Menu

Onderdeel van Pixfactory

Penningkruid

In moerassen en langs slootkanten kun je penningkruid vinden. Het dankt zijn naam aan de mooie ronde blaadjes die er uit zien als munten. In juni komen er ook gouden penningen als de bloemen uitkomen. Op gunstige, lichte plekken vormt penningkruid goudgele matten met talloze bloemen. Geen wonder dat dit plantje ook geliefd is bij tuinliefhebbers als versiering langs de vijver.
Penningkruid in volle bloei. Fotograaf: Ron Poot

Penningkruid is een lage kruipende plant met een verborgen leefwijze, verstopt tussen de andere vegetatie. Als het niet bloeit loop je er gemakkelijk langs en veel mensen kennen daardoor deze plant niet. Toch is de soort algemeen in het hele land. Bijzonder is dat de plant wel bloeit, maar nauwelijks zaad zet. Je ziet ook zelden insectenbezoek op de bloemen. De voortplanting gebeurt voornamelijk door afbrekende stengels, die met het water meedrijven en elders wortel schieten. De bloemen ontspringen uit de oksels van de ronde blaadjes, die opvallend twee aan twee staan. In de winter blijven de bladeren groen en kun je penningkruid makkelijker vinden.

Fototips

De mooie gele bloemen zijn natuurlijk de eerste blikvanger voor de fotograaf. Maar ook meteen de valkuil: de felgele kleur kan op de foto makkelijk dichtlopen waardoor de fijne details niet goed zichtbaar zijn. Fotograferen in de felle zon geeft snel problemen met de belichting. Wat kun je er aan doen: je kunt de foto iets onderbelichten of fotograferen bij licht bewolkt weer of gebruik maken van een diffusieschermpje om het zonlicht te temperen.

Niet alleen de bloemen zijn mooi. Ook de jonge ontvouwende blaadjes of de bloemknoppen zijn fraai van vorm. Je kijkt er snel langsheen, maar het zijn juist dit soort details die charmant zijn aan het plantje.

Ook in de winter kun je nog plezier beleven aan penningkruid. De blaadjes blijven namelijk groen en steken dan opvallend af in de veelal kale of dorre omgeving. En met een beetje rijp er op zijn het echt plaatjes!

Voor de creatieve fotograaf is het leuk om te spelen met scherptediepte. De bloemen kunnen mooi naar voren springen als de omgeving vervaagt. Gebruik rustig wat afstand en gooi het diafragma maar open. Wat extra kleur in de omgeving kun je krijgen als je door wat omringende en liefst kleurige vegetatie heen fotografeert.

Heb je het geluk een dichte mat in volle bloei te vinden, dan is het ook leuk om een foto recht van boven te nemen. De gouden munten blinken je tegemoet!

Leefomgeving

Allerlei vochtige plaatsen.

Vindtijd

juni-augustus

Bescherming

Geen wettelijk beschermde plant.

Kwetsbaarheid

Algemene en niet bedreigde plant.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In sommige streken heet penningkruid ook wel adderkruid omdat het zou genezen na een adderbeet. Dit lijkt echter een fabeltje. Wel is penningkruid een geneeskrachtige plant, die kan helpen bij hoest.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: