Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rankende helmbloem

Sommige planten zijn stugge volhouders en bloeien zelfs tot ver in de herfst door. Rankende helmbloem is er zo eentje. Deze ranke klimmer fleurt de bosbodem op met zijn lichte blauwgroene blaadjes en ijle bloemtrossen. In zachte winters kan hij zelfs de jaarwisseling halen.
Rankende helmbloem is een echte klimmer, die zich graag omhoogwerkt in de vegetatie. Fotograaf: Ron Poot

Rankende helmbloem is een eenjarige plant die van het voorjaar tot de herfst te vinden is. De soort behoort tot de papaverfamilie, als is de gelijkenis met klaprozen zo op het eerste gezicht ver te zoeken.

De soort houdt van zure bodem, maar tegelijkertijd van veel stikstof. De aanvoer van meststoffen uit de lucht heeft de rankende helmbloem afgelopen decennia zichtbaar goed gedaan. Ook verstoorde plekken (bosranden of kapvlakten) zijn geliefde groeiplaatsen. Van zeldzaamheid is hij uitgegroeid tot een gewone verschijning, met name in de bossen op arme zandgronden. In sommige gebieden met kalkrijke gronden zoals Wallonië en Limburg is de soort nog steeds zeldzaam.

De bloemen groeien in kleine trosjes, ze zijn geelachtig wit en hebben een kenmerkende vorm, met een bovenlip en onderlip. De blaadjes zijn teer en frisgroen.

Aan het eind van de stelen zitten geen blaadjes, maar ranken. Deze grijpgrage organen krullen zich om stengels en takken in de omgeving en zo klimt de plant omhoog. Op zoek naar meer licht, wat in een donker bos geen gek plan is.

Fototips

  • De plant kan flink uitgroeien en warrig overkomen. Dat is lastig om te fotograferen. Richt je op een detail, waarbij je de groeivorm met de grijpende klimranken goed kunt zien.
  • Interessante detail voor de macrofotograaf zijn de ijle bloemtrossen met geelwitte bloemen en de ranken.
  • De tere blaadjes zijn verrassend aardig van vorm, als je ze wat nader bekijkt. Experimenteer eens met deze vormen om een leuk beeld te verkrijgen.

 

Leefomgeving

Bossen, struwelen, heiden.
Voedselarme plaatsen zonder kalk maar wel humusrijk.

Vindtijd

Mei – oktober, bij zacht weer nog langer.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Voor hun verspreiding maakt rankende helmbloem graag gebruik van mieren. De zaden zijn voorzien van een zoet aanhangsel, het zogenaamde mierenbroodje. Deze lekkernij nemen de mieren mee naar hun nest en zo zorgen ze voor verspreiding van het nageslacht.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: