Menu

Onderdeel van Pixfactory

Online cloudopslag, een test

We leven in een digitaal tijdperk. Tijdens een dagje fotograferen kom je al snel met honderden foto's thuis. Deze verdwijnen thuis op de harde schijf. Hopelijk wordt deze harde schijf af en toe geback-upt. Maar waar bevindt die reserveschijf zich? Hangt ie gewoon aan de computer of ligt ie toevallig in de lade van je bureau? Dan is die back-up alles behalve veilig! Hangt de back-up aan de stroom, dan is een blikseminslag voldoende om grote problemen te veroorzaken, om nog maar niet te denken aan een brand die je gehele huis plat legt.
Je bestanden in de cloud? Fotograaf: Bob Luijks

Online opslag vormt een handig alternatief. De bestanden worden elders opgeslagen, dus mocht zich ooit een calamiteit voordoen… Er zijn massa’s aanbieders. Tot enkele jaren geleden was online cloudopslag ontzettend duur, nu krijg je vele gigabites gratis aangeboden. We testten vijf (willekeurig, maar wat grotere en vooral bekende) aanbieders op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, hoeveelheid gratis schijfruimte en uploadsnelheid. Dat laatste aspect is niet onbelangrijk, gelet op de grote hoeveelheid data die al snel geproduceerd worden. Om dit laatste aspect te testen is een zip geupload van 330 MB.

De gemene delers

Was een online cloudopslag in het verleden niet veel meer dan een externe harde schijf op afstand, tegenwoordig biedt de cloudopslag vele extra mogelijkheden. Bij de meeste aanbieders kun je bestanden of mappen met anderen delen. Dat is handig wanneer je met meerdere mensen aan één project werkt of een flink bestand ter beschikking wilt stellen aan bijvoorbeeld een opdrachtgever.

De cloudopslag staat niet op zichzelf. Via allerlei apps kun je continu over je bestanden beschikken, zodat je ook met je tablet of smartphone bij je gegevens kunt. Apart inloggen is dan niet nodig, al moet je je afvragen of dat in het kader van databescherming wel wenselijk is. Hoewel de apps je werk besparen en geoptimaliseerd zijn voor je smartphone of tablet, heb je ze strikt genomen niet nodig. Even inloggen op de website heeft eenzelfde resultaat. Het zou aardig zijn wanneer de apps meer of juist andere functionaliteit bieden. Met de app kun je overigens wel weer automatisch de data van je telefoon of tablet back-uppen. Pas op dat je de online data niet offline beschikbaar maakt. Dan loopt je telefoon of tablet direct vol.

Bij de meeste aanbieders krijg je een speciale map op de lokale harde schijf toegewezen. Bestanden die je hierin plaatst worden automatisch geback-upt. Dit lijkt handig; je hebt er verder geen omkijken naar. Toch kleven er 2 nadelen aan deze werkwijze: de bestanden nemen ruimte in beslag op je reguliere harde schijf en de bestanden belanden ongeordend in de cloud. Zelf kies ik er daarom voor om alle bestanden manueel in de cloud te plaatsen.

Dropbox

Dropbox is één van de oudste en daarmee bekendste clouddiensten. Ze rusten vooral op hun bekendheid, want heel veel innovatie zit er op dit moment niet in. Ze missen daardoor een beetje de boot, want de concurrentie zit namelijk niet stil. Met een gratis account beschik je over 2 GB schijfruimte. Ooit was dit bijzonder, nu bungelen ze zo’n beetje onderaan. Je kunt gratis extra ruimte verdienen door anderen gebruik te laten maken van de dienst. De uploadsnelheid is dramatisch. Het duurde maar liefst een kwartier om het bestand te uploaden. Over het gebrek aan snelheid is contact opgenomen met Dropbox. Het zou aan mijn computerinstellingen of aan de internetsnelheid liggen. Dat dit volslagen onzin is, blijkt uit het vergelijk met de andere aanbieders.

Google Drive

Google Drive is vooral bekend geworden als dé plek om gezamenlijk aan projecten te werken. Je kunt met meerdere mensen aan documenten werken (zoals word en excel) zonder bang te hoeven zijn dat content verdwijnt. Met een gratis account kun je 15 GB aan data kwijt, genoeg om aan een serieus project te werken. Het uploaden gaat snel: in 3 minuten staat het bestand online. Het registreren voor Drive staat gelijk aan het creëren van een Google-account. Je hebt dus ook ineens beschikking over Gmail en dergelijke, zaken die je misschien helemaal niet wenst. Wanneer deze wel gewenst zijn, is het uiteraard handig: je hoeft maar 1x in te loggen om overal toegang tot te hebben.

Stack

Stack is een nieuw, Nederlandse clouddienst. Op dit moment kun je alleen op basis van een ‘invite’ toegang krijgen tot Stack. Met een gratis account krijg je maar liefst 1 TB aan schijfruimte. De uploadsnelheid is het hoogst van de geteste aanbieders, namelijk 2 minuten.

