Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ree

Ze worden wel de antilopen op het weiland genoemd. Je komt ze overal in Nederland tegen en daarom bieden reeën veel kansen voor natuurfotografie. Niet alleen in het bos, maar ook op de weide en de heide, in de duinen, in rietvelden en zelfs kwelders kun je de ree tegenkomen.

In deze bijdrage wil ik jullie als lezers uitdagen om je camera eens te richten op deze meest gefotografeerde hertachtige van ons land. Maak eens een creatieve foto en wees niet te snel tevreden. Zoals mijn fotovrienden Joeri Beekhuizen en Tjeerd Visser hier laten zien hoe zij een originele foto hebben gemaakt van onze eigen ‘antilope op het weiland’.

Alleen al in de provincie Gelderland houden zich 10.000 reeën schuil. Dat is de gewenste voorjaarsstand en om deze op peil te houden worden er jaarlijks 3.600 reeën in Gelderland afgeschoten. Gelderland herbergt ongeveer 1/10e van het totale aantal reeën (ongeveer 100.000 stuks) in Nederland.

Reeën eten voornamelijk jonge scheuten en daarom behoort de ree tot de familie van de ‘schijnherten’. Het zijn knabbelaars, net zoals bijvoorbeeld de elanden. Reeën kunnen zich goed aanpassen aan de omgeving en daarom gebruiken ze de grassen op de weilanden ook als voedselbron in Nederland. Dit zijn de zogenoemde veldreeën. Oorspronkelijk komen reeën voor in gemengde loofbossen waar ze van de jonge opstand de scheuten opeten: beuk, eik, hulst, berk, sporkehout enzovoorts.

Fototips

Doordat er veel reeën in Nederland zijn, worden er veel foto’s van deze dieren gemaakt. Op allerlei manieren worden ze vastgelegd: kopportretjes, in tegenlicht, met jongen, mooie bokjes, sprong reeën, etend, enzovoorts. Toch zie je veel verschil tussen de locaties en de mate waarin reeën meewerken om gefotografeerd te worden. Volgens de onderzoekers Dekker en Groot Bruinderink komt dit door de jachtintensiteit. In gebieden waar de jachtdruk hoger is, zullen reeën een grotere vluchtafstand rekenen en kom je minder makkelijk dichtbij. Andersom geldt dit ook: plekken op de Veluwe, zoals Planken Wambuis, herbergen schuwere reeën dan bijvoorbeeld de bekende Westerheide bij Hilversum waar ze op een paar meter afstand komen.

Je hebt dus veel plekken waar je reeën kunt fotograferen en tegelijkertijd vertonen de reeën op verschillende locaties totaal ander gedrag. Bos of weiland, hoge jachtintensiteit of lage jachtintensiteit; het heeft allemaal invloed op het slagingspercentage van jouw avondje reeën fotograferen. Je moet dus rekening houden met jouw ‘type’ ree. Ga je posten bij een heel mooi veldje of ga je een aantal kilometer lopen? Heb je een schuiltent nodig of is een simpele camouflage al voldoende? Het is moeilijk om in zijn algemeenheid te zeggen welke manier van fotograferen het beste is om reeën vast te leggen.

De moeite die je moet doen om een foto te maken is niet bepalend of de foto echt mooi is. Hieronder zie je daar twee foto’s van. Veel belangrijker is de creativiteit van de fotograaf om originele beelden te maken.

Deze foto heeft veel uren gekost. Door vel uren bij een weilandje te posten op de Veluwe kwam er eindelijk een familie reeën het veld. Deze ‘bosreeën’ zijn veel schuwer op de Veluwe, maar zie je dat er ook aan af? Het zouden net zo goed vrij tamme reeën kunnen zijn.
Deze foto heeft veel uren gekost. Door veel uren bij een weilandje te posten op de Veluwe kwam er eindelijk een familie reeën op het veld. Deze ‘bosreeën’ zijn veel schuwer op de Veluwe, maar zie je dat er ook aan af? Het zouden net zo goed vrij tamme reeën kunnen zijn. Fotograaf: Jeffrey van Houten
Deze foto heeft weinig moeite gekost. Door op een vroege ochtend met de auto rond te rijden langs allerlei veldjes rondom het buitengebied van Putten zagen we veel reeën. Deze bok stond prachtig ingesloten tussen de vegetatie op de voorgrond. Dat is lekker makkelijk fotograferen, maar zie je dat er ook aan af? Fotograaf: Jeffrey van Houten

Leefomgeving

Reeën vind je in allerlei soorten landschappen terug. Ze voelen zich thuis op de heide, de duinen, gemengde loofbossen, rietvelden, kwelders, bergachtige gebieden en cultuurlandschap zoals weiland en akkerland.

Vindtijd

Het hele jaar.

Meer weten?

Bronnen voor dit artikel:

  • Faunabeheerplan grofwild FBE. Gelderland, 2014-2019.
  • Visie Reeën VHR 2015-2020. Vereniging het Reewild, blz. 2 (8).
  • Dekker, J. en Groot bruinderink, G. (2010). Effecten van populatiebeheer op gedrag van ree, damhert, edelhert en wild zwijn. Rapport van de Zoogdiervereniging, blz. 15 (22).
  • Ree; Leefomgeving. Geraadpleegd op 12 juni 2015:

Wikipedia

Zoogdierenvereniging

Foto’s op Nederpix

Bescherming

Reeën mogen alleen door wildbeheerseenheden bejaagd worden met als motieven: tegengaan van schade en het gezond houden van de populatie.

Kwetsbaarheid

Vanaf eind mei zijn er reekalfjes. Benader deze niet.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: