Menu

Onderdeel van Pixfactory

Przewalskipaard

Het is vakantietijd en voor degenen die in Nederland blijven en van fotograferen houden zijn er genoeg onderwerpen die zich lenen om eens goed te oefenen met technieken. Zo ben ik een hele ochtend bezig geweest met het vastleggen van het Przewalskipaard, met zijn mooie rechtopstaande manen, kenmerkende aalstreep op de rug en de strepen op de achterbenen.
Zomers! Fotograaf: Hennie Zeij

Przewalskipaarden werden in 1968 officieel aangemerkt als uitgestorven in het wild. Maar onder andere dankzij het fokken in dierentuinen (Blijdorp Rotterdam) kon deze soort gered worden. In Natuurpark Lelystad kun je deze mooie paarden in alle rust bewonderen en fotograferen. Ze lijken wat betreft hun bouw een beetje op een muildier en ze hebben ook wel iets weg van het fjordenpaard. De paarden met de donkere voorbenen en kenmerkende strepen zijn in de ochtend met het mooiste licht op hun mooist dan kleurt hun huid goudkleurig.

Przewalskipaarden – ook wel Tahki genoemd, de Mongoolse naam – leven onder andere op de Mongoolse steppe. Het is het nationale symbool van Mongolië. Ze houden van open grasvlakten met niet al teveel bomen. Het zijn sterke paarden en kunnen goed tegen zeer koude winters. Ze kunnen dan hun hartslag en hun lichaamstemperatuur verlagen waardoor ze energie besparen.

Fototips

De beste manier om rustig te kunnen fotograferen is als je de dieren van een afstand kan observeren. Natuurpark Lelystad is hier uitermate geschikt voor. Je moet de paarden eerst wel zien te vinden maar als je ze eenmaal hebt gevonden dan kun je rustig de tijd nemen. Kies een goede positie uit voor het installeren van je spullen. Zo heb ik gewerkt met een statief en een telelens van 300 mm.

De paarden raken al snel gewend aan je aanwezigheid en komen zelfs uit nieuwsgierigheid wat dichterbij. Ze grazen op hun gemak van de ene naar de naar de andere kant. Verschuilen zich af en toe tussen de distels en kiezen momenten uit om te drinken. Allemaal gelegenheden om leuke foto’s te maken. Ik heb veel met beweging en extreem overbelichten geëxperimenteerd. Maar andere technieken en hulpmiddelen zoals werken met verschillende filters (polarisatie en grijsverloop) zouden ook goed kunnen werken. Het is een kwestie van uitproberen.

Beweging in combinatie met overbelichting.
Beweging in combinatie met overbelichting. Fotograaf: Hennie Zeij

Leefomgeving

Oorspronkelijk op de steppen van Mongolië.
Uitgezet in Natuurpark Lelystad, Ooijpolder, Klosterwalde (D).

Vindtijd

Hele jaar.

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

Uitgestorven in het wild en opnieuw gefokt.

Verspreidingskaart

Niet van toepassing.

En dan nog dit!

Leuk om te weten is dat het woord Przewalskipaard het beroemdste woord uit de geschiedenis van het “Groot Dictee der Nederlandse Taal” is.

Bijzonder aan deze paarden is dat ze 66 chromosomen hebben en hiermee onderscheiden ze zich van gewone paarden die 64 chromosomen hebben.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: