Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rood bekermos

Een beetje kleur op een grauwe winterdag. Daar kan rood bekermos wel voor zorgen. Met de knalrode vruchtlichamen op de rand van de bekers vormt dit korstmos een leuk onderwerp voor de macrofotograaf. Speur de grond in stuifzanden of de dode stronken in heide en bosrand eens af en laat je aangenaam verrassen.
Rood bekermos staat vaak tussen andere korstmossen in.

Rood bekermos is zonder twijfel het kleurrijkste voorbeeld uit de groep bekermossen: grijsgroene korstmossen met bekervormige structuren. Op de rand van de bekertjes zitten de knalrode vruchtlichamen. Hier vormt rood bekermos zijn sporen, net als paddenstoelen. Geen gekke vergelijking, want paddenstoelen zijn de vruchten van een schimmel (zwamvlok) en korstmossen bestaan ook grotendeels uit schimmel.

Soms groeien de vruchtlichamen (ook wel apotheciën genoemd) keurig op de rand van een beker, soms op een zijtak van de beker en soms vullen ze het hele bekertje op. Daardoor ontstaan allerlei vormen, leuk uitkiezen voor de foto, maar soms lastig bij het op naam brengen.

De groenige kleur van het bekermos komt van de algen, die net onder de opperhuid zitten. Korstmos is een combinatie van schimmel en alg en een schoolvoorbeeld van symbiose: de alg helpt de schimmel aan voedingsstoffen, de schimmel beschermt de alg tegen weersinvloeden.

Fototips

Bekermossen kunnen soms massaal bij elkaar voorkomen, vooral op rottend hout kun je dat tegenkomen. Dat biedt mogelijkheden voor een overzichtsfoto. Vaak groeien er ook andere mossen en korstmossen en is het leuk om in te zoomen op die miniatuur landschapjes. En snuffel rond voor nog andere leuke onderwerpen, dit soort landschapjes zijn erg inspirerend.

Voor het kleine werk is een macrolens een mooi hulpmiddel. Daarmee kun je een of enkele bekertjes mooi uitlichten waarbij voor of achtergrond vervaagt. Ook een compactcamera met een macrofunctie kan natuurlijk prima. Dan zul je veel meer van de omgeving scherp krijgen. Vooral als je het korstmos in het landschap of de vormenrijkdom van het miniatuurlandschapje wilt tonen een goede optie.

Om een bekermosje enigszins geïsoleerd op de foto te krijgen kun je vanuit laag standpunt door de omringende vegetatie heen fotograferen. In de stuifzanden is dat vaak rendiermos, dat zorg voor een lichte omkadering. Het rood komt dan mooi uit.

Scherpstellen op een bekermos is niet altijd makkelijk met een macrolens. Omdat het bekertje (en het rode vruchtlichaam) diepte heeft, valt er snel een deel buiten de scherpte. Vooral als je met open diafragma werkt. Zoek dus goed uit waar je de scherpte legt, helemaal voorin of net iets naar achteren, het kan veel uitmaken. Probeer eens een reeksje foto’s met verschillende scherpstelpunten en/of met verschillende diafragma instellingen. Dan kun je later achter de computer de beste uitzoeken.

Een methode om je scherptediepte te vergroten en toch met open diafragma te werken is het maken van een stack. Je maakt dan een reeks foto’s met steeds een klein verschil in scherpstelpunt. Achter de computer voeg je deze reeks beelden samen tot één nieuwe haarscherpe foto. Voorwaarde is dat je toestel niet beweegt, werk bij voorkeur van statief.

Leefomgeving

Op de bodem in heiden en stuifzanden. Op rottend hout in lichte bossen en open standplaatsen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Meer weten?

Verspreidingsatlas

Foto’s op Nederpix

Literatuur:
Veldgids Korstmossen (uitgave BLWG)
Korstmossen van Duin, heide en stuifzand (uitgave BLWG)

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene soort. Groeit soms in kwetsbare gebieden, zoals stuifzanden. Wees daar voorzichtig met het betreden.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Rood bekermos kun je verwarren met enkele andere algemene korstmossen met rode vruchtlichamen, zoals de rode heidelucifer of de dove lucifer. Deze hebben echter nooit een bekervorm, maar bestaan uit staafjes of vertakte staafjes waar de vruchtlichamen op groeien.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: