Menu

Onderdeel van Pixfactory

Krulmos

Krulmos is een echte mensenliefhebber! Overal waar de mens aan de gang is, kun je hem verwachten: hoe meer verstoring hoe liever. In ongerepte natuurreservaten vind je hem bijna niet. De vrolijk krullende kapsels maken het mosje goed herkenbaar en leuk om te fotograferen.
Verstrengelde sporenkapsels van gewoon krulmos. Fotograaf: Ron Poot

Krulmos dankt zijn naam aan de zwanenhalsachtige kromming van de sporenkapsels. Bij jonge kapsels zijn ze nog recht, maar rijpe kapsels staan alle kanten op. Daaraan kun je de soort makkelijk herkennen. Je kunt dit mosje overal tegenkomen waar de grond verstoord is, in akkers, moestuinen, opgespoten zand en in de tuin. Zelfs in bloempotten.

De mosplantjes zelf zien er uit als miniatuur kropjes sla, met vrij forse eivormige blaadjes. De sporenkapsels zijn eerst lichtgroen, bij het rijpen verkleuren ze naar oranje en rood.

Een goede plek waar je ze kunt vinden zijn pas aangelegde natuurterreinen waar ze in de beginjaren massaal optreden.

Mossen die je in de buurt kunt vinden en ook leuk zijn om te fotograferen, zijn onder andere purpersteeltje, allerlei knikmossen en parapluutjesmos.

Fototips

Krulmos kent verschillende stadia die er heel anders uitzien. De onrijpe kapsels zijn recht en haast doorschijnend groen, de oudere kapsels verkleuren rood en krullen alle kanten op. Vaak groeien verschillende stadia naast elkaar, dus kijk even rond.

De rijpe sporenkapsels kleuren naar geel, oranje en rood en zijn daardoor fotogeniek. Zoek tussen de kapsels naar mooie gebogen vormen, daar leent de soort zich goed voor. In een dichte massa is het soms lastig een rustig ogende foto te maken, kijk daarom ook uit naar losse exemplaren of kleinere losse groepjes. Vaak zijn die meer geschikt voor fotografie.

Om een heel plantje met kapsels te fotograferen is een laag standpunt aan te bevelen. De kunst is voldoende scherpte in een vlak te krijgen met die krullende kapsels. Maak een keuze welke delen (bijvoorbeeld twee kapsels) je echt scherp wilt hebben. Bekijk je mossen recht van boven en trek een denkbeeldige lijn tussen de delen die je scherp wilt. Dan richt je je camera vanaf laag standpunt loodrecht op die lijn. Eventueel maak je een focusstack om je scherptediepte achteraf te vergroten. Vaak is het juist aardig om veel onscherpte te houden en de weinige scherpe delen trefzeker te kiezen.

Niet alleen van opzij, maar ook van boven zijn krulmossen leuk. Het patroon van krullende structuren geeft een apart abstract plaatje.

Vroeg in de ochtend fotograferen is altijd dankbaar vanwege de dauwdruppels. De sporenkapsels zijn vaak verpakt in een druppel en dat geeft een mooi effect. Ook kun je met zonlicht leuke bokeh effecten krijgen in de druppels. Het gebruik van een macrolens is dan wel een must.

Leefomgeving

Op verstoorde voedselrijke plaatsen, akkers, tuinen, in bloempotten, nieuw aangelegde terreinen.

Vindtijd

Het hele jaar door te vinden, maar vooral in het voorjaar massaal met rijpe sporenkapsels.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Krulmos is zeer algemeen en groeit op verstoorde, niet kwetsbare plaatsen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In het latijn heet krulmos “hygrometrica” en dat is niet voor niets. Bij vochtig weer strekt het kapsel zich, bij droog weer trekt het krom. Als een echte luchtvochtigheidsmeter!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: