Menu

Onderdeel van Pixfactory

Reuzenbalsemien

Springbalsemien is de bijnaam van deze reuzenplant. Dat is niet zonder reden: als je de rijpe vruchten aanraakt knallen ze met geweld uiteen en de zaden vliegen je om de oren. Niet alleen kinderen vinden het leuk om dat uit te proberen… Ooit is deze prachtig bloeiende balsemien overgesprongen uit de Himalaya, nu is het inmiddels een algemene nazomersoort die graag groeit in voedselrijke bermen en bosranden.
Bloemen van reuzenbalsemien met de lichte bosrand op de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

De reuzenbalsemien kan wel twee meter hoog worden. Die lengte bereikt hij in één seizoen, want het is een eenjarige plant die zijn leven in het voorjaar als klein kiemplantje begint. Om zo snel te kunnen groeien heeft hij veel stikstof en water nodig. Slootkanten, bosranden, bermen zijn geliefde standplaatsen. Hij bloeit met pluimen waar 2-15 bloemen aan groeien.

Niet alleen de plant zelf, maar ook de bloemen en vruchten zijn groot. De bloemen worden wel 4 cm groot en hebben een wonderlijke onmiskenbare vorm. Ze worden wel policeman’s helmet genoemd, omdat ze met wat fantasie wel lijken op de helm van een bobby. Hun kleur varieert van wit tot donkerroze. Bijen en hommels weten de weg wel te vinden naar het binnenste van de bloemen, die een zoete geur verspreiden.

Niet alleen de bloemen maken nectar, ook de bladeren zijn voorzien van nectarklieren en helpen mee insecten te lokken.

De vrucht is een doosvrucht, die met vijf kleppen openspringt. Zoals gezegd zijn ze bij rijpheid bijzonder explosief, bij de geringste aanraking krullen de kleppen met kracht in elkaar en werpen hierdoor de zaadjes ver weg. In dit geweld laat de hele vrucht los van de plant en de resten kun je als schroot in de buurt terugvinden. In het latijn heet de plant niet voor niets “impatiens”, wat ongeduldig betekent.

Het verspreidingsmechanisme werkt blijkbaar goed, want de reuzenbalsemien heeft heel West Europa veroverd sinds zijn komst circa 1850. Hij is begonnen als ingevoerde sierplant in Engeland, maar verwilderde snel, zowel in Engeland als op het vasteland. Al een eeuw lang heeft hij in ons land de status “ingeburgerd”.

Een bloem met wat zonlicht dat er doorheen valt.
Een bloem waar wat zonlicht doorheen valt, het lijkt wel een lampion. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Een forse plant die in grote groepen bloeit. Daardoor ook voor landschapsfotografen interessant als kleurrijke aankleding van het landschap.
  • De bijzondere bloemvorm en de mooie kleuren zijn uitnodigend voor de fotograaf. Door hun grootte is een macrolens geen must. Gebruik je wel een macrolens: fotografeer eens door de kleurige bloemen heen om je beeld meer kleur mee te geven.
  • Bloemen van opzij: let op dat je ze in een plat vlak hebt om de contouren scherp te krijgen. Fotografeer ook eens bloemen van voren of zelfs in de bloem. Van binnen kent de spoor fraaie patronen.
  • De bloemen zijn geurig en trekken insecten aan. Probeer eens een aanvliegende hommel of bij met bloem in beeld te krijgen.
  • Vaak groeit de plant op schaduwrijke plaatsen zoals bosranden of open plekken in het bos. Daar kun je mooi gebruik maken van het schaarse licht dat als tegenlicht door de bloemen valt. De bloemen zijn doorschijnend en lichten mooi op, als lampionnen. Om al te fel oplichten te vermijden: zet je diafragma 1 of 2 stops kleiner.
  • De achtergrond van bosranden en boomkruinen kunnen zorgen voor een mooi bokeh op de achtergrond, let daarop bij het kiezen van je compositie.

Leefomgeving

Stikstofrijke vochtige plaatsen, in greppels, slootkanten, bossen en bosranden.

Vindtijd

Juli – september

Meer weten?

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De reuzenbalsemien heeft een klein nichtje, het vlijtig liesje, bij velen wel bekend als kamerplantje.

De zaden zijn eetbaar en worden wel gebruikt als alternatief voor sesamzaad. Jonge blaadjes zijn geschikt om mee te mengen in een salade of groentewok.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: