Menu

Onderdeel van Pixfactory

Muursterretje

Nog voor het voorjaar begint ontwikkelt het muursterretje zijn sporenkapsels. Ooit opgevallen, het frisse groen op oude muren? Geen muur ontkomt aan dit talrijke mos. Bekijk het eens van dichtbij en verwonder je over de schoonheid van dit kleine spul.
Met wat dauwdruppeltjes zijn het net lampionnen. Fotograaf: Ron Poot

Zonder twijfel een van de talrijkste mossen in ons land en zeker in het stedelijk gebied. Want dit mosje houdt van steen. Of het nu verticale muren of dakpannen zijn, het groeit er. Samen met andere steenbewoners zoals het grappige muisjesmos.

Al in de winter komen de sporenkapsels omhoog en zorgen voor een fris groen met oranje. Eigenlijk zijn ze dan op hun mooist. Aan het eind van het steeltje zie je al een klein sporendoosje ontstaan. Dit is afgedekt door een soort kaboutermutsje, het huikje. Dit beschermt het jonge kapsel.

Later in het voorjaar rijpen de kapsels verder en worden de sporendoosjes steeds beter zichtbaar. Het huikje valt al snel af. Dan zie je dat het doosje nog steeds afgedekt is door een dekseltje. Binnenin het doosje rijpen de sporen. In de zomer is het zover. Dan valt ook het dekseltje af en kunnen de sporen vrijkomen.

De blaadjes van muursterretje kun je het hele jaar vinden. Het zijn langwerpige, tongvormige bladeren die mooi in een rozet staan. Vandaar de naam muursterretje. Aan het eind van elk blad zit een lange glashaar. Deze glasharen hebben een belangrijke beschermende functie voor het mos. Ze schermen de tere blaadjes af tegen het felle zonlicht en tussen de haren houden ze het vocht vast. Geen overbodige luxe op de kale onbeschermde stenen. Deze aanpassing zie je bij meer mossen op extreme standplaatsen.

Onder de microscoop zijn de mossen ook het bekijken waard. Als je de cellen bekijkt zie je dat deze ook nog extra bescherming hebben tegen uitdroging en straling. De cellen zijn kort met dikke celwanden. Op de celwanden zitten knobbelige uitsteeksels. Ook deze stevige constructie maakt het mogelijk dat het mos op een muur kan overleven.

De mossen vormen van dichtbij een leuk miniatuur landschapje. Leuk om te bekijken en te fotograferen. Er lopen ook dieren in dit landschap. Regelmatig komt er loslopend wild langs, in de vorm van mieren, springstaartjes, aaltjes en ander grut. Zij vinden tussen de mosplantjes de nodige bescherming.

Fototips

Maak gebruik van de patronen van de muur voor een apart beeld. Fotograaf: Ron Poot
  • Al in de winter vind je muursterretje in mooie kleuren. Leuk in combinatie met sneeuw en ijs.
  • Er groeien vaak andere muurmossen en korstmossen in de buurt. Leef je eens uit op een mooi miniatuurlandschapje met allerlei soorten bij elkaar.
  • Bekijk het eens abstract door muursterretje te plaatsen in de patronen en structuren die een muur heeft.
  • Voor een goede registratie heb je wat meer scherptediepte nodig. Je kunt hiervoor je diafragma kleiner maken. Een andere oplossing is een focusstack maken. Meerdere foto’s combineren die net op een ander punt zijn scherpgesteld.
  • Ben je meer creatief ingesteld, gooi dan het diafragma open en maak gebruik van de vervloeiende kleuren in de achtergrond.

Leefomgeving

Steen, oude muren, dakpannen.

Vindtijd

winter – voorjaar.

Bescherming

Niet beschermd

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In het latijn heet dit mos “Tortula”, wat zoveel betekent als “gedraaid”. Die naam is te verklaren als je naar de rijpe sporenkapsels kijkt, waar het dekseltje is afgevallen. De opening van het sporendoosje wordt omringd door een rij lange tanden, die spiraalvormig in elkaar zijn gedraaid. Bij droogte strekken ze zich, waardoor de sporen makkelijk kunnen wegwaaien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: