Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zijn lichtsterke objectieven nuttig bij landschapsfotografie?

Van Louis Kreuk kregen we de volgende vraag: Heeft het gebruik van lichtsterke objectieven zin bij landschapsfotografie?
Aan de randen van de dag ben je met een lichtsterk objectief in het voordeel. Fotograaf: Bob Luijks

Van Louis Kreuk kregen we de volgende vraag:

Heeft het gebruik van lichtsterke objectieven zin bij landschapsfotografie? In het algemeen gebruik je, in verband met de scherptediepte, vaak diafragma 8 of hoger. De objectieven zijn vaak duurder en zwaarder, wat is dan het voordeel hiervan?

In basis klopt de aanname. Voor landschapsfotografie zijn niet per se dure, lichtsterke objectieven noodzakelijk. In verreweg de meeste gevallen gebruik je inderdaad hogere diafragmawaarden voor een grote scherptediepte. Met de aanschaf van een objectief dat bijvoorbeeld een grootste diafragmaopening heeft van f/4 of f/5.6 bespaar je een hoop geld.

Toch levert een lichtsterk objectief verschillende voordelen op. Er valt simpelweg meer licht naar binnen en daar heb je onder moeilijkere omstandigheden, zoals bij slecht weer of aan de randen van de dag, direct profijt van. Je kunt langer uit de hand fotograferen. Ook bij het werken vanaf statief kan extra licht wenselijk zijn, bijvoorbeeld om bewegingsonscherpte door de wind uit te schakelen. Fotografeer je ’s nachts, dan gaat er met een lichtsterk objectief een bijzondere wereld voor je open.

Lichtsterk of niet, de keuze kan ook ingegeven worden door de camera die je gebruikt. De nieuwste camera’s leveren erg goed beeld op vele duizenden ISO’s. Bij een wat oudere instapcamera ligt de grens al rond 800 ISO. Hoe beter de camera, hoe minder de noodzaak voor een lichtsterk objectief.

Het is dus een beetje persoonlijk waar de voorkeuren liggen. Fotografeer je veel aan de randen van de dag en/of veel uit de hand, dan is een lichtsterk objectief zeker een goede investering. Heb je de grotere lichtsterkte niet nodig, dan is het zonde van het geld. Bedenk dat een lichtsterk objectief optisch lang niet altijd een betere beeldkwaliteit levert dan een minder lichtsterk objectief. Zo was de 16-35 f/4 van Canon lange tijd aanzienlijk scherper dan de f/2.8, iets dat pas met de laatste update werd genivelleerd. Ook dit zijn (misschien nog wel belangrijkere) zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw objectief.

Heb je nu zelf ook een vraag waar je altijd al een antwoord op wil hebben, stuur deze dan naar vraag@natuurfotografie.nl en wij gaan voor je op zoek naar het antwoord.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: