Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wilgenroosje

Deze kleurige zomerplant geeft een roze tint aan het landschap. Waar hij de kans krijgt breidt hij zich snel en massaal uit met zijn ondergrondse wortelstokken. Bijvoorbeeld op kapvlakten, waar wilgenroosje als een van de eerste profiteert van licht, ruimte en voedingsstoffen die opeens beschikbaar zijn.
De mooie viertallige bloemen van dichtbij. Fotograaf: Ron Poot

Wilgenroosje is een zeer algemene soort, niet alleen in Nederland maar in het hele Noordelijk halfrond laat deze wereldburger zich zien. Vooral daar waar de grond verstoord is geweest, vestigt het wilgenroosje zich graag en vormt grote groepen.

Een plant kan wel 1,5 meter hoog worden en bloeit in lange rozerode trossen. De knikkende knoppen bovenaan, de forse bloemen in het midden en onderin de langwerpige vruchten. Door deze langgerekte vorm valt deze bloeiwijze al van verre op.

Vier is het getal van het wilgenroosje. Die viertalligheid is overigens een familietrekje van de hele Teunisbloemfamilie waartoe het wilgenroosje behoort. Vier bloembladen, vier kelkbladen, twee keer vier meeldraden, een vierspletige stempel.

Als de vruchten rijp zijn barsten ze in vier kleppen open. Dan komen de zaadjes te voorschijn die in keurige rijen liggen. Ze zijn rijk voorzien van vruchtpluis, waarmee ze makkelijk door de wind worden verspreid. Geen wonder dat wilgenroosje overal komt.

Wilgenroosje kleurt het landschap.
Wilgenroosje kleurt het landschap. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Wilgenroosje is een forse plant die in grote groepen groeit. Landschapsfotografen, let op die plekken en onthoud ze. In het landschap zijn wilgenroosjes niet alleen kleurbepalers, maar ook aantrekkelijk door hun fraaie vormgeving.
  • De hoge planten doen het goed tegen de lucht. In combinatie met een fraaie wolkenlucht of avondrood extra mooi. Gebruik een groothoeklens of een compactcamera.
  • De bloemen zelf zijn mooi om te fotograferen, maar let ook eens op de vorm van de knoppen en de vruchten, ook die zijn wel een plaatje waard.
  • Voor wat extra sfeer: fotografeer eens door de andere bloemen heen en waan in je roze wolken.
  • Maak gebruik van tegenlicht voor extra contrasten of zelfs een silhouetfoto.
  • Als de vruchten rijp zijn, komen daar rijen zaden met zaadpluis uit. Vooral als ze net openbarsten een leuk gezicht.

Leefomgeving

Pionierplant van bosranden, kapvlakten, akkerranden, bermen, braakliggende gronden.

Vindtijd

Juli – september.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wilgenroosje is de waardplant voor de fraaie nachtvlinder Groot avondrood. De rups leeft op wilgenroosjes en staat bekend als de olifantsrups. Die ziet er afschrikwekkend uit, maar is geheel onschuldig. De volwassen vlinder is een forse jongen en met zijn prachtige roze kleuren doet hij zijn naam eer aan. Het aanzien en fotograferen waard!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: