Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 tips om “Het Weer” te fotograferen

Kraanvogels bij zonsondergang tijdens mooie luchten. Fotograaf: Jan Boer

Bij de Photo Challenge “Het Weer” en in Natuurfotografie Magazine (nummer 4 van 2020) draait alles in het themablok om het weer! Weinig is zo alledaags, want het is er altijd en wij praten er graag over. Mooi fotoweer is meestal iets heel anders. Elk weertype biedt andere mogelijkheden voor fotografie en dat maakt weerfotografie zo mateloos boeiend en afwisselend. Ontdek hoe veelzijdig het weer is aan fotografische onderwerpen. Hieronder tien tips.

Tip 1: Voorbereiding

Het weer is er altijd en overal, iedere natuur- of landschapsfoto is direct of indirect een weerfoto. Ben je eenmaal op stap, dan valt die mooie wolkenlucht op en maak je hier een foto van. Omdat het weer in onze regio zo sterk varieert, kun je het laten aankomen op toeval. Toch geldt ook hier dat goede voorbereiding het halve werk is.

Tip 2: Visie

Naast een gedegen voorbereiding vraagt een spannende foto ook om persoonlijke visie. Iedereen kan het weer fotograferen. Een blik omhoog is voldoende. Maar wat vertelt die ene foto? En wat wil je eigenlijk fotograferen? Door keuzes te maken krijgt je foto uiteindelijk meer zeggingskracht.

Tip 3: Compositie

Bij weerfotografie leg je meestal de lucht vast met daarin wolken of optische verschijnselen. Dat betekent dat de lucht doorgaans veel ruimte moet krijgen in de foto.

Tip 4: Compositieregels

Een bekende compositieregel is de regel van derden, die tegenwoordig ook op veel camera’s zichtbaar gemaakt kan worden. Hierbij leg je de horizon bij het fotograferen van luchten op 1/3 of 2/3. Met de horizon in het midden maak je geen keuze tussen het landschap of de lucht.

Waddenzee bij Schiermonnikoog. Lucht, zand en zee maken het geheel. Fotograaf: Jan Boer

Tip 5: Beelduitsnede

Het zit in onze natuur om horizontale foto’s te maken. Onze ogen staan nu eenmaal in een horizontaal vlak. Met een liggende foto benadruk je het weidse karakter van een open landschap, zoals zee of polder. Wil je de wolken wat meer ruimte geven, maak dan eens een foto in een verticale stand. Alle aandacht gaat zo direct naar de wolkenlucht.

Tip 6: Standpunt

De wolken zijn hoog en ver weg, het landschap ligt daaronder gedrapeerd. Bij weerfotografie is het dan ook verleidelijk om vanaf normale hoogte te werken. Toch loont het de moeite hier af en toe eens van af te wijken. Bij een extreem laag standpunt gaat de voorgrond een hoofdrol vervullen en zorgt de lucht voor de sfeervolle achtergrond.

Tip 7: Randen

Bij het fotograferen van het weer moet je op veel dingen letten: het onderwerp, de beeld uitsnede en de compositie met voor- en achtergrond. De randen van de foto worden dan nogal eens vergeten, waardoor elementen ruw worden aangesneden. Denk hierbij aan een bomenrij of aan een stapelwolk. Hierdoor verliest de foto uiteindelijk aan zeggingskracht.

Tip 8: Contrast

Foto’s met hoog contrast hebben veel pit, zoals een door de zon beschenen landschap met dreigende wolken in de achtergrond. Gebrek aan contrast geeft juist een serene, dromerige sfeer, zoals een mistige morgen.

Tip 9: Kleur

Kleur heeft een enorme invloed op het karakter van de foto. Blauw associëren we met koud en rust, rood heeft temperament en een zekere dreiging, groen is fris en geel is uitbundig zomers of juist kenmerkend voor de herfst. Kleuren spreken het meest bij veel kleurcontrast.

Tip 10: Bewust bewegen en meervoudige belichting

Doorgaans werk je vanaf een statief om alles bewegingsvrijheid vast te leggen. Het voelt dan ook even vreemd om juist een bewust bewogen foto te maken. De werkelijkheid wordt vervangen door persoonlijk kunstzinnige benadering. Je kunt de camera heen en weer of op en neer bewegen, losdraaien, of een tik tegen het statief geven zodat de trilling ontstaat. Een andere creatieve mogelijkheid is gebruik te maken van meervoudige belichting. In moderne digitale camera’s is die functie vaak aanwezig. Bij een meervoudige belichting worden twee of meer totaal verschillende foto’s of twee foto’s van hetzelfde tafereel met de verschillende scherpstelling over elkaar heen gelegd.

Spiegeling in het water door het mooie zachte zonlicht. Fotograaf: Jan Boer

Vind je het leuk om mee te doen aan de Photo Challenge “Het Weer”. Deelname is gratis en insturen kan tot en met zondag 26 juli 2020.


Kijk ook eens naar:

Tien pareltjes over “Het weer”

Natuurfotografie Magazine (nummer 4 van 2020)

Praktijkboek Weer- en nachtfotografie

 

 

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u