Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wilde kamperfoelie

De kamperfoelie brengt kleur en geur in het bos. De opvallende bloemen lokken allerlei insecten. Vooral ’s nachts, als de honingklieren opengaan en de plant heerlijk begint te geuren. De lichte bloemen zijn ook ’s nachts goed te vinden voor de nachtvlinders en zij doen zich dan graag tegoed aan de nectar. De kamperfoelie is een liaan die zich slingerend een weg baant door bossen en struwelen. Op zoek naar het licht.
Bloeiende kamperfoelie met sprankelend licht dat door het bladerdak schijnt. Fotograaf: Ron Poot

De stengel van de wilde kamperfoelie is houtig. Als een jonge stengel zich strak om een stam of tak heeft gewonden, kan dit de gastheer op den duur in een wurggreep houden. De slingerende stengel verhout na een tijdje en wordt keihard. Dit maakt het de boom moeilijk verder te groeien. De kamperfoelie dringt overigens niet in de boom, het is geen parasiet. De boom is slechts bedoeld als steuntje.

De windingen van de kamperfoelie gaan altijd rechtsom. In de winter zie je al jonge blaadjes op de houtige stengels zitten. Dit komt omdat kamperfoelie geen knoppen kent, die normaal gesproken de jonge blaadjes met knopschubben beschermen tegen beschadiging en uitdroging.

De vruchten van de kamperfoelie zijn rode bessen. Uit elke bevruchte bloem komt een bes. Deze zijn giftig. Vogels hebben daar geen last van en eten de bessen graag en verspreiden de zaden met hun uitwerpselen.

Bloeiende kamperfoelie, in de nacht op zijn mooist.
Bloeiende kamperfoelie, in de nacht op zijn mooist. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

Kamperfoelie heeft prachtige bloemen, die zich goed lenen voor de foto. Zowel de kransen vol bloemen, als de individuele bloempjes. De meeldraden en stamper steken ver buiten de bloem uit. De bloemblaadjes krullen sierlijk om. Let op de variëteit in bloemkleur, van wit tot geel en rood aangelopen kom je tegen.

Niet alleen de bloemen, ook de blaadjes en de houtige stengels zijn interessant. In de winter kun je de jonge blaadjes al zien, want ze worden niet beschermd in een knop. Een beetje vorst kunnen ze goed verdragen, dat is leuk voor een winterse foto met ijs of sneeuw op het jonge blad.

De stengels winden zich om de takken en stammen, omhoog naar het licht. De gedraaide stengels kunnen interessante vormen aannemen, in combinatie met blaadjes kan dat een mooi detailbeeld opleveren.

Kamperfoelies groeien en bloeien vaak in het bos. Dan kan de achtergrond van een boomkruin aardige lichteffecten geven. Vooral met een macrolens geven de lichtschitteringen door het bladerdek mooie bokeh effecten.

De bessen verschijnen in de nazomer en zijn knalrood. Ook dat kan kleurige plaatjes opleveren. Zo heeft de kamperfoelie elk seizoen wel wat te bieden.

Leefomgeving

Bossen, bosranden, heggen, struwelen, moerassen

Vindtijd

Bloeitijd juni – augustus

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar, algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In Twente kent men van oudsher de “goastok”, een traditionele wandelstok met een mooie gekrulde vorm. Deze bijzondere vorm ontstaat door de kamperfoelie. Doordat de liaan de dikker wordende takken in een wurgende greep houdt, puilt het hout uit langs de windingen. De sierlijke stok werd niet alleen gebruikt voor wandelingen, maar ook voor ceremoniële gelegenheden. De `brulfteneugers’, de mannen die de gasten voor een bruiloft uitnodigen, gaan langs de deuren met een versierde goastok. Met de goastok wordt er op de deuren geslagen om te worden binnen gelaten. Als er een kindje geboren is, versiert de vader zijn goastok met slingers. Bij het aanzeggen van een overlijden gebruiken `groeveneugers’ ook hun goastok. Men klopt met de stok op de deuren en vertellen dan wie er overleden is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: