Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 jaar Natuurfotografie.nl: van NXT LVL naar #stayhome

Het is een bizarre tijd. De wereld is in de greep (en angst) van Corona en we ondergaan maatregelen die sinds de oorlog niet meer zijn voorgekomen. Ik zit (net als jij waarschijnlijk) in de tuin en bedenk me hoe ik de volgende foto van een koolmees en hyacint zal maken. Geen Lofoten, geen Finland, zelfs geen Schiermonnikoog. Natuurfotograaf gekluisterd aan Nationaal Park Van Der Wielen. Dan bereikt mij het bericht dat Natuurfotografie.nl alweer 5 jaar bestaat. "Johan, kun jij in een column eens terugblikken op de afgelopen 5 jaar? We willen het dit jaar groots vieren." Bizar, we wilden iets groots gaan vieren terwijl ik niet verder mag komen dan het bos en de tuin. En toch, is dit niet de volgende fase? Misschien is het juist wel mooi dat we ons 5 jarig jubileum verplicht bescheiden moeten vieren in onze local patch. Misschien gaat het daar juist ook wel om.
Misschien niet NXT LVL maar wel in eigen tuin... mijn heggenmusje zingt dat het een lieve lust is. Fotograaf: Johan van der Wielen

Terwijl ik in de tuin rondkijk naar de alledaagse natuur peins ik wat ik zou willen vertellen. Laten we misschien eerst maar eens teruggaan naar het prille begin.

Het eerste telefoontje

Ik zal bekennen dat ik het exacte moment van de start niet meer helder voor de geest kan halen. Ik weet nog wel dat ik gebeld werd door Daan en ik zal eerlijk bekennen dat ik destijds altijd met argusogen mijn telefoon opnam als er ‘Schoonhoven’ in beeld kwam. Ik had vooral met hem te maken voor Buiten-Beeld, de prestigieuze beeldbank die alleen geschikt was voor de allerbeste fotografen (en ik). Als na afloop van een upload ‘Schoonhoven’ in de telefoon verscheen betekende dat meestal niet veel goeds. Ik ben een perfectionistische pietlut als het gaat om fotograferen maar erg slordig als het gaat om nabewerking, key-wording en meta-data. Een belletje betekende meestal ‘feedback‘ en een berg extra werk.

Deze keer was het telefoontje anders van aard. De samenwerking voor het praktijkboek ‘weer- en nachtfotografie‘ was blijkbaar goed bevallen want tot mijn verbazing werd ik gevraagd als redacteur voor het nieuwe platform Natuurfotografie.nl. En zo werd ik van een afgestudeerd statisticus en autodidact-natuurfotograaf redacteur-zonder-enige-redactie-ervaring…

Je hebt maar een paar bonsanemoontjes in je tuin nodig… Fotograaf: Johan van der Wielen

Meer dan 10 artikelen per week!

Wat zijn we productief geweest met z’n allen in de afgelopen 5 jaar. Het aantal gepubliceerde artikelen staat nu (9 april, 14:42) op 2620! Dat is meer dan 10 nieuwe artikelen per week! Onze toppers zijn mega-productie-draaier Bob met 585 artikelen, 216 van Roeselien, Jody heeft in 3 jaar tijd al 321 artikelen gepubliceerd en ook Jaap, onze eerste eindredacteur heeft maar liefst 324 artikelen online gekregen. Erg indrukwekkend als je bedenkt dat de meeste van onze auteurs en redacteurs dit allemaal part-time of zelfs naast hun eigen baan doen. Veel auteurs hadden ook best een hoge werkdruk. Belangeloos iedere 4 weken een nieuw artikel aanleveren met diepgang en hoogkwalitatief beeld is best een uitdaging.

Aan de slag als columnist

Samen met een illuster gezelschap aan columnisten begon ik als zowel redacteur als auteur aan een onderdeel wat zich laat omschrijven als “je mag alles zeggen maar je staat er wel alleen voor“. Mijn eerste column dacht ik meteen goed uit te pakken en beschreef een wereld waarin photoshoppen-in-het-veld nou eenmaal veel handiger en eenvoudiger is dan in de computer. Het was vooral een satirische manier van iets aan de kaak stellen. Onze lezers moesten echter blijkbaar nog wennen aan deze ’toon’. Sommige feedback was wel even slikken en ik vroeg me af of ik hier goed aan deed. Toch zie ik het nog steeds als mijn missie om zaken aan de kaak te stellen. Toen ik uiteindelijk in maart 2018 mijn relaas schreef ‘Oostvaardersplassen, door emotie overmand‘ was ik deels verrast maar ook geschrokken van wat het losmaakte. Ik heb alle soorten reacties ontvangen, van bijval tot boze boeren aan de telefoon. Ik ben niet bedreigd maar mijn vocabulaire is wel verdubbeld in een week tijd. En toch ben ik het meest trots op het feit dat we met Natuurfotografie.nl ertoe doen. Onze artikelen worden gelezen en we krijgen mensen op de bres. Dat is een enorm compliment!

