Menu

Onderdeel van Pixfactory

Visdief

De visdief. Een sierlijk witte, vrolijk wapperende verschijning boven visrijk water. Een heerlijke voorjaarsvogel. Het kieerrrrr geluid doet menigeen denken aan zomerdagen met klapperend tuig in havens. Eind maart arriveren de eerste vogels vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika. In oktober worden de laatste visdieven gezien op hun terugweg. In de ruim vijf maanden dat er behoorlijk wat visdieven in Nederland zitten is deze vogel voor veel fotografen een geliefd foto-object.
Alles scherp, een biddende visdief. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Visdieven zijn dappere vogels. Zoals de naam al doet vermoeden, eet de visdief het liefst en vooral: VIS. Voor de fotograaf is dit trouwens al meteen aanwijzing nummer 1. Vis leeft in het water, dus dáár moet je zijn om visdieven te fotograferen. Maar waarom zijn het dappere vogels? Onder andere door hun manier van jagen. Continu biddend en duikend in het water voor een piepklein visje. Ik denk weleens: hoeveel energie wordt er wel niet verbruikt om een beetje voedsel (energie) te krijgen?! Dat lijkt niet in verhouding te staan. De jachttechniek – bidden (al vleugelklappend stilstaan in de lucht) – is een mooie kans voor fotografen om deze drukke vogel te fotograferen. Het is handig als je je op een iets hoger punt opstelt – een dijkje, of een kadewal – waardoor je ongeveer op gelijke hoogte met de vissende vogels kunt komen. Wanneer een visdief aan het vissen is, heeft hij eigenlijk alleen nog maar oog dáár voor. Je kunt hem goed benaderen. Beter gezegd, de vogel benadert jou vaak zelf! Da’s ook dapper. Wacht rustig aan de waterkant en de vogel komt al biddend en duikend dichterbij. Het enige wat je nodig hebt, is geduld. Handig!

Fototips

Dit vrouwtje wacht op haar man. Hij komt toch wel?
Dit vrouwtje wacht op haar man. Hij komt toch wel? Fotograaf: Arno ten Hoeve

Nog een voorbeeld van dapper gedrag van de visdief is hun aanpassingsvermogen op het gebied van hun menu. Visdieven eten voornamelijk vis. Maar behalve vis, ‘dieven’ de vogels ook insecten. Drijvende insecten worden heel sierlijk van het wateroppervlak afgeplukt. Ik heb ook vaak gezien dat er hoog in de lucht wordt gejaagd op vliegende insecten. Dit biedt een mooie gelegenheid (en uitdaging) om actiefoto’s te maken. Tijdens het broedseizoen moet er zoveel mogelijk voedsel aangesleept worden. Het gebeurt dan zelfs dat er tot laat in de avond, als het al behoorlijk donker is, op insecten gejaagd wordt rond brandende straatverlichting (zie je de foto’s al voor je?!). Visdieven passen zich écht aan. Dit zie je ook aan hun jacht op regenwormen. Dit gaat net zo sierlijk! In de vlucht of na een korte landing worden de wormen van het bouwland afgeplukt. Regenwormen lijken geen B-keus te zijn. Mannetjes bieden heel geregeld regenwormen aan het vrouwtje aan om hun liefdesband te versterken. En vrouwen op hun beurt laten zich graag verleiden met zo’n sappige regenworm.

Voedseloverdracht

Dit aanbieden van voedsel is weer zo’n mooi fotomomentje. Posteer je bij een wachtende visdief op bijvoorbeeld een paal. Een wachtend vrouwtje is te herkennen aan het continue rondkijken waar haar man blijft. Bepaal je compositie. Zoom niet te ver in (of sta niet te dichtbij), want het aanvliegende mannetje moet straks ook nog in het kader passen. Hou het vrouwtje in het midden, maar onderin je beeld. Of het mannetje nu van rechts of van links komt, maakt zo niet uit. Stel scherp. Zet je diafragma niet helemaal open, anders is alleen het vrouwtje scherp en de man niet. Da’s zonde. Zet je camera op het grootste aantal beelden per seconde. En heel belangrijk, werk weer met ofwel de AF-ON knop of met je lens op de M(anueel) stand (nadat je hebt scherpgesteld). Je wilt niet dat je camera straks in al dat bewegingsgeweld verkeerd focust. En nu maar wachten. Je merkt dat het mannetje in aantocht is aan het gedrag van het vrouwtje. Ze gaat met haar kop omhoog en haar snavel open zitten bedelen en kirren als een baby. Onweerstaanbaar voor haar man. Na hooguit twee seconden is het voorbij. Wat jij niet met blote oog hebt kunnen zien, heeft je camera hopelijk wel vastgelegd.

Probeer eens wat anders

Zo’n veel bewegende vogel als de visdief is natuurlijk heerlijk om ragscherp met een supersnelle sluitertijd te verstillen. Maar probeer ook eens die mooie bewegingen te vangen door bijvoorbeeld de sluitertijd op 1/30 sec of langer in te stellen. Bij een voedseloverdracht kun je daardoor de zittende vogel scherp krijgen en de vliegende vogel mooi geblurd. Of een biddende vogel: koppie scherp, de rest vaag. Prachtige effecten. Experimenteer hier gewoon lekker mee.

Leefomgeving

Broedt in Nederland vooral aan de kust en rond het IJsselmeer, maar ook in mindere mate in het binnenland.

Vindtijd

Begin april tot eind september (begin oktober)

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Ondanks het feit dat er rond de 20.000 broedparen in Nederland zijn, staat de visdief op de rode lijst. Dit vanwege de kwetsbaarheid van de soort op het gebied van voedselaanbod en nestgelegenheid.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zo gauw je te dicht bij het nest komt, kan het zo maar gebeuren dat je opeens onder de schijt zit. Visdieven kunnen namelijk zeer gericht een luchtaanval inzetten met spierwitte sproeipoep. Iets om rekening mee te houden. Je weet dan in ieder geval zeker dat je veel te dichtbij bent en de boel aan het verstoren bent. Bij gebrek aan rustige strandjes en eilandjes, hebben visdieven platte daken op industrieterreinen ontdekt als een veilige plek om te broeden. Zelfs diep in het binnenland komen deze dappere vogels zo toch tot broeden. Geef dit soort plekken vooral door aan Sovon of aan de lokale vogelwerkgroep. Zo kun je je steentje bijdragen aan de bescherming van deze prachtige maar kwetsbare vogel.

2 reacties

  1. Hallo,
    Ben helemaal in to de visdief.
    Vooral nadat ik ze heb zien duiken vlak voor mijn neus, geweldig.

    Maar ook na het volgen van 2 Webinars van jou en Daan en het lezen van dit stuk. Heldere tekst!
    Ben beginner maar vol geloof dat t me een keer gaat lukken die prachtige visdief op de foto te krijgen. En natuurlijke vele andere vogels.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hallo,
    Ben helemaal in to de visdief.
    Vooral nadat ik ze heb zien duiken vlak voor mijn neus, geweldig.

    Maar ook na het volgen van 2 Webinars van jou en Daan en het lezen van dit stuk. Heldere tekst!
    Ben beginner maar vol geloof dat t me een keer gaat lukken die prachtige visdief op de foto te krijgen. En natuurlijke vele andere vogels.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: