Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tips voor het fotograferen van voorjaarsbossen

Slanke sleutelbloemen door een ander bosje sleutelbloemen gefotografeerd. Fotograaf: Bob Luijks

Voorjaarsbossen is het eerste deel van een reeks tips over het fotograferen in een specifieke biotoop. Iedere maand zal er een andere biotoop voorbij komen.

Het zal nu echt niet lang meer duren voordat de bosbodems kleuren van de bloemen, mits de zon en de temperaturen nu wel wat beter mee blijven werken. Wat te doen met die voorjaarsbossen:

  • Kies een niet te zonnige dag uit. Het felle licht overstraalt allerlei details in de bloemen. Lichte bewolking is ideaal. Te grauw weer is dan weer niet gunstig, althans niet voor bosanemonen. Dat zijn echte mooi-weer-liefhebbers. Is het te vochtig, dan blijven de bloemen gesloten. Toch op pad met een overdaad aan zon, neem dan eens een wit parapluutje mee om je onderwerp in de schaduw te zetten.
Er bestaan altijd uitzonderingen op de ‘voorkom-zo-regel’, zoals momenten dat je kunt spelen met reflecties in water. Fotograaf: Bob Luijks
  • Het is verleidelijk om met je macro-objectief in te zoomen op allerlei fijne details. Vergeet zeker ook de grote gebaren niet. Met een groothoekobjectief laat je de volledige ruimtelijke context van de planten zien. De foto wordt zo meer verhalend van karakter. Zorg er daarbij voor dat je voldoende bloemen dichtbij je hebt in de voorgrond. Dat betekent werken vanaf een laag standpunt. Doe je dat niet, dan blijken de bloemen alleen wat kleine lichte vlekjes zonder details te zijn. Wil je nog een stapje verder, bedenk dan eens wat een mogelijkheden je hebt met een macro-groothoekobjectief.
Laag standpunt om de bosanemonen in de voorgrond een belangrijke rol te laten vervullen. Fotograaf: Bob Luijks
  • Alle bloemen doen hun best jouw aandacht te trekken. Tevreden plof je neer bij een bloem die je perfect aankijkt. Klaar is het portretje. Maar kijk eens wat verder van je af. Gebruik hiervoor desnoods een telelens in plaats van een macro-objectief. Fotografeer door de bloemen van de voorgrond heen. Dit zorgt voor een spannendere opbouw tussen een onscherpe voorgrond en een scherp mikpunt wat verder weg.
Slanke sleutelbloemen door een ander bosje sleutelbloemen gefotografeerd. Fotograaf: Bob Luijks
  • Mooi al die bloemen, maar ga eens op je rug liggen en kijk omhoog. De eerste bomen en struiken lopen ook al uit met frisgroen blad. Het vormt een bijzonder contrast met de nog kale bomen.
Vergeet zeker niet omhoog te kijken. Zo zijn esdoorns er altijd al vroeg bij met hun frisgroene blad. Fotograaf: Bob Luijks
  • In de verte lijkt de dichtheid aan bloemen altijd groter dan dichtbij. Laat je niet voor de gek houden door dit optische bedrog. Aangetrokken door die grotere plantendichtheid is de kans groot dat je heel wat mooie planten plat trapt, om tot de conclusie te komen dat de situatie toch echt niet beter wordt. Blijf daarom gewoon op de paden en kijk goed om je heen. Bijkomend voordeel van paden is dat je lekker plat op de grond kunt gaan liggen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u