Niet op de pinksterbloem en niet bedauwd in de vroege morgen… maar op de judaspenning in mijn tuin. Fotograaf: Johan van der Wielen

Intuïtieve creative NXT-LVL Miksang WOW-scapes

Het mooie van een platform is ook dat je een podium creëert voor nieuwe stromingen en ontwikkelingen. Maar daar zit ook meteen het nadeel. Omdat alle content bewaard blijft, moet je ook telkens wat nieuws verzinnen. Natuurfotografie zelf verandert echter niet zoveel. Een tutorial over een polarisatiefilter schrijf je één keer, dat wordt niet meer anders. Toch moeten we iedere dag een nieuw artikel plaatsen.

Gelukkig zijn wij natuurfotografen wispelturig genoeg om telkens zelf nieuwe dingen te verzinnen. Was ‘creatieve natuurfotografie’ nog niet ingeburgerd gingen we allemaal ineens NXT LVL. Geen foto maak je meer zonder 9 dubbele belichting of minstens een veel te lange sluitertijd met ICM (Intentional Camera Movement). Vind je dat niets, dan doe je aan intuïtieve fotografie, weet ik nog steeds niet wat Miksang is en hebben we net de WOW-scape geïntroduceerd.

Maar… What’s next?

Horror bij mijn vijver… Fotograaf: Johan van der Wielen

Verplicht terug naar de basis

Hoewel je misschien baalt van de huidige situatie heeft het toch ook een enorm belangrijke boodschap. Misschien kun je straks niet als altijd naar het Hallerbos, ik mag geen mensen meenemen naar de kievitsbloemen, geen heikikkers dit jaar en misschien zelfs niet met z’n duizenden naast elkaar de hertenbronst fotograferen op de Veluwe. Alle ‘standaard’ plannen vallen in duigen. Het 5e jaar van Natuurfotografie staat misschien wel niet in het teken van NXT LVL of WOW maar zelfs nog kleiner dan je local patch. Balcony-scapes. Nature@home. Intimate Garden Photography. Ode aan de Gewone Soort. Project Koolmees. #StayHomePhoto. MyBestGeranium. Corona Nature Award.

Oftewel…

Hebben we 5 jaar lang onszelf tot grote hoogte ontwikkeld met steeds grotere uitdagingen, staan we nu voor misschien wel de grootste uitdaging uit onze natuurfotografische ontwikkeling: tevreden zijn met onze eigen omgeving. Want eerlijk is eerlijk:

Nature photography is not about the best moment, the best subject or the best place… but about the best photo taken here and now.

J. van der Wielen

Vrouwlief oranjetipje (zonder oranje tipje) op de look-zonder-look… in de bloembak. Fotograaf: Johan van der Wielen

Bedankt & #stayhome

Rest mij, namens het hele team, degene te bedanken die Natuurfotografie.nl de afgelopen 5 jaar mogelijk heeft gemaakt en dankzij wie wij vol inspiratie en energie hebben gezorgd voor dagelijks nieuw leesvoer: JIJ! Onze lezer. Jij bent onze drijfveer om verder te gaan en na te denken over de komende 5 jaar. We hopen dat je ook dan weer bij ons jubileum aanwezig bent om te vieren hoe we er dan voor staan. Misschien weer als 5 jaar geleden, misschien nog steeds thuis in de tuin. Wie zal het zeggen.

Natuurfotografie is echter niet gebonden aan verre oorden, mistige ochtenden of unieke soorten. Natuurfotografie zit in jezelf, is jouw en mijn passie en kunnen we overal en op ieder moment inzetten.

Bedankt & #stayhome

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Johan is altijd op zoek naar sfeer en licht; van 's morgens vroeg tot diep in de nacht. Hij is fulltime bezig met fotografie, schrijven en het organiseren van fotografiecursussen en fotoreizen

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: