Menu

Onderdeel van Pixfactory

Amelisweerd

Onder de rook van Utrecht ligt het landgoed Amelisweerd. Een rustoord voor de wandelaar die daar ronddwaalt in een eeuwenoud landgoed vol historie en rijk aan natuur. Voor het behoud van Amelisweerd is in de jaren zeventig gestreden, met succes. Voor de natuurfotograaf is het een interessant gebied, vanwege het afwisselende landschap, de voorjaarsflora en de paddenstoelen. Als het lente wordt komt Amelisweerd in bloei, een bezoekje waard!
Een typisch Amelisweerd voorjaarsplaatje met bosanemonen en gulden boterbloem. Fotograaf: Ron Poot

Het landgoed ligt aan de oostkant van de stad Utrecht, vlakbij het plaatsje Bunnik. Het gebied is gelegen langs de Kromme Rijn. De invloed van deze rivier is goed zichtbaar: het landgoed heeft een typisch rivierbos op klei, waarbij de zijarmen van de stroom door het bos kronkelen. Dat is de eerste bijzonderheid van Amelisweerd, het afwisselende landschap van bos en water. Het bos bevat veel oude monumentale bomen van meer dan 150 jaar oud, beuken en eiken, maar ook bijzondere soorten als Kaukasische vleugelnoot en mammoetboom. Over het water zie je soms een blauwe flits: een ijsvogeltje dat wegschiet.

Op het landgoed staan twee landhuizen, Oud Amelisweerd en Nieuw Amelisweerd. Voor natuurfotografie kun je je het beste richten op de bossen in de buurt van deze gebouwen. Daar vind je de mooie doorkijkjes, de waterpartijen, de oude bomen. Het hele bosgebied is rijk aan allerlei voorjaarsplanten en in de herfst vele soorten paddenstoelen.

Sneeuwklokjes bloeien massaal nabij Nieuw Amelisweerd.
Sneeuwklokjes bloeien massaal nabij Nieuw Amelisweerd. Fotograaf: Ron Poot

Je kunt het gebied het beste ingaan bij de ingang Oud Amelisweerd, aan de Koningslaan. Daar is een parkeerplaats. Via een brug over de Kromme Rijn kom je bij het bezoekerscentrum en het landhuis. Links ga je richting het rivierbos en Nieuw Amelisweerd, rechtsaf richting theehuis.

Ideaal voor

Landschapsfotografie:
Het rivierbos is erg afwisselend door de hoogteverschillen en de waterpartijen die er doorheen slingeren. Het Engelse werk is een opgeworpen hoogte in het centrum van dit deel. Rond de landhuizen is er een rijke voorjaarsflora aanwezig die de bodem geel en wit kleurt door een overvloed aan voorjaarssoorten als bosanemoon, speenkruid en gulden boterbloem. Beroemd is de Sneeuwklokjeslaan, de toegangsweg naar Nieuw Amelisweerd. Bij Oud Amelisweerd vind je veel daslook en gulden boterbloem. Bij Nieuw Amelisweerd kom je ook velden boshyacinten tegen. Langs de Kromme Rijn kun je wandelen over het jaagpad met zicht op de rivier en het bos aan de oever. Als je het bos verlaat via de Scheidingslaan of Beeldenlaan kom je in een meer open kleinschalig landschap dat een plaatje waard is.

Het rivierbos in Amelisweerd is doorsneden met kreken, aftakkingen van de Kromme Rijn.
Het rivierbos in Amelisweerd is doorsneden met kreken, aftakkingen van de Kromme Rijn. Fotograaf: Ron Poot

Macrofotografie:
In de lente zijn de voorjaarsbloeiers – waaronder vele kleurige stinzenplanten – een bezoek waard. Heel vroeg al beginnen de sneeuwklokjes die massaal bij Nieuw Amelisweerd groeien, later in april de bosanemonen en in mei daslook. Het optimum is eind april-begin mei. Bosanemonen, aronskelken, gulden boterbloemen en boshyacinten alom en met wat geluk de bostulp, sleutelbloemen of een vingerhelmbloem.

In de herfst is het gebied goed voor paddenstoelen. Meer dan duizend soorten zijn er gevonden, het landgoed hoort tot de top-3 van Nederland! Pruikzwam, grote trechterzwam, waslakzwam zijn enkele bijzondere soorten die je aantreft. In het voorjaar kun je er morieljes vinden.

Boshyacint, een van de vele stinzenplanten op Amelisweerd.
Boshyacint, een van de vele stinzenplanten op Amelisweerd. Fotograaf: Ron Poot

Beste plekken

In de bossen rondom de landhuizen is het interessant voor stinzenplanten en andere voorjaarsbloeiers. Stinzenplanten zijn fraaie bloemplanten, die ooit hier aangeplant zijn door de landgoedeigenaren. Inmiddels zijn ze verwilderd, houden al jarenlang stand en mogen als inheems worden beschouwd. In het najaar is het rijk aan paddenstoelen. De oude bomen van het landgoed kun je ook vooral daar aantreffen.

Halverwege de landhuizen bevindt zich het kunstmatig opgeworpen Engelse werk. In deze omgeving zijn veel stroompjes die gevoed worden vanuit de Kromme Rijn, dat maakt het landschappelijk erg leuk. Hier maak je ook kans op een ijsvogel. Op de steile oevers groeit op een enkele plaats een tongvaren. In de buurt groeien veel voorjaarsplanten die de bodem soms massaal bedekken. Ook kun je er met wat geluk gulden en slanke sleutelbloem vinden.

Interessante soorten binnen het gebied

Stinzenplanten
Gulden boterbloem
Pruikzwam
IJsvogel
Appelvink
Ringslang
Wijngaardslak

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: