Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rode bosbes

De rode bosbes is een alom gewaardeerd gewas. In kersttijd is het een culinair hoogstandje, bekend onder de naam “vossenbes”. In het bos geeft de rode bosbes het hele jaar kleur met zijn donker wintergroen blad en knalrode bessen. Bijna het hele jaar bloeit het struikje en kun je hem in voor- en najaar aantreffen met bloemen en vruchten tegelijkertijd.
Rode bosbessen op een mistige morgen. Fotograaf: Ron Poot

De meeste kans om deze smakelijke bosbes tegen te komen maak je op de zandgronden in Midden en Oost Nederland. De Veluwe, Drente en de Sallandse heuvelrug zijn goede vindplaatsen van dit struikje.

De bloemen zien er uit als witte kerstklokjes en je kunt ze een groot deel van het jaar tegenkomen. Uit de bloemen komen de rode vruchten tevoorschijn, kleine felrode trosjes die goed opvallen. In de winter is de rode bosbes ook nog herkenbaar, de donkergroene glanzende blaadjes zijn wintergroen en op de kale bosboden een opvallend verschijnsel.

De rode bosbes is naaste familie van de blauwe bosbes. Er komen heel zeldzaam zelfs kruisingen voor. De blauwe bosbes laat echter zijn blaadjes vallen. De bloemen vind je alleen in het vroege voorjaar, ze zijn roodachtig. En de bes die je in de zomer kunt vinden is natuurlijk blauw.

Dat de bes niet alleen in de smaak valt bij mensen maar ook bij dieren valt uit de naamgeving af te leiden. Een bijnaam is de vossenbes, omdat vossen er graag van eten. De latijnse naam ‘vaccinium’ betekent van de koeien, omdat koeien dol zijn op rode bosbessen.

Fototips

  • Bij rode bosbes zie je vaak bloemen en vruchten bij elkaar. Bij het fotograferen van een bloem is het mooi om de rode kleur van de vruchten mee te nemen in de achtergrond.
  • De donkergroene blaadjes glimmen erg, let hier op bij het fotograferen. De lichtplekken kunnen storend werken. Bij diffuus licht (bewolkt weer) heb je de minste schittering. Gebruik eventueel een witte paraplu of een schermpje om het licht te dimmen. Flitsen is af te raden.
  • Om een creatievere foto te krijgen: fotografeer door de omliggende vegetatie heen om de bloem of vrucht beter af te kaderen.
  • De struikjes kunnen heel rijk zijn aan rode bessen. Gebruik deze kleuren in de voorgrond bij het maken van landschapsfoto’s in bos of hei.
  • Met ochtenddauw of mistdruppels worden de bloemen en vruchten nog mooier op de foto.

Leefomgeving

Bossen, heiden.

Vindtijd

Bloeit in het voorjaar en het najaar.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij algemeen in Midden en Oost Nederland, zeldzaam in België.
Het leefgebied (bossen en heiden) is kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een familielid van de rode bosbes is de Cranberry, ook wel grote vossenbes genoemd. Ook deze bes is populair in het kerstmenu. Deze vossenbessoort is niet van oorsprong inheems, het is een plant uit Noord Amerika. Het verhaal gaat dat er ooit een vat met bessen is aangespoeld op het strand van Terschelling. Een jutter, Pieter Sipkes vond het vat en bewaarde het in een duinpan, in de veronderstelling dat het een wijnvat betrof. Tot zijn teleurstelling bleken er alleen bessen in te zitten en hij liet het vat achter in de duinen. Sindsdien groeien er cranberry’s in de duinen van Terschelling.

bosbes
Cranberries op Terschelling. Fotograaf: Ron Poot

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: