Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vogelwikke

Deze kleurige zomerbloem moet het niet van zijn stevige stengels hebben. Liever zoekt hij zijn houvast bij de buren. Vogelwikke klimt zich letterlijk omhoog aan de omringende struiken en grassen. Tot wel 2 meter hoog. Geen wonder dat hij zich het best thuis voelt in weelderige struwelen.
In de zomer bloeit vogelwikke volop in bermen en langs oevers. Fotograaf: Ron Poot

Vogelwikke is een lid van de vlinderbloemenfamilie, wat je kunt zien aan de kenmerkende vorm van de bloemen. Met een vlag, twee kielen en een zwaard lijken de vlinderbloemen wel op kleine zeilboten. Het is een beroemde familie, waartoe veel peulvruchten horen zoals erwt, boon, soja en pinda. Ook vogelwikke krijgt kleine peultjes als de bloemen zijn uitgebloeid.

De bloemen groeien bij elkaar in langwerpige trossen en hebben een paars tot blauwe kleur. Ze bloeien in de volle zomer en kleuren de bermen en slootkanten levendig met hun talrijke trossen. Soms lijken ook de stengels paars, net als de bloemen. Let op: dat zijn meestal bladluizen die zich massaal tegoed doen aan de sappen van de plant.

Vogelwikke is een echte klimmer. Aan het uiteinde van elk blad is een rank te vinden. Dat is eigenlijk een vergroeid deelblaadje, dat nu dienst doet als klimorgaan. De rank bestaat uit een paar dunne draden, die in eerste instantie nog recht zijn maar als snel beginnen om te krullen. Als de rank een grasspriet of een takje vindt, spiraliseert hij zich er strak omheen. Zo ontleent de plant stevigheid aan zijn buren om verder omhoog te groeien.

De plant is overblijvend, dat wil zeggen dat hij ondergronds overwintert en elk jaar op dezelfde plek weer opkomt. Ook kan hij zich vermenigvuldigen met zaad dat vrijkomt uit de rijpe peulen. De kiemkracht van het zaad is echter maar kort, minder dan een jaar.

 

Fototips

  • Vogelwikke groeit en bloeit vaak massaal wat soms een (te) druk beeld oplevert. Isoleer een trosje door door de vegetatie heen te fotograferen. Je creëert een natuurlijke omkadering van je hoofdonderwerp.
  • Om een bloemtros of een groepje te isoleren kun je het best met macrolens en een open diafragma werken.
  • Het kan ook juist leuk zijn de massaliteit te benadrukken of de bloemen in hun omgeving te tonen. Gebruik dan een groothoeklens of compactcamera (eventueel met macrofunctie).
  • Let eens op details, zoals de ranken waarmee vogelwikke in de vegetatie klimt. Ze grijpen alles beet wat ze kunnen en dat kan aardige detailbeelden opleveren.
  • De bladeren zijn mooi gevormd met hun paarsgewijze deelblaadjes. Zoek naar leuke patronen en vormen. Fotografeer deze bijvoorbeeld eens met tegenlicht.

Leefomgeving

Heggen, struwelen, bermen, bosranden, slootkanten.

Vindtijd

Juni – september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen in Nederland en België, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Vogelwikke is een nuttig plantje voor vele dieren:

  • een goede drachtplant voor honingbijen en wilde bijen
  • voedselbron voor vele soorten vlinders
  • staat bekend als groenbemester
  • levert goed voer voor het vee
  • de zaden worden graag door duiven gegeten

Voor de mens heeft vogelwikke als geneeskrachtige plant weinig te bieden.

 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: