Menu

Onderdeel van Pixfactory

15 bomen en hun verhaal

Bomen, wereldwijd wellicht het makkelijkste onderwerp voor de natuurfotograaf. Ze lopen niet weg, bewegen nauwelijks, je kan ze gewoon met een compactcamera te lijf gaan, je kan ze aanraken, ze zijn veelzijdig van kleur, structuur en vorm en er zijn mensen die met bomen kunnen praten!
bomen
Wurgficus van binnenuit Fotograaf: Jan Koeman

Voor de fotograaf zijn bomen, dood of levend, een welkome eyecatcher in een landschapsfoto of juist van heel dichtbij verrassend anders.
Als fotograaf klim ik niet graag in de boom, maar focus liever op de wortels en stam. Daar is genoeg te ontdekken wat het fotograferen waard is!

 

1. Ondersteboven van de baobab

Afrikaanse Baobab
Afrikaanse Baobab groeit tegen de verdrukking in Fotograaf: Jan Koeman

Een beetje verweerd gesteente tussen de rotsen en wat regenwater is voldoende om het zaad van een baobab op een rotseiland in een zoutpan in Botswana te laten ontkiemen. Daarna begint de strijd om het bestaan en gaan de wortels op zoek naar water en voedsel. Niet verwonderlijk dat dit ook wel ‘ondersteboven bomen’ worden genoemd. Een Afrikaanse god trok in een kwade bui deze boom uit de grond en zette deze omgekeerd terug in de aarde.

 

2. Een baobab op schoot

Boabab op de knie
Boabab op de knie

In een droge omgeving stuurt de baobab zijn wortels, speurend naar water en stevigheid, alle kanten op. Ben je op safari in Afrika? Vergeet dan vooral deze bijzonder gevormde bomen niet! Ze zorgen voor een mooie aankleding van je reisverslag.

 

3. Zomaar een beuk in Drenthe

3 Drentse beuk zoekt steun met wortels
Drentse beuk zoekt steun met wortels

Onze vertrouwde beuk is ook een kampioen in wortelvormen. Net als bij de Afrikaanse baobab zorgen de wortels hier ook voor de nodige stabiliteit.

 

4. Beukengezicht

Beuken gezicht
Beukengezicht

Neem eens de tijd om de bast van een boom van dichtbij te bekijken en je ontdekt vast en zeker bijzondere vormen. Kruip er met je camera dicht bovenop. Bij bewolkt weer krijg je mooie zachte kleuren en structuren. Niet flitsen dus!

 

5. De vellen hangen erbij

Boomschors
Boomschors

Wanneer je dagen door de woestijn loopt zonder zonnebrand, gaat je huid er net zo uitzien als bij deze woestijnboom. Ik heb het gelukkig nooit uitgeprobeerd. Maar het harde strijklicht zorgt hier wel voor een mooie weergave van de schilferige boombast.

 

6. Kapokboom

Jonge Kapokboom met schors stekels
Jonge Kapokboom met schors stekels

De Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse kapokboom weet zijn jonge kwetsbare bast goed te beschermen met vervaarlijke stekels. Deze stekels vallen bij het ouder worden van de hoofdstam af. Eventuele lianen die er langs proberen omhoog te klimmen, glijden dan langs de stam naar beneden. Zodoende blijft de kapokboom vrij van lastige lianen.

 

7. Stekelbast met bladergroen

Jonge kapokboom
Jonge kapokboom

Dit is een detail van de stam van dezelfde kapokboom. De nog relatief jonge boom heeft chlorofyl (=bladgroen) in de bast, om zo wat extra profijt van het zonlicht te hebben. Boomstammen en structuren in de bast zijn ideale onderwerpen voor macrofotografie.

 

8. Kokerboom

Kokerboom in Namibie
Kokerboom in Namibie

De Namibische kokerboom met indrukwekkende bast is eigenlijk een uit z’n krachten gegroeide vetplant. Familie van de Aloë, die je op menige vensterbank kunt vinden. Wanneer een dode tak op de grond ligt te vergaan, blijft de harde bast als koker voor pijlen over. Hier geeft het strijklicht van de avondzon extra verzadigde kleuren en structuur in de foto.

 

9. Kurkeik

Spaanse kurkeik
Spaanse kurkeik

Deze Spaanse kurkeik heeft het moeilijk, zijn oude (dode) bast is geoogst, maar bij de oogst is waarschijnlijk hier en daar het cambium vernield, waardoor de vorming van nieuwe bast is gestoord. Een sterfgeval dus.

 

10. Kleurcontrast

Spaanse kurkeik bast
Spaanse kurkeik bast

De kleurcontrasten van de kurkeik doen het fotografisch altijd goed, of het nu om macro of landschap gaat.

 

11. Verwering

Houtstructuur dode boomstam
Houtstructuur dode boomstam

Zomaar een stuk dood hout. Uitgeloogd en kaal door blootstelling aan weer en wind. Hoe dichter je op dit hout kruipt met je camera, des te meer het op een landkaart van een rivierenlandschap gaat lijken.

 

12. Wurgboom in Ghana

Wurgficus van buiten
Wurgficus van buiten

In tropische streken komen veel epifyten voor die zich hebben gespecialiseerd in het wurgen van bomen. Het zaadje kiemt bovenin de boom en zendt wortels naar beneden. Zodra die de grond bereiken vormt zich een netwerk van vergroeiende, de boom wurgende, wortels. Ze beginnen hun slopende werk neerdalend vanuit de boomkruin en omsluiten de stam van de boom waarop ze te gast zijn.

 

13. De wurgboom heeft gewonnen

Wurgficus van binnenuit
Wurgficus van binnenuit Fotograaf: Jan Koeman

Missie volbracht en de wurg epifyt staat nu op eigen benen. Maar de vraag is voor hoe lang, want het ziet er niet al te stevig uit.

 

14. Heilige boom

Ficus religiosa in Sri Lanka
Ficus religiosa in Sri Lanka

Deze Sri Lankaanse Ficus religiosa is een stekje van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha zijn verlichte ideeën kreeg. Dagelijks brengen mensen offers naar deze ‘bodhiboom’ in Anuradhapura. En met zo’n mooi gouden hek er omheen heeft deze boom niets te vrezen.

 

15. ‘Alles van waarde is weerloos’ (Lucebert)

Uiteindelijk wordt een waardevolle boom een nummer
Uiteindelijk wordt een waardevolle boom een nummer

Dat geldt helaas voor veel bomen met bruikbaar hout. De ooit zo statige reuzen uit het Surinaamse regenwoud zijn tot een nummer geworden en verdwijnen spoedig naar de houtzagerij. Geen mooie foto om naar te kijken maar wel de harde economische realiteit.

6 reacties

  1. Dank voor je reactie Michel. Je hoeft inderdaad niet ver te reizen om mooie boomstructuren vast te leggen. Elk stadspark of een arboretum/bomentuin staat vol met interessante exemplaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Dank voor je reactie Michel. Je hoeft inderdaad niet ver te reizen om mooie boomstructuren vast te leggen. Elk stadspark of een arboretum/bomentuin staat vol met interessante exemplaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: