Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vijf tips voor bloemrijke natuurgebieden in Limburg

Bosanemoon, de echte lentebrenger. Fotograaf: Bob Luijks

Een beetje afhankelijk van het weer, maar in de loop van maart toveren massa’s voorjaarsbloemen diverse Limburgse bosbodems om in een bont kleurenpalet. We nemen je mee naar vijf schitterende natuurgebieden in Limburg. De gemene deler: bloemen, bloemen en nog eens bloemen.

Cannerbos

Ten zuiden van Maastricht ligt tegen de Belgische grens het Cannerbos. Het bos staat vooral bekend om zijn vele bosanemonen. Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan Chateau Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland.

Massa’s bosanemonen in het Cannerbos. Fotograaf: Bob Luijks

Savelsbos

Dit bos staat bij botanici bekend als rijkste bos van Nederland. Naast bosanemonen en slanke sleutelbloemen, herbergt het gebied enkele grote zeldzaamheden, zoals de gele anemoon en de amandelwolfsmelk. Ook de bomen van het Savelsbos zijn bijzonder. Hier, en vrijwel nergens anders, groeien diverse lindesoorten. Het bos herbergt de grootste populatie daslook van Nederland.

Gele anemoon, één van de bijzonderheden van het Savelsbos. Fotograaf: Bob Luijks

Bunder- en Elsloërbos

Een kilometers lange terrasrand van het Maasdal bestaat al eeuwenlang uit bos. Met de hoge leeftijd is de bosbodem rijk aan bloemen. Allereerst beginnen de bosanemonen en sleutelbloemen, later neemt daslook het over. Wat het bos echt uniek maakt, zijn de vele stromende beekjes, waardoor je bijzondere combinaties kunt maken.

Daslook aan een klein stroompje in het Bunder- en Elsoërbos. Fotograaf: Bob Luijks

Gerendal

Het Gerendal is vooral bekend vanwege zijn vele orchideeën in de periode van half mei tot begin juni. Maar in de bossen rond de kalkgraslanden begint het voorjaar al eerder. Naast de bekende voorjaarsflora kun je hier in de lente ook uitkijken naar een echte voorjaarspaddenstoel: de morielje. Let eind april / begin mei zeker ook eens op de struiken in de bosrand. Zie je een forse struik met witte bloemen (sterk lijkend op een botanische roos), dan is dat de wilde mispel.

Morielje, een paddenstoel van het voorjaar. Fotograaf: Bob Luijks

De Doort

Geen zin om helemaal af te zakken naar Zuid-Limburg? De Doort is misschien wel het meest noordelijke stukje Zuid-Limburg. Alles wat Zuid-Limburg interessant maakt, kom je ook hier in grote aantallen tegen: bosanemoon, eenbes, pinksterbloem (die hier opvallend groot wordt) en wilde narcis. Narcis? Zeker, verspreid in het bos staan diverse groepen narcissen, vermoedelijk de enige echt natuurlijke populatie van ons land. In België komt deze soort op meerdere plekken massaal voor, zoals bij de Hohn.

De wilde narcis vormt een verrassend element in De Doort. Fotograaf: Bob Luijks

Het zijn vooral de bosanemonen en later het daslook die veel natuurfotografen weten te verleiden. Maar kijk zeker ook eens verder: bleek- en donkersporig bosviooltje, muskuskruid (erg klein), witte klaverzuring, longkruid, maagdenpalm en grote muur zijn maar enkele van de vele planten die je in de Limburgse bossen kan tegenkomen en zeker niet minder fotogeniek zijn.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Beste Jos, ik heb een heel boek gemaakt over de natuur van Limburg (Van paarse heide tot orchideeënweide), waarbij ik de lezer meeneem naar 100 gebieden verspreid over geheel Limburg. Ben het dus geheel met je eens dat er veel meer is dan het zuidelijke deel. Alleen ging het in dit artikel om de voorjaarsflora. Dan moet je toch vooral in het zuiden zijn…

  2. Bob vergeet dat Limburg meer is dan Zuid-Limburg.
    Denk eens aan een van de grootste natuurgebieden in Noird-Limburg: de Maasduinen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u