Adobe Cloud

Wie een volledig Adobe CC abonnement neemt, krijgt 20 GB cloudopslag. Bij een gratis abonnement bedraagt dit 2 GB. Net als bij Google Drive ligt het accent op het kunnen samenwerken. Abobe Cloud vormt de spin in het web van alle Adobe applicaties. De cloud gaat dan ook verder dan alleen een verzamelbak van bestanden. Je kunt er ook je presets, favoriete fonts, kleuren en stijlen in kwijt, zodat je vanaf iedere willekeurige (werk)plek beschikt over al je data. Omdat de cloud compatibel is met alle Adobe-bestanden, kun je deze altijd inkijken.

OneDrive

OneDrive is de clouddienst van Microsoft. Zij zijn pas laat met een dergelijke dienst begonnen. Hier krijg je standaard 15 GB ter beschikking, hetgeen uitgebreid kan worden door je smartphone aan het account te koppelen. Wie daarnaast Office aanschaft, krijgt nog 1 TB extra. De dienst lijkt verder sprekend op Google Drive, met dezelfde functionaliteiten. Wie dacht dat Dropbox traag was, moet in OneDrive maar geen grote bestanden gaan uploaden. Over de 330 MB deed OneDrive meer dan een half uur! Met de nieuwere Windowsversies hoef je niet weer een nieuw account aan te maken. Het maakt onderdeel uit van het complete Microsoftpakket waarvoor tegenwoordig registratie verplicht is.

En die andere aanbieders dan?

Zoals gezegd, zijn er nog tientallen andere aanbieders. Populair is iCloud, vooral bedoeld voor het real-time back-uppen van je iPhone. De wereld van de online cloudopslag is tamelijk jong en erg dynamisch. Het loont zeker goed rond te kijken.

Privacy

Voor veel mensen vormt het privacy-aspect een voorname reden om geen gebruik te maken van online opslag. Je wilt immers niet dat derden in je data rondsnuffelen. De data die je uploadt wordt versleuteld. Bij een potentiële hack blijft het daarmee lastig aan de data te komen. Toch is dit niet helemaal waar. Vanwege de toegenomen bevoegdheden van (met name) buitenlandse veiligheidsdiensten kunnen daar gevestigde bedrijven gedwongen worden om die sleutels af te staan. Stack vormt hierop een uitzondering, omdat het in Nederland gevestigd is. Het is de enige clouddienst die garandeert dat er echt niemand meekijkt. Maar moet je je als fotograaf hier nu echt zorgen om maken? Lijkt me niet, want een foto bevat nu meestal geen belangrijke persoonlijke informatie. Creditcardgegevens of andere gevoelige informatie kun je misschien maar beter niet op een cloud plaatsen, al zijn deze nog altijd veiliger dan je eigen PC! Die kan immers gemakkelijker gehackt of gestolen worden…

Real-time back-up

Naast de genoemde clouddiensten, bestaan er ook aanbieders die real-time back-ups maken van de door jou geselecteerde mappen. Dat is handig, want je vergeet nooit te back-uppen. Bij verreweg de meeste aanbieders kun je dan echter niet direct aan je bestanden. Crasht thuis de harde schijf, dan kun je de gegevens met een verzoek terug downloaden. De functionaliteit van het bekijken van bestanden en het delen met anderen ontbreekt dus meestal. Logisch, want tijdens het back-uppen wordt de data gecomprimeerd om de schijfruimte zo beperkt mogelijk te houden. In tegenstelling tot cloud-opslag zijn back-updiensten doorgaans niet gratis.

De beste keuze?

Verschillende aanbieders, verschillende mogelijkheden. Wat nu voor jou de beste dienst is, is natuurlijk deels afhankelijk van je wensen. Wil je met een groep mensen tegelijkertijd aan eenzelfde bestand willen werken, dan zijn Google Drive en OneDrive ideaal. Wanneer het gaat om het opslaan van bestanden en het delen hiervan met derden, dan is Stack op dit moment erg interessant. De dienst biedt hiertoe veel schijfruimte, functionaliteit en snelheid. Dat het bedrijf in Nederland gevestigd is, geeft sommigen misschien een goed gevoel. Wie op zeker wil spelen, maakt gebruik van meerdere aanbieders. Mocht er ooit een bedrijf mee stoppen of er andere voorwaarden op na gaan houden, staat je data nog altijd veilig bij de ander.

Noot
De test is uitgevoerd met een glasvezelverbinding. Snelheid en fluctuaties daarin zijn geen beperkende factor. De uploadsnelheid wordt nergens gehaald, bij lange na niet zelfs. De snellere uploads zaten tussen de 4 en 5 MB/seconde. Dit heeft niets met je instellingen te maken, maar met de versleuteling die plaatsvindt en het wegschrijven op de server zelf. Dropbox en OneDrive bleven hier ver bij achter en zijn minder geschikt voor het overzetten van grote hoeveelheden data.

4 reacties

  1. Op Flickr kun je inderdaad ook veel foto’s kwijt met een gratis account. In dat opzicht is het een goede toevoeging. De functionaliteit blijft echter beperkt tot foto’s, waar je bij de andere aanbieders alle documenten kunt stallen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Op Flickr kun je inderdaad ook veel foto’s kwijt met een gratis account. In dat opzicht is het een goede toevoeging. De functionaliteit blijft echter beperkt tot foto’s, waar je bij de andere aanbieders alle documenten kunt stallen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: