Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 redenen voor een local patch

In editie 39 van Natuurfotografie Magazine die vandaag in de bus valt bij de abonnees vertelt Bart Heirweg alles over het vinden van goede fotoplekken. Het is verleidelijk om verre plekken te bezoeken. Wat van ver komt, is lekkerder, niet waar? Toch is het goed om een ‘local patch’ te hebben, een gebiedje dichtbij huis. En dan bedoel ik ook echt dichtbij, hooguit 5 tot 10 minuten van je woning. Anders ontstaat er toch steeds weer de drempel om een stukje te moeten reizen. Waarom een local patch?

Snel bereikbaar
Omdat een local patch zich dicht bij je huis bevindt, kun je er snel heen. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt. Nog even de zonsopkomst voor werktijd of dat momentje na het avondeten meepakken behoren zo tot de mogelijkheden. Ook bij een plotselinge, spectaculaire weersverandering kun je terugvallen op je local patch.

Even ‘snel’ wat mooie momenten meepikken. Fotograaf: Bob Luijks

Kennis
Dicht bij huis betekent dat je er niet alleen snel, maar ook vaak naar toe kunt gaan. Je leert het gebied tot in detail kennen, waardoor je exact weet waar je iets op een bepaald moment mag verwachten. Je hoeft dus niet lang te zoeken naar geschikte onderwerpen of het licht en kunt meteen aan de slag. Denk daarbij niet alleen aan de aanwezigheid van bepaalde dieren, de bloei van planten, maar ook aan de invloed van het weer en het licht. Welke plekken zijn fraai met mist, welke bij zon of wolken?

Betrek ook de cultuurhistorie, ontstaanswijze of het beheer in je beeld. Fotograaf: Bob Luijks

Verdieping
Vaak terug naar een bepaalde plek lijkt weinig inspirerend. Toch zul je je verbazen hoeveel nieuwe dingen je steeds ziet of welke invalshoeken je bedenkt. Je bouwt op deze manier aan een uiterst gevarieerde serie van je local patch of één van de specifieke bewoners. Je foto’s gaan samen een verhaal vertellen, meer dan een toevallig mooi shot.

De waterlelies zijn er altijd, maar met de verschillende omstandigheden maak je er toch iedere keer weer ander beeld van. Fotograaf: Bob Luijks

Help, ik heb niks op korte afstand van mijn woning
Dit is een vaak gehoorde opmerking. Toegegeven, de natuur ligt bij letterlijk om de hoek. Een local patch hoeft niet altijd een spectaculair Natura 2000 natuurgebied te zijn. Een stadspark, een rommelig overhoekje, een braakliggend terrein voor een toekomstig bedrijvenpark, een simpele sloot, alles is geschikt. Niet overtuigd? Sta er voor open en ga eens een aantal uren kritisch kijken. Verbaas je over prachtige details, het spel van het licht en verrassende combinaties. Is je plek erg stedelijk? Waarom zou je dat gegeven niet in een verhalende vorm verwerken? Zelfs je tuin zou je kunnen gebruiken als local patch…

Je hebt weinig nodig om originele/ mooie foto’s te maken. Fotograaf: Bob Luijks

Valkuil
Iedere plek heeft zijn eigen hoogtepunten. Hoewel die plekken ideaal zijn (je weet immers wat te verwachten), moet je niet in de vuilkuil trappen steeds hetzelfde onderwerp, hetzelfde standpunt of dezelfde compositie te proberen. Toverwoord is variatie. Vind je dat lastig, ga dan bijvoorbeeld eens met 1 lens op stap. Je dwingt jezelf dan direct anders te kijken. Of stel je tot doel zwart-witfoto’s te maken. Kleurrijke onderwerpen vallen dan vaak direct af, omdat het in zwart-wit meestal gaat om contrast en krachtige vormen.

Ga op zoek naar nieuwe onderwerpen/ perspectieven. Fotograaf: Bob Luijks

Deze local patch-tip komt uit het boek ‘De 50 beste tips voor natuurfotografen’ en krijg je cadeau wanneer je nu een abonnement afsluit!

Cover boekje 50 tips

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u