Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lidrus

Niet bepaald een van de meest opvallende planten, lidrus. Toch is het een van de algemeenste leden van de paardenstaartenfamilie. Je kunt hem talrijk tegenkomen op allerlei vochtige plaatsen, zoals in de slootkant. Het is een sporenplant, wat je kunt zien aan de sporendrager aan het uiteinde van de stengel. Zoals ook andere paardenstaarten, zijn de stengel en de takjes opgebouwd uit leden. Die je zo leuk uit elkaar kunt halen en daarna weer in elkaar schuift.
Zon, dauw en vegetatie. Lidrus bij tegenlicht. Fotograaf: Ron Poot

Het uiterlijk van lidrus lijkt erg op dat van heermoes en bospaardenstaart. Het zijn dan ook allemaal leden van dezelfde club, de Paardenstaartenfamilie. Een oeroude plantengroep, waarvan de fossielen al vanuit het Carboon bekend zijn, meer dan 300 miljoen jaren geleden. Toen waren het grote bomen, nu nietige kruiden. De basisvorm is nog steeds hetzelfde: stengel en takjes die zijn opgebouwd uit leden. De takken staan in mooie kransen. Aan de randen van de leden zitten getande scheden, die de verschillende onderdelen markeren.

Lidrus plant zich voort met sporen. Deze worden gemaakt in de sporendrager aan het uiteinde van de stengel. Tot ver in de zomer kun je deze vinden op de planten. Dat is een belangrijk verschil met het eveneens zeer algemene heermoes. Die kent sporendragers op aparte stengels zonder bladgroen die je alleen in het vroege voorjaar vindt.

De planten overleven in de winter ondergronds, met in snoeren gerangschikte knollen. In het voorjaar komen de jonge stengels boven. De zijtakjes zijn dan nog kort, maar groeien snel uit. Op de vruchtbare stengels groeien de sporenkapsels die in de loop van het voorjaar rijp worden.

Fototips

De sporendragers van lidrus zijn mooi om te fotograferen. Een macrolens is aan te bevelen. Let op de verschillende stadia, van dicht naar open.

De planten zijn over het algemeen groen, heel groen. Op meer voedselarme plekken kun je ook andere kleuren tegenkomen, de stengels zijn dan meer geel of oranje achtig getint.

In de vroege ochtend zijn de takjes bezet met dauwdruppels, de planten zijn dan net een kerstboom. Leuk om mee te experimenteren.

Lidrus groeit vaak in grote groepen bij elkaar. De structuur van stengel met takken is wel mooi. Experimenteer eens met tegenlicht om leuke lichteffecten te vinden in de warrige bossen.

Leefomgeving

Vochtige voedselrijke en verstoorde plaatsen, moerassen, slootkanten, bermen.

Vindtijd

Sporenkapsels van mei tot juli.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Lidrus is voor vee een schadelijk gewas. Ook in gedroogde toestand is het giftig. Dieren die grote hoeveelheden binnenkrijgen bij het eten kunnen er zelfs aan dood gaan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: