Menu

Onderdeel van Pixfactory

Terugblik GDT-festival

Afgelopen weekend stond het Duitse Lünen weer op zijn kop met het GDT-fotofestival. Een korte terugblik op dit mooie evenement.
Gevolgd door 'Dromen van Wildernis' van Theo Bosboom. Fotograaf: Bob Luijks

Ik ga traditioneel alleen op de zaterdag. De heenreis had alleen een onaangename en vooral onaangekondigde verrassing in petto. Een belangrijk punt op de Duitse A2 was geheel afgesloten, daar kwam ik te laat achter. Achteraan schuiven in een enorme file was het gevolg. Met een denderende vaart van 1 kilometer per uur kroop ik over de snelweg. Ruim 2,5 uur later dan beoogd kwam ik in Lünen aan en had ik de eerste twee lezingen gemist…

Wel was ik op tijd voor het Nederlandse blok. Davind Pattyn mocht het spits afbijten met een presentatie over (vooral) futen. De Nederlandse Belg vroeg zich openlijk af of ‘normale’ futen niet wat magertjes zouden afsteken tegen het geweld van bijvoorbeeld pooldieren. Integendeel, de foto’s van David zijn niet alleen fraai, ze vertellen ook nog eens een verhaal, iets dat te gemakkelijk vergeten wordt. Daarna was het de beurt aan Theo Bosboom die in ‘foutloos’ Duits het publiek durfde toe te spreken. Op het programma stond de making of ‘Dromen van wildernis’. Gelet op de drukte aan de boekenstand, vielen de foto’s van Theo goed in de smaak.

De grote fotografiebeurs.
De grote fotografiebeurs.

Duitsers houden van een goed bord eten tussen de middag, dus is er een pauze van ruim 2 uur. In die pauze hoef je je gelukkig geen moment te vervelen. De nabij gelegen gymzaal had dit jaar een nieuwe functie gekregen. Waar de ruimte de laatste jaren werd ingenomen door een grote foto-expositie, stonden deze keer talrijke standhouders met hun nieuwste producten: van handig schroefje tot de grootste telelens, van boeken tot verre reizen, het was allemaal aanwezig. Op het bordes kon je je vergapen aan de foto’s van de jeugdgroep van de GDT; prachtwerk! Op de plek waar voorheen de (veel kleinere) beurs was ingericht, was nu ruimte voor een expositie van de aanwezige fotografen. En natuurlijk waren ook de resultaten van de GDT-fotowedstrijden weer te bewonderen.

Eén van de exposities op het festival.
Eén van de exposities op het festival. Fotograaf: Bob Luijks

Het middagprogramma ging verder met Bruno D´Amicis. Een jaar lang probeerde hij de wolven in de buurt van Rome voor de lens te krijgen. Geen gemakkelijke, maar wel een geslaagde opgave. Mark Hablin bracht ons vervolgens naar de Schotse hooglanden, de 3500 km2 grote achtertuin van deze fotograaf. Stephen Dalton mocht de speciale Fritz Steiniger Preis in ontvangst nemen voor het pionierswerk in de highspeed-fotografie. Tegenwoordig is deze vorm van fotografie redelijk ingeburgerd, 30 jaar geleden was dat wel anders. Stephen ontwikkelde zelf een ingenieus flitssysteem en slaagde er zo bijvoorbeeld als eerste in vliegende insecten te fotograferen.

Stephan Dalton ontvangt de  Fritz Steiniger Preis.
Stephan Dalton ontvangt de Fritz Steiniger Preis. Fotograaf: Bob Luijks

Na weer een pauze, werd de winnaar bekend gemaakt van de publieksprijs. Fran Rubia wist het publiek voor zich te winnen met een abstract kunstwerkje van zand. Wiener Wildnis sloot de zaterdag af en toonde dat je voor fascinerende natuurfoto’s de stad niet uit hoeft te gaan.

Ondanks de beroerde start, toch weer een mooie dag daar in Lünen. Wie denkt dat de zondag dan wel minder zal zijn, heeft het mis, met de sprekers: Audun Rikardsen, Heinrich van den Berg, Jörg Kretzschmar, Jessica Winter & Christoph Kaula, Paul Klaver en Klaus Nigge.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: