gaan er prima in. Drinken doen ze nauwelijks, want ze halen al hun vocht uit het gras

Een konijn in zijn of haar natuurlijke omgeving, Ameland.
Een konijn in zijn of haar natuurlijke omgeving, Ameland. Fotograaf: Danny Slijfer
Een konijn op een vakantiepark op zoek naar het licht.
Een konijn op een vakantiepark op zoek naar het licht. Fotograaf: Danny Slijfer
Een prachtig dier, het konijn en een dankbaar fotografieonderwerp.
Een prachtig dier, het konijn en een dankbaar fotografieonderwerp. Fotograaf: Danny Slijfer

Fototips

  • Konijnen fotografeer je het mooist door met ze op ooghoogte te gaan liggen, gebruik hiervoor een telelens. Een 300 millimeter lens is al zeer geschikt.
  • Vakantieparken zijn geschikte plekken om ze te fotograferen, hier zijn ze namelijk mensen gewend en kun je ze daarom goed rustig benaderen en komen ze in relatief grote aantallen voor. Vooral de Waddeneilanden zijn geschikt.
  • Een konijn registrerend vastleggen is minder spannend, dit kan bij wijze ook op de kinderboerderij. Probeer ze verhalend te fotograferen met wat natuurlijke omgeving erbij.

    Een prachtig dier, het konijn en een dankbaar fotografieonderwerp
    Een prachtig dier, het konijn en een dankbaar fotografieonderwerp. Fotograaf: Danny Slijfer

Leefomgeving

Konijnen houden niet van vochtige en koude gebieden, het liefst zitten ze beschut in graslanden, weilanden of duingebieden omringd door bosschages of struwelen. In deze gebieden leven ze het liefst in groepen of paartjes bij elkaar. Aan de oppervlakte zien wij vaak alleen maar enkele diepe zwarte holen, maar daaronder zit een heus uitgebreid gangenstelsel die ze gezamenlijk delen. Dit wordt ook wel een konijnburcht genoemd. De burcht bezit ook een kraamkamer waar de jongen geboren worden. Tussen januari en juli krijgen de moeren schattige minikonijntjes, dit na een draagtijd van gemiddeld 30 dagen. Twee weken later verlaten ze hun nest.

Vindtijd

Konijnen houden geen winterslaap, grotendeels zijn ze in heel Nederland jaarrond te vinden. De populatie ligt in het noorden lager dan in het westen. Dit komt door de  grondsoort, konijnen leven het liefst op zandige bodems. Puur omdat de holen hier het makkelijkst te graven zijn. Vinden doe je ze dan makkelijker in de duingebieden of op de Waddeneilanden dan in de polder. Konijnen leven vooral s ’nachts, in de schemer worden ze actief, maar toch kun je ze ook overdag vinden.

Bescherming

Het konijn is een inheems dier en staat sinds 2018 op de lijst van bedreigde diersoorten. Wel mogen ze worden bejaagd wanneer ze grote schade aanrichten.

Kwetsbaarheid

Konijnen staan bekend om het vele paren en soms is dat maar goed ook, want ze kunnen het erg zwaar hebben wanneer er RHD of myxomatose uitbreekt. De populatie neemt dan drastisch af, dit zagen we een aantal jaren geleden gebeuren. Ook jacht, kou, hoogwater, predatie en verlies van biotoop maakt het zwaar voor ze. Gelukkig gaat het nu relatief goed met ze. Gezonde wilde konijnen kunnen een leeftijd van negen jaar behalen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat het konijn zijn eigen keutel opeet? Dit wordt ook wel coprofagie genoemd. Meer ecologisch en duurzaam kan het niet!

